NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Το Χάρβαρντ δημιούργησε 3D εκτυπώσιμο υλικό που μπορεί να αλλάξει μορφή [video]

Το Χάρβαρντ δημιούργησε 3D εκτυπώσιμο υλικό που μπορεί να αλλάξει μορφή [video]

​Ερευνητές από το Χάρβαρντ ανέπτυξαν ένα υλικό το οποίο μπορεί να εκτυπωθεί τρισδιάστατα και να προσφέρει «προγραμματισμένη αναστρέψιμη μνήμη σχήματος». Το υλικό μπορεί να θυμάται προηγούμενες μορφές του και να μεταμορφώνεται σε αυτές, ή να παίρνει διαφορετικά σχήματα όταν εφαρμόζεται ένα συγκεκριμένο ερέθισμα.

Το συγκεκριμένο υλικό είναι φτιαγμένο από κερατίνη που εξάγεται από ανακυκλωμένο μαλλί. Η κερατίνη είναι μια ινώδης πρωτεΐνη που εντοπίζεται στα μαλλιά και η οποία, όπως είναι αναμενόμενο, έχει τη συνήθεια να επιστρέφει στη φυσική της μορφή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το υλικό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των απορριμμάτων στη βιομηχανία μόδας. Πρότειναν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πραγματικά «one-size-fits-all» ρούχα, που θα ταιριάζουν σε κάθε χρήστη, ή σουτιέν «των οποίων το μέγεθος και το σχήμα μπορεί να προσαρμοστεί κάθε μέρα».

«Αυτή η διαδικασία δύο επιπέδων, της εκτύπωσης 3D του υλικού και στη συνέχεια του καθορισμού των μόνιμων σχημάτων, επιτρέπει την κατασκευή πολύπλοκων σχημάτων με μικροσκοπικά δομικά χαρακτηριστικά» τόνισε ο Luca Cera, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του SEAS και πρώτος συγγραφέας μιας εργασίας για το υλικό. «Αυτό το καθιστά κατάλληλο για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από την κλωστοϋφαντουργία έως τη μηχανική των ιστών».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr