NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Batagur trivittata: Η χελώνα που χαμογελάει και γλύτωσε την εξαφάνιση

Batagur trivittata: Η χελώνα που χαμογελάει και γλύτωσε την εξαφάνιση
10_09_2020 | 18:02 10_09_2020 | 18:04
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Ενέργεια & Περιβάλλον

​Πριν από 20 χρόνια, η χελώνα με την ονομασία Batagur trivittata - μια γιγαντιαία ασιατική χελώνα που ζει στους ποταμούς, της οποίας το πρόσωπο μοιάζει σαν να χαμογελάει - θεωρούταν πως είχε εξαφανιστεί.

Αλλά μετά την ανακάλυψη μιας χούφτας επιζώντων ζώων του είδους, οι επιστήμονες έχουν αυξήσει τον πληθυσμό σε σχεδόν 1.000 σε αιχμαλωσία, μερικά από τα οποία απελευθερώθηκαν με επιτυχία στη φύση της Μιανμάρ τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Φτάσαμε πολύ κοντά στο να τις χάσουμε», είπε ο Steven G. Platt, ερπετολόγος του Wildlife Conservation Society. «Αν δεν παρεμβαίναμε όταν το κάναμε, αυτή η χελώνα θα είχε εξαφανιστεί».

Οι χελώνες αντιμετωπίζουν έναν από τους υψηλότερους κινδύνους εξαφάνισης, με περισσότερα από τα μισά είδη του πλανήτη να αναφέρονται ως απειλούμενα. Η κρίση είναι πιο έντονη για τα ασιατικά είδη, τα οποία αντιμετωπίζουν και υψηλά επίπεδα κυνηγιού για τρόφιμα, φάρμακα και εμπόριο.

Για δεκαετίες, οι δυτικοί επιστήμονες δεν είχαν ιδέα για το συγκεκριμένο είδος, επειδή τα σύνορα της χώρας ήταν κλειστά για τους ξένους. Όταν η Μιανμάρ άρχισε να ξανανοίγει τη δεκαετία του 1990, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν ίχνη από τη χελώνα. Πολλοί υπέθεσαν τότε ότι είχε εξαφανιστεί.

Το 2001, ωστόσο, ένας χωρικός σε μια πρώην πολεμική ζώνη έδωσε σε έναν επιστήμονα ένα κέλυφος από μια χελώνα Batagur trivittata. Τα κακά νέα ήταν ότι η χελώνα είχε φαγωθεί πρόσφατα. Τα καλά νέα ήταν ότι το είδος δεν είχε εξαφανιστεί, αναζωπυρώνοντας την ελπίδα για αυτό.

Την ίδια στιγμή, ένα ζωντανό δείγμα εμφανίστηκε σε μια αγορά στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια βρήκε το δρόμο του προς έναν Αμερικανό συλλέκτη, ο οποίος εξακολουθεί να το έχει στην κατοχή του.

Ενθαρρυνμένος από αυτές τις εξελίξεις, ο Gerald Kuchling, βιολόγος που βρίσκεται τώρα στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, εξασφάλισε άδεια για να ξεκινήσει μια κοινή αποστολή με το Τμήμα Δασών της Μιανμάρ με στόχο να ερευνήσει τον ποταμό Chindwin, όπου μια αμερικανική αποστολή τη δεκαετία του 1930 είχε συγκεντρώσει χελώνες του είδους. Ο Δρ Kuchling εντόπισε εκεί το είδος που έχει χαθεί πολύ καιρό.

Περίπου 1.000 χελώνες του είδους ζουν τώρα σε τρεις εγκαταστάσεις στη Μιανμάρ. Πέντε άγρια θηλυκά συνεχίζουν επίσης να επιστρέφουν στον Chindwin για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Ενώ το είδος δεν κινδυνεύει πλέον από πλήρη εξαφάνιση, ο Δρ Platt προειδοποίησε ότι οι μη βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές παραμένουν πρόβλημα για την ανάκαμψη των χελωνών στη φύση. «Δεν περιμένω να σηκώσουμε τη σημαία της επιτυχίας κατά τη διάρκεια της καριέρας μου», είπε.

Με πληροφορίες από nytimes.com

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr