NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Καλιφόρνια: Οι οδηγοί των Uber και Lyft είναι υπάλληλοι, όχι εργολάβοι

Καλιφόρνια: Οι οδηγοί των Uber και Lyft είναι υπάλληλοι, όχι εργολάβοι

​Δικαστήριο της Καλιφόρνια εξέδωσε προκαταρκτική διαταγή τη Δευτέρα, καλώντας την Uber και τη Lyft να καταχωρήσουν αμέσως τους οδηγούς τους ως υπάλληλους, σε μια πολυαναμενόμενη απόφαση που έρχεται σε συνέχεια μιας «μάχης» διάρκειας ενός μηνός μεταξύ της πολιτείας και των εταιρειών.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο είπε ότι οι εταιρείες πρέπει να αρχίσουν να συμμορφώνονται εντός 10 ημερών. Τον Μάιο, ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας Xavier Becerra, μαζί με τις πόλεις του Σαν Φρανσίσκο, του Λος Άντζελες και του Σαν Ντιέγκο, μήνυσαν την Uber και τη Lyft, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες παραβιάζουν το νόμο με την εσφαλμένη καταχώρηση των οδηγών τους ως ανεξάρτητων εργολάβων.

Ως ανεξάρτητοι εργολάβοι, οι οδηγοί της Uber και της Lyft δεν λαμβάνουν ελάχιστο μισθό, υπερωρίες, πληρωμένες ημέρες ασθενείας, ιατρική ασφάλιση, ασφάλιση ανέργων και αποζημίωση για ατυχήματα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Σε απάντηση στην απόφαση του δικαστηρίου, εκπρόσωπος της Uber τόνισε πως «σκοπεύουμε να υποβάλουμε έφεση εκ μέρους των οδηγών της Καλιφόρνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών θέλουν να εργαστούν ανεξάρτητα και έχουμε ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στην εφαρμογή μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή παραμένει σύμφωνη με τη νομοθεσία της Καλιφόρνια. Όταν πάνω από 3 εκατομμύρια Καλιφορνέζοι δεν έχουν δουλειά, οι εκλεγμένοι ηγέτες μας θα πρέπει να επικεντρώνονται στη δημιουργία θέσεων εργασίας, όχι να προσπαθούν να κλείσουν μια ολόκληρη βιομηχανία κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης».

«Οι οδηγοί δεν θέλουν να είναι υπάλληλοι, τελεία» δήλωσε εκπρόσωπος της Lyft. «Θα ασκήσουμε αμέσως έφεση για αυτήν την απόφαση και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία των οδηγών. Τελικά, πιστεύουμε ότι αυτό το ζήτημα θα αποφασιστεί από τους ψηφοφόρους της Καλιφόρνια και ότι θα βρεθούν στο πλάι των οδηγών».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr