NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Το MIT πειραματίζεται με συσκευή που χειρίζεται το περιεχόμενο των ονείρων

Το MIT πειραματίζεται με συσκευή που χειρίζεται το περιεχόμενο των ονείρων

​Επιστήμονες ανακοίνωσαν πως έχουν αναπτύξει μια πειραματική συσκευή και ένα πρωτόκολλο για το χειρισμό του περιεχομένου των ονείρων των ανθρώπων ενώ κοιμούνται, κάνοντάς τους να θυμούνται συγκεκριμένες ενδείξεις που μπορούν να προκαλέσουν στοχευμένα θέματα και εμπειρίες ονείρου.

Αν και η απεριόριστη δημιουργία ονείρων της ταινίας Inception παραμένει επιστημονική φαντασία, η νέα έρευνα δείχνει ότι η εξελισσόμενη επιστήμη του ελέγχου των ονείρων είναι κάτι περισσότερο από φαντασία - και ότι η επεξεργασία πληροφοριών κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι ικανή να κατασκευαστεί από εξωτερικούς παράγοντες.

Σε μια νέα μελέτη, μια ομάδα με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Adam Haar Horowitz από το MIT περιγράφει πώς μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή - που ονομάζεται Dormio - επιτρέπει αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «στοχευμένη επώαση ονείρου» (TDI), κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου του ύπνου, της υπναγωγίας.

Η υπναγωγία μοιράζεται πολλά από τα στοιχεία του ύπνου REM, αλλά με μια σημαντική διαφορά: οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να ακούσουν και να επεξεργαστούν ήχους κατά τη διάρκεια αυτής της ενδιάμεσης κατάστασης καθώς μεταβαίνουν από το να είναι ξύπνιοι στο να κοιμούνται (και αντίστροφα).

Καθώς το άτομο κοιμάται φορώντας τη σχετική συσκευή, αναπαράγονται ηχητικά μηνύματα μέσω μιας συσχετισμένης εφαρμογής, όπως «Θυμηθείτε να σκεφτείτε ένα δέντρο» (το θέμα των ονείρων που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα, που πραγματοποιήθηκε με 49 συμμετέχοντες).

Οι αισθητήρες Dormio αναζητούν φυσιολογικά δεδομένα που σηματοδοτούν ότι το άτομο έχει κοιμηθεί, οπότε το σύστημα τους ξυπνά για λίγο, προτρέποντάς τους να πουν τι περνούσε από το μυαλό τους κατά τη διάρκεια του ύπνου, με την προφορική αναφορά να καταγράφεται από την εφαρμογή.

Μετά από αυτή τη σύντομη διακοπή, επιστρέφουν στον ύπνο - αλλά μόνο για λίγο - κατά τη διάρκεια μιας σειράς επαναλαμβανόμενων ονείρων, αφύπνισης και προτροπών ηχογράφησης.

«Η στοχευμένη επώαση ονείρου είναι ένα πρωτόκολλο για την επανενεργοποίηση των αναμνήσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου με τρόπο που οδηγεί στην ενσωμάτωση της στοχευμένης μνήμης, ή των σχετικών αναμνήσεων, στο περιεχόμενο των ονείρων» εξηγούν οι ερευνητές στην εργασία τους.

Ενώ το πρωτότυπο σύστημα είναι ακόμα μη τελειοποιημένο, τα πειραματικά αποτελέσματα δείχνουν ότι φαίνεται να επηρεάζει επιτυχώς τα όνειρα και μπορεί να τεκμηριώσει το περιεχόμενό τους σε σημαντικό βαθμό.

Όταν το Dormio ώθησε τους συμμετέχοντες να σκεφτούν ένα δέντρο πριν και κατά τη διάρκεια της κατάστασης ύπνου, το 67 τοις εκατό των αναφορών ονείρων που συλλέχθηκαν από την εφαρμογή ανέφεραν πως είδαν στον ύπνο τους ένα δέντρο.

Εκτός από το ότι μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση των ονείρων, οι ερευνητές λένε ότι το σύστημα Dormio και το πρωτόκολλο επώασης ονείρου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες τεχνικές μάθησης ή ως εργαλείο για να βοηθήσει τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων.

Με πληροφορίες από sciencealert

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr