NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Σε «ιστορική συμφωνία» ελεύθερου εμπορίου κατέληξαν Βρετανία και Ιαπωνία

Σε «ιστορική συμφωνία» ελεύθερου εμπορίου κατέληξαν Βρετανία και Ιαπωνία
11_09_2020 | 14:41 11_09_2020 | 14:46
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Δημόσια Διοίκηση

​Η Ιαπωνία και η Βρετανία κατέληξαν σε μια «ιστορική» συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, τη στιγμή που η Βρετανία αγωνίζεται για να εξασφαλίσει εύκολη πρόσβαση σε υπερπόντιες αγορές καθώς ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία, ως η πρώτη μας μεγάλη εμπορική συμφωνία μετά το Brexit», δήλωσε η Liz Truss, υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, μετά από βιντεοκλήση την Παρασκευή με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών, Toshimitsu Motegi.

Η Truss και ο Motegi κατέληξαν σε μια «κατ 'αρχήν» συμφωνία, ανέφερε το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου (DIT) σε σχετική δήλωση, προσθέτοντας ότι η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει το εμπόριο με την Ιαπωνία κατά περίπου 12,5 δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες.

Η Truss χαρακτήρισε το deal ως βελτίωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Ιαπωνίας-ΕΕ, η οποία δεν θα καλύπτει πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο όταν η μεταβατική περίοδος της από την ΕΕ λήξει στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Truss πρόσθεσε: «Η συμφωνία που έχουμε διαπραγματευτεί - σε χρόνο ρεκόρ και σε δύσκολες συνθήκες - υπερβαίνει κατά πολύ την υπάρχουσα συμφωνία της ΕΕ, καθώς εξασφαλίζει νέες νίκες για βρετανικές επιχειρήσεις στις μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής, τροφίμων και ποτών και τεχνολογίας».

«Από τους εργαζομένους στην αυτοκινητοβιομηχανία μας στην Ουαλία έως τους υποδηματοποιούς μας στη βόρεια Αγγλία, αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση καθώς δημιουργούμε νέες ευκαιρίες για ανθρώπους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και ανεβάζουμε επίπεδο για τη χώρα μας».

Η Ιαπωνία και η Βρετανία διαπραγματεύονταν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου από τον Ιούνιο και κατέληξαν σε «ουσιαστική συμφωνία» τον αμέσως επόμενο μήνα, μετά τις συνομιλίες μεταξύ της Truss και του Motegi στο Λονδίνο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr