NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

O αρνητικός πληθωρισμός είναι η «υποθερμία» της οικονομίας

O αρνητικός πληθωρισμός είναι η «υποθερμία» της οικονομίας

Ο πληθωρισμός Ιουλίου ανακοινώθηκε στο -1,8% από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Είναι ο χαμηλότερος πληθωρισμός που γνώρισε η ελληνική οικονομία από την μεταπολίτευση και απέχει παρασάγγας από τον πληθωρισμό της τάξης του 24% που είχε η Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο αρνητικός πληθωρισμός είναι σαν την υποθερμία στον άνθρωπο. Μπορεί να μην είναι ενοχλητική -ως ένα σημείο- στον οργανισμό, ωστόσο κρύβει προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν. Ο αρνητικός πληθωρισμός στην οικονομία για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις και ταυτόχρονη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Ο αρνητικός πληθωρισμός στην Ελλάδα δεν οφείλεται σε δομικούς λόγους, όπως για παράδειγμα ο αρνητικός πληθωρισμός για χρόνια της Γερμανίας. Οφείλεται στην μείωση της κατανάλωσης και συντηρήθηκε από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Αυτή η τάση για αρνητικό πληθωρισμό στην Ευρώπη αποτελεί και ένα (ήσσονα) λόγο που τα χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά τους τελευταίους δύο μήνες. Επί της ουσίας όμως τα χρηματιστήρια «τρέχουν» γιατί τροφοδοτούνται με άφθονη ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες και ταυτόχρονα οι αποδόσεις άλλων επενδυτικών μέσων όπως τα ομόλογα είναι πλέον αρνητικές.

Ο αρνητικός πληθωρισμός στην Ελλάδα, προέρχεται αφενός από τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, τη μείωση των ταξιδιών και των μετακινήσεων, συνεπώς και τη μείωση κατανάλωσης καυσίμων και βεβαίως, τη μείωση της αξίας των ακινήτων. Στην οικονομική θεωρία, οι επενδυτές όταν αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό στρέφονται προς τα ακίνητα για να έχουν μία σταθερότητα στην περιουσία τους, όταν ο πληθωρισμός είναι αρνητικός αναζητούν μεγαλύτερο ρίσκο και οι αξίες των ακινήτων σταθεροποιούνται.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, η μείωσή της προκαλεί περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού. Η μείωση της κατανάλωσης σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, δεν είναι επιθυμητή. Το πείραμα με το άνοιγμα του τουρισμού δεν ευδοκίμησε με αποτέλεσμα η κατανάλωση να εμφανιστεί ακόμη περισσότερο μειωμένη στα στοιχεία Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση θα ήθελε ο πληθωρισμός να επιστρέψει κοντά στα επίπεδα 0,1% - 0,2% προκειμένου να ανατροφοδοτηθεί η ανάπτυξη. Τα αρχικά μέτρα που προτίθεται να υλοποιήσει έχουν στόχο την μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και την αύξηση του λιανικού εμπορίου.

Η επιστροφή του κορωνοϊού με αυξημένες τάσεις μέσα στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, φαίνεται ότι προδιαθέτει για ένα δύσκολο φθινόπωρο στην οικονομία. Αν οι εξελίξεις στο θέμα του covid 19 δεν είναι θετικές, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρατεύσει μεγάλο μέρος από τον προϋπολογισμό για να τονώσει τα εισοδήματα των ιδιωτών αφήνοντας έξω τις δημόσιες επενδύσεις. Όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης.

Γενικότερα, βιώνουμε ένα οικονομικό περιβάλλον αλληλο-τροφοδοτούμενης ύφεσης. Για να σπάσει ο αρνητικός κύκλος θα πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις και τα εισοδήματα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όταν αυτά θα έρθουν, δηλαδή περίπου στο α’ τρίμηνο 2021.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr