NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ερευνητές ανακάλυψαν πιθανά σημάδια εξωγήινης ζωής στην Αφροδίτη

Ερευνητές ανακάλυψαν πιθανά σημάδια εξωγήινης ζωής στην Αφροδίτη
15_09_2020 | 10:44 15_09_2020 | 10:45
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Καινοτομία & έρευνα

​Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν, στα όξινα σύννεφα της Αφροδίτης, ένα αέριο που ονομάζεται φωσφίνη, κάτι που δείχνει ότι μικρόβια μπορεί να κατοικούν στον αφιλόξενο γείτονα της Γης, μια πιθανή απόδειξη για ζωή πέρα από τον πλανήτη μας.

Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν πραγματικές μορφές ζωής, αλλά σημείωσαν ότι η φωσφίνη στη Γη παράγεται από βακτήρια που ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα που στερούνται οξυγόνου.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα εντόπισε για πρώτη φορά τη φωσφίνη χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο James Clerk Maxwell στη Χαβάη και το επιβεβαίωσε χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA) στη Χιλή.

«Στην πραγματικότητα, έμεινα έκπληκτη» δήλωσε η αστρονόμος Jane Greaves του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy.

Η ύπαρξη εξωγήινης ζωής αποτελεί ένα από τα ζητήματα που ερευνά η επιστήμη εδώ και πολλά χρόνια. Οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει ανιχνευτές και τηλεσκόπια για να αναζητήσουν «βιουπογραφές» - έμμεσα σημάδια ζωής - σε άλλους πλανήτες και φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα και πέραν αυτού.

«Με ό, τι γνωρίζουμε σήμερα για την Αφροδίτη, η πιο εύλογη εξήγηση για τη φωσφίνη, όσο φανταστική και αν ακούγεται, είναι η ζωή», δήλωσε η αστροφυσικός του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και συν-συγγραφέας της μελέτης, Clara Sousa-Silva.

«Πρέπει να τονίσω ότι η ζωή, ως εξήγηση για την ανακάλυψή μας, πρέπει να είναι, όπως πάντα, η τελευταία λύση», πρόσθεσε η Sousa-Silva. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί, αν είναι φωσφίνη, και αν είναι ζωή, αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε μόνοι. Σημαίνει επίσης ότι η ίδια η ζωή πρέπει να είναι πολύ κοινή, και πρέπει να υπάρχουν πολλοί άλλοι κατοικημένοι πλανήτες σε ολόκληρο τον γαλαξία μας».

Η Αφροδίτη δεν ήταν το επίκεντρο της αναζήτησης για ζωή στο ηλιακό σύστημα, με τον Άρη και άλλους κόσμους να λαμβάνουν περισσότερη προσοχή.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr