NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν στο διάστημα και να αντέξουν το ταξίδι στον Άρη

Τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν στο διάστημα και να αντέξουν το ταξίδι στον Άρη

​Ένας τύπος βακτηρίων που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ακτινοβολία και άλλους περιβαλλοντικούς κινδύνους επέζησε έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τρία χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ιαπωνική αποστολή Tanpopo περιελάμβανε σφαιρίδια βακτηρίων Deinococcus μέσα σε πλάκες αλουμινίου που τοποθετήθηκαν σε πάνελ έξω από το διαστημικό σταθμό. Το βακτήριο εντοπίζεται στη Γη και έχουν το παρατσούκλι «Κόναν ο Βάρβαρος» για την ικανότητά του να επιβιώνει από το κρύο, την έλλειψη νερού και το οξύ. Είναι γνωστό ως η πιο ανθεκτική σε ακτινοβολία μορφή ζωής στο βιβλίο Γκίνες.

Το πείραμα έκθεσης βακτηρίων πραγματοποιήθηκε από το 2015 έως το 2018. Η αποστολή σχεδιάστηκε για να δοκιμάσει τη θεωρία της «πανσπερμίας», την υπόθεση ότι η ζωή υπάρχει στο Σύμπαν, και μετακινείται μέσω μετεωροειδών, αστεροειδών, κομητών, πλανητοειδών, και επίσης μέσω διαστημοπλοίων, μέσω της ακούσιας μόλυνσης από μικροοργανισμούς

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν στις πλάκες μετά από ένα, δύο και τρία χρόνια. Στη συνέχεια, τα βακτήρια ελέγχθηκαν για να εντοπιστεί η εξέλιξη που είχαν. Όπως φάνηκε, τα αποτελέσματα εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το πάχος των βακτηρίων. Αυτά που ήταν μεγαλύτερα από 0,5 χιλιοστά μπόρεσαν να επιβιώσουν εν μέρει, αντιμετωπίζοντας βλάβη στο DNA.

Με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τα σφαιρίδια βακτηρίων παχύτερα από 0,5 χιλιοστά θα μπορούσαν να επιβιώσουν μεταξύ 15 και 45 ετών έξω από τον διαστημικό σταθμό σε τροχιά χαμηλής γης. Η ομάδα προέβλεψε ότι οι αποικίες αυτού του βακτηριδίου με διάμετρο μεγαλύτερη από 1 χιλιοστόμετρο θα μπορούσαν να επιβιώσουν όσο οκτώ χρόνια στο διάστημα.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι «είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσουμε ζωή στον Άρη πριν από ανθρώπινες αποστολές στον πλανήτη» Τα βακτήρια από τη Γη θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα ψευδώς αρνητικό για τη ζωή στον Άρη ή να μολύνουν τον πλανήτη.

Με πληροφορίες από cnn.com

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr