NEWSFLASH...
Marketing & Sales
ανάγνωση

Social Media case study: Greek Yogurt, FAGE vs Chobani. Μία Ελληνοτουρκική υπόθεση!

Social Media case study: Greek Yogurt, FAGE vs Chobani. Μία Ελληνοτουρκική υπόθεση!

Εδώ και αρκετό καιρό ακούμε για την επιτυχία του «Ελληνικού γιαουρτιού» στην Αμερική και γενικότερα σε πολλά μέρη του πλανήτη. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο όρος «Ελληνικό γιαούρτι» έχει καθιερωθεί πλέον παγκοσμίως και δεν αναφέρεται στον τόπο, αλλά στον τρόπο παραγωγής του γιαουρτιού, κοινώς στο στραγγιστό γιαούρτι. Μάλιστα, μαθαίνουμε ότι το Ελληνικό γιαούρτι έχει μπει στην καθημερινή διατροφή των Αμερικανών, οι οποίοι το λατρεύουν!

Παρότι έχουν εμφανιστεί αρκετές μάρκες «Ελληνικού Γιαουρτιού» παγκοσμίως, εμείς επικεντρώσαμε την έρευνά μας σε δύο μεγάλα brands: τη γνωστή μας ΦΑΓΕ (FAGE) και τη μάρκα Chobani του Τουρκικής καταγωγής Hamdi Ulukaya. Στόχος μας, να πάρετε μια ιδέα για την απήχηση που έχει το «Ελληνικό Γιαούρτι» στα Αμερικανικά social media.

Αναλύσαμε λοιπόν τα δεδομένα στα social media για το τελευταίο 15θήμερο, με στόχο να συγκρίνουμε τη διαδικτυακή παρουσία αυτών των δύο brands.

Καταρχάς, παρατηρήσαμε ότι από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά υπάρχει μια άνοδος στο ρυθμό αλληλεπίδρασης των χρηστών με τα brands, και κυρίως με το γιαούρτι της ΦΑΓΕ. Likes, comments, retweets, shares ανεβάζουν τη ΦΑΓΕ ψηλά αφήνοντας αρκετά πίσω τον βασικό της ανταγωνιστή. Αιτία είναι ένα μαγικό hashtag: το #PlainKitchen! Πίσω από αυτό το hashtag βρίσκεται ένας άνθρωπος που παρασύρει τους Αμερικανούς χρήστες σε μια απολαυστική γαστρονομική εμπειρία με τις συνταγές του: o διάσημος σεφ Bobby Flay.

{youtube}4lPZHM_ord8{/youtube}

Από την άλλη, η μάρκα Chobani προωθείται εμμέσως προβάλλοντας τον επιτυχημένο ιδρυτή της ως τον νέο δισεκατομμυριούχο των Η.Π.Α.

alt

Παρατηρήσαμε ακόμα ότι η μάρκα Chobani φαίνεται να παρέχει περισσότερη πληροφορία στο κοινό μέσα από καθημερινά posts. Παρ' όλα αυτά, οι χρήστες αλληλεπιδρούν περισσότερο με τη ΦΑΓΕ. Είναι φανερό ότι η ύπαρξη ενός έξυπνου σχεδίου, ενός αγαπητού προσώπου και ενός 'killer' hashtag κάνουν δουλειά!

Ας πάμε όμως σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Στο Twitter βλέπουμε στατιστικά που είναι απίστευτα για τα Ελληνικά δεδομένα . Τις τελευταίες 15 ημέρες το μήνυμα της ΦΑΓΕ έφτασε σε 12.9 εκατομμύρια χρήστες (συνολικό exposure), με ημερήσιο potential reach περισσότερα από 517.000 άτομα κατά μέσο όρο. Από την άλλη, η μάρκα Chobani φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα στο Twitter, καθώς το potential reach μετριέται σε εκατομύρια καθημερινά! Ένας μέσος όρος περί τους 4 εκατομμύρια χρήστες είναι μια σημαντική επιτυχία.

Potential Reach on Twitter: Fage

alt

Potential Reach on Twitter: Chobani

alt

Ας πάμε τώρα να δούμε την απόδοση των δύο brands και στο Facebook με αριθμούς.

130 posts της ΦΑΓΕ δημιούργησαν 775 σχόλια και συγκέντρωσαν 21.700 likes! Αντίθετα, η μάρκα Chobani με σχεδόν διπλάσια posts (248) δημιούργησε μόλις 371 comments και συγκέντωσε συγκριτικά ελάχιστα likes (989). 

Facebook Stories by type : FAGE

 Facebook Stories by type : Chobani

alt alt

Από την παραπάνω μικρή ανάλυση προκύπτει ότι η ΦΑΓΕ αντιμετωπίζει τα social media με συγκεκριμένη στρατηγική που αποδίδει και κερδίζει την ανταπόκριση των χρηστών. Η Chobani έχει καλύτερα αποτελέσματα στο Twitter, αλλά φαίνεται ότι κάτι λείπει. Η προβολή της προσωπικότητας και των επιτευγμάτων του ιδρυτή της δεν αρκεί για να εξασφαλίσει το μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον του κοινού. Επίσης, όταν 'μιλάς' πολύ στα social media, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κοινό σε ακούει και ανταποκρίνεται. Η ποιότητα του περιεχομένου και η αξία / χρησιμότητά του για τον χρήστη είναι αυτή που θα τον προσελκύσει. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η ΦΑΓΕ έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το κοινό των social media σε βάθος χρόνου.

Φυσικά, ένα 15θήμερο δεν αρκεί για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το μέλλον. Μελετώντας τα δεδομένα των social media τακτικά από διαφορετικές οπτικές γωνίες, βρίσκουμε πάντα νέα στοιχεία που βοηθούν τα brands να βελτιώσουν την επικοινωνία τους και να καλλιεργήσουν τη σχέση τους με τους χρήστες. Ωστόσο, υπάρχει μια συμβουλή που είναι χρήσιμη σε κάθε περίπτωση:

Ακούστε τι λένε οι χρήστες για το δικό σας brand και σχεδιάστε μια digital καμπάνια, η οποία να τους προσφέρει αυτό που ζητούν. Συνδέστε το brand σας με μια όμορφη εμπειρία και σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr