NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Ο μονομάχος του Hollywood που πέθανε σε ένα μπαρ της Μάλτας

Ο μονομάχος του Hollywood που πέθανε σε ένα μπαρ της Μάλτας
Φωτογραφία: Libellede

Στην αυγή της νέας χιλιετίας, μια από τις ταινίες που ξεχώρισαν ήταν το Gladiator, ο «Μονομάχος». Η ταινία κατάφερε να κερδίσει 5 Όσκαρ και να αποτελέσει την τελευταία εμφάνιση του ηθοποιού Oliver Reed.

Ο Reed γεννήθηκε το 1938 στο Wimbledon. Έκανε διάφορες δουλειές, μεταξύ των οποίων μποξέρ, οδηγός ταξί και αχθοφόρος. Όταν απολύθηκε από τον στρατό, ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός, παίζοντας μερικούς μικρούς ρόλους.

Θα γίνει γνωστός για ταινίες όπως τα «Oliver!», «Dr. Heckyl and Mr. Hype» και «The Adventures of Baron Munchausen». Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, όμως, ο Reed θα γίνει γνωστός και για τον αλκοολισμό του.

Κυκλοφορούν πολλές ιστορίες για το πώς κατάφερνε να καταναλώσει απίστευτες ποσότητες ποτού. Κατανάλωση που τον οδηγούσε και σε καυγάδες. Το 1963, χρειάστηκε 36 ράμματα μετά από έναν καυγά σε μπαρ. Το περιστατικό τον άφησε με μια μόνιμη ουλή, που φοβόταν αρχικά ότι θα βάλει τέλος στην καριέρα του στην μεγάλη οθόνη.

Το 1999 ξεκινούν τα γυρίσματα του Μονομάχου, μια ταινία σε σκηνοθεσία του Ridley Scott για την οποία ο Reed είχε επιλεγεί για τον ρόλο του Proximo. Συμπρωταγωνιστές του είναι ο Russell Crowe - που παίζει τον ρόλο του Maximus - του κεντρικού χαρακτήρα - και ο Joaquin Phoenix ως Commodus.

Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, ο Antonius Proximo ήταν ένας πλούσιος «ιδιοκτήτης» σκλάβων που είχε μια σειρά μονομάχων από όλο τον κόσμο, ενώ και ο ίδιος ήταν μονομάχος που απελευθερώθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο. Έβλεπε πολλούς παγκόσμιους αγώνες στους οποίους συμμετείχαν οι σκλάβοι του και αργότερα έγινε φίλος με τον Maximus.

Τα γυρίσματα της ταινίας θα οδηγήσουν τον Oliver Reed στην Μάλτα. Εκεί, βρίσκεται και μια από τις αγαπημένες του pub, η - απλοϊκά ονοματισμένη - «The Pub». Ο Reed επισκεπτόνταν το κατάστημα, που λειτουργούσε η οικογένεια Cremona για 21 συναπτά έτη, κατά τη διάρκεια των διακοπών του.

Μια νύχτα, στις 2 Μαΐου του 1999, σε ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα και σύμφωνα με μαρτυρίες, θα μια μεγάλη ποσότητα γερμανικής lager, δώδεκα σφηνάκια ρούμι, μισό μπουκάλι ουίσκι και μερικά σφηνάκια κονιάκ, σε έναν «αγώνα» με ναυτικούς του βρετανικού πολεμικού πλοίου HMS Cumberland. Αν και οι διάφορες αναφορές για τις ποσότητες διαφέρουν, το σίγουρο είναι ότι ήπιε πολύ.

Εκτός από την κατανάλωση των ποτών - με έναν λογαριασμό που θα ξεπεράσει τα 500 ευρώ - θα αντιμετωπίσει και τους πέντε νεαρούς σε μπρα-ντε-φέρ. Ξαφνικά, ο Reed, που ήταν 61 ετών, θα καταρρεύσει. Θα μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο κοντινό νοσοκομείο αλλά θα αφήσει την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Ο ηθοποιός Omid Djalili, που βρισκόταν επίσης στη Μάλτα κατά τη διάρκεια του θανάτου του Reed, θα πει κατά τη διάρκεια συνέντευξης του το 2016: «όλοι είπαν ότι "έφυγε" με τον τρόπο που ήθελε, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ήταν πολύ τραγικό. Ήταν σε ένα ιρλανδικό μπαρ στη Μάλτα και πιέστηκε για έναν διαγωνισμό ποτού. Θα έπρεπε να είχε φύγει, αλλά δεν το έκανε».

Ο Reed δεν είχε προλάβει να γυρίσει όλες τις σκηνές του, κάτι που θα οδηγήσει τους παραγωγούς της ταινίας στην χρήση διαφόρων εφέ, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν όσες έμεναν. Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, η ασφάλεια μπορούσε να καλύψει το κόστος για να γυριστούν με άλλο ηθοποιό, κάτι που κανείς δεν ήθελε.

oliver_reed_photo.jpg?mtime=20200823165951#asset:204419

Ο Scott θα γυρίσει τις τελευταίες σκηνές του Proximo το βράδυ και πίσω από τα κάγκελα μιας πύλης (καθώς ο χαρακτήρας του Russell Crowe πάει σε αυτόν για βοήθεια, με τον τελευταίο να δολοφονείται από Ρωμαίους στρατιώτες), με άλλον ηθοποιό στη θέση του.

Στη συνέχεια, η εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για τα εφέ θα χρησιμοποιήσει γραφικά για να προσθέσει το πρόσωπο του στο σώμα του άλλου ηθοποιού. Άλλες σκηνές θα γυριστούν με τον χαρακτήρα να φαίνεται με πλάτη. Για σκηνές δύο λεπτών, το κόστος αναφέρεται πως έφτασε τα 3,2 εκατομμύρια δολάρια.

Προς τιμήν του Reed, το The Pub θα προσθέσει κάτω από τον τίτλο του την ονομασία «Ollie's Last Pub» και θα αρχίσει να πουλάει ενθύμια, όπως κεριά, κούπες, μπλουζάκια και σελιδοδείκτες. Πάνω από το αγαπημένο του κάθισμα βρίσκονται φωτογραφίες του σε ρόλους ταινιών, μια αφίσα από το The Trap, αποκόμματα εφημερίδων και μηνύματα που αφήνουν οι θαυμαστές.

Το 1994, σε μια συνέντευξη του στην εκπομπή The Obituary Show, θα προβλέψει τον θάνατο του. «Πέθανα από καρδιακή γεμάτη γέλια. [..] Κάποιος έβαλε ένα στοίχημα μαζί μου που ήταν τόσο άσεμνο που το δέχθηκα και έσφιξε το χέρι μου. Και γέλασα τόσο πολύ που αρρώστησα και πέθανα».

Με πληροφορίες από dangerousminds, wikipedia, theguardian, imdb

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr