NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Η άνοδος και η πτώση του παρ' ολίγον Terminator που διαφήμιζε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Η άνοδος και η πτώση του παρ' ολίγον Terminator που διαφήμιζε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Το άκουσμα του ονόματος του O.J. Simpson θα μπορούσε σήμερα να φέρνει στο μυαλό πολλά πράγματα. Άλλωστε, ξεκίνησε ως παίκτης του ράγκμπι για να συνεχίσει και να καταλήξει ηθοποιός σε ταινίες και διαφημίσεις. Εντούτοις, καθώς είχε γίνει το πρόσωπο της διαφημιστικής εκστρατείας ενός κολοσσού της ενοικίασης αυτοκινήτων, μπήκε σε ένα λευκό Ford Bronco και έγινε το πρόσωπο μιας διαβόητης καταδίωξης.

Ο Simpson θα απολαύσει μια σημαντική καριέρα στο αμερικανικό ράγκμπι. Θα καταρρίψει διάφορα ρεκόρ, θα μπει στα hall of fame του αθλήματος και το 1979 θα «κρεμάσει» τα παπούτσια του. Καθώς όμως έτρεχε στα γήπεδα του συγκεκριμένου αθλήματος (που μάλλον λίγοι στην Ευρώπη γνωρίζουν πως παίζεται), θα πρωταγωνιστήσει και σε διάφορους μικρούς ρόλους σε κινηματογραφικές ταινίες, ενώ θα εμφανιστεί και σε μια σειρά διαφημίσεων, κυρίως της Hertz.

Θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει την εμφάνιση του στις ταινίες της σειράς «Τρελές Σφαίρες», δίπλα στον Leslie Nielsen - πάλι όμως, όχι σε μεγάλους ρόλους. Αλλά αν τον θυμάται κάποιος σήμερα σε φιλμ, μάλλον θα είναι από εκεί. Η καριέρα του στον κινηματογράφο θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει διαφορετική πορεία, εάν ο James Cameron τον είχε επιλέξει για τον ρόλο του Terminator, στην πρώτη ταινία της σειράς. Ο Cameron το σκέφτηκε, αλλά τελικά προτίμησε τον Schwarzenegger (που επέστρεψε και για άλλα μέρη του Εξολοθρευτή).

Και αν η καριέρα του θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει διαφορετική πορεία σε περίπτωση που είχε πρωταγωνιστήσει στον Terminator, μια ταινία που έφτασε στις κινηματογραφικές αίθουσες το μακρινό 1984, η ίδια του η ζωή θα μπορούσε να έχει διαφορετική πορεία εάν δέκα χρόνια μετά, το 1994, δεν εμπλεκόταν σε μια καταδίωξη, σε μια δικαστική περιπέτεια και σε μια υπόθεση που θα περάσει στην ιστορία, ενώ θα γίνει ακόμη και (καλή) σειρά του Netflix το 2016 (βλ. «The People vs. O.J. Simpson»).

Ο λόγος; Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 12ης Ιουνίου του 1994, το πτώμα της πρώην συζύγου του O.J. Simpson, Nicole Brown Simpson, και εκείνο του φίλου της, Ron Goldman, θα εντοπιστούν από τις Αρχές στο Brentwood του Los Angeles. Το ενδιαφέρον τους στρέφεται άμεσα στον O.J. και στις 17 Ιουνίου τον καταδιώκουν στο όχημα που επιβαίνει. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα διακόψουν την προβολή των τελικών του NBA για να μεταδώσουν το συμβάν, με 95 εκατομμύρια άτομα να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα.

Ο O.J. τελικά θα συλληφθεί και η Αμερική (και όχι μόνο) θα μείνει κολλημένη στις τηλεοράσεις της, παρακολουθώντας την δίκη του. Άλλωστε, αποτελούσε τότε ένα αγαπητό πρόσωπο για το αμερικανικό κοινό. Η «δίκη του αιώνα», όπως θα χαρακτηριστεί, θα ολοκληρωθεί έντεκα μήνες μετά, στις 3 Οκτωβρίου του 1995, με τους ενόρκους να αποφασίζουν ότι δεν ήταν ένοχος για τους δύο φόνους. Εκτιμάται ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν ή να ακούσουν την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Αν και πολλοί αμφισβητούν - ακόμη και στις μέρες μας, τόσα χρόνια μετά - την συγκεκριμένη ετυμηγορία, η υπόθεση των δύο δολοφονιών και η εμπλοκή του ονόματος του O.J. είναι σαφές πως θα καταστρέψει την καριέρα του ως ηθοποιού στον κινηματογράφο αλλά και τις διάφορες εμφανίσεις του σε διαφημίσεις. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, μέχρι τότε αποτελούσε το πρόσωπο γύρω από το οποίο περιστρέφονταν οι καμπάνιες διάφορων εταιρειών, με το Time να τον χαρακτηρίζει το 1975 «τον πρώτο μαύρο αθλητή που έγινε πραγματικός super star των media».

Μια από αυτές τις εταιρείες ήταν και η Hertz, ο εξαιρετικά δημοφιλής κολοσσός στον κλάδο της ενοικίασης αυτοκινήτων. Σε μια από αυτές, οι διαφημιστές εμφάνιζαν τον Simpson να διασχίζει τους διαδρόμους ενός αεροδρομίου τρέχοντας, καθώς άλλοι του φώναζαν το σύνθημα «Go, O.J., Go!» Με τις συγκεκριμένες διαφημίσεις, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 50% στα 42,2 εκατομμύρια δολάρια εντός του πρώτου έτους, ενώ η αναγνωρισιμότητα του brand ανέβηκε κατά περισσότερο από 40%.

Ο Simpson ήταν τόσο σημαντικός για αυτήν που ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Frank Olson, διαπραγματεύτηκε προσωπικά τη σύμβασή του και η Hertz τον χρησιμοποίησε για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα στις διαφημίσεις της. Οι διαφημίσεις του O.J. για την Hertz ξεκίνησαν το 1975 και συνεχίστηκαν, παρόλο που εμφανιζόταν λιγότερο συχνά στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Είναι χαρακτηριστικό πως επρόκειτο να ταξιδέψει στο Σικάγο για να συναντηθεί με στελέχη και πελάτες της Hertz τη νύχτα των δολοφονιών.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, πως όταν ο Simpson και η Brown χώρισαν το 1992, ο πρώτος είχε 10 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε ετήσιο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων 550.000 δολαρίων από την Hertz, κάτι που δείχνει και τα κέρδη που είχε η συγκεκριμένη διαφημιστική εκστρατεία. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης του 1994, οι θεατές φώναζαν σχεδόν «Go, O.J., Go!», το σλόγκαν που είχε γίνει γνωστό από τις σχετικές διαφημίσεις που έπαιζαν στην τηλεόραση. Άλλωστε, το ίδιο το Fiat Bronco στο οποίο επέβαινε ο O.J. κατά τη διάρκεια της καταδίωξης άνηκε στην Hertz. Όπως θα πει στην πρώτη - και μοναδική - ανάκριση του, στις 13 Ιουνίου 1994, «ανήκει στην Hertz και με αφήνει να το χρησιμοποιώ».

Επιπρόσθετα, ο O.J, πριν από μερικούς μήνες, όταν η Hertz υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, λόγω των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία, θα ανεβάσει ένα βίντεο στο Twitter ζητώντας... να ξανασυνεργαστούν. «Hertz, είμαι διαθέσιμος!!!» θα γράψει, ενώ στο βίντεο που συνοδεύει την αναφορά του θα πει, απευθυνόμενος στον γιο του: «Λοιπόν, ξέρεις, η Hertz μόλις υπέβαλε πτώχευση. Πηγαίνουν για ένταξη στο Κεφάλαιο 11. Θα πρέπει, όπως, να αναδιοργανωθούν και όταν ήμουν ο εκπρόσωπός τους, ήταν νούμερο ένα». Όπως ήταν αναμενόμενο, η Hertz κράτησε σιγή ασυρμάτου και δεν απάντησε ποτέ στον Simpson.

Πηγές: brobible.com, adage.com, wikipedia.org

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr