NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Γεωργιάδης: Στην 4η βιομηχανική επανάσταση ένα μεγάλο κομμάτι του επόμενου ΕΣΠΑ

Γεωργιάδης: Στην 4η βιομηχανική επανάσταση ένα μεγάλο κομμάτι του επόμενου ΕΣΠΑ

«Πρώτα από όλα, όσον αφορά στο μέγεθος των επιχειρήσεων το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πάνω από το 93% των ελληνικών επιχειρήσεων, με τους ευρωπαϊκούς ορισμούς, είναι μικρές επιχειρήσεις» όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο Thessaloniki Helexpo Forum 2020.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε σοβαρή δουλειά να κάνουμε στη συγχώνευση των επιχειρήσεων με παροχή κινήτρων για να μεγαλώσουν σε μέγεθος. Μπορεί να μην θέλουμε να γίνουν τεράστιες πολυεθνικές αλλά θέλουμε να είναι αρκετά μεγαλύτερες και για να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια και για να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και για να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «ως προς τη διασύνδεση αγοράς και πανεπιστημίων, βεβαίως αυτό είναι κάτι που θέλει πάρα πολύ η Κυβέρνηση. Η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έγινε για αυτό το λόγο. Η επιπλέον προικοδότηση προγραμμάτων στο "Ερευνούμε-Καινοτομούμε" - περίπου άλλα 500 εκατομμύρια - με δική μου απόφαση γίνεται για αυτό το λόγο.

Και πάει και πολύ γρήγορα η απορρόφηση. Θα θέλαμε να πάμε και πιο γρήγορα, θα θέλαμε να μπορούμε να φτιάξουμε, όπως παραδείγματος χάρη σε άλλες χώρες, μέσα στα πανεπιστημιακά campus υποκαταστήματα των εταιριών που θα κάνουν outsourcing στελεχών και σύνδεσης προγραμμάτων έρευνας με τα πανεπιστήμια. Είναι λίγο δύσκολο στην Ελλάδα. Καταλαβαίνατε ότι, αν φτιάχναμε κάτι τέτοιο, δεν θα είχε μεγάλο προσδόκιμο ζωής μέσα σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο για προφανείς λόγους».

Ο ίδιος σημείωσε πως μια από τις βασικότερες προτάσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι η δημιουργία της μαθητείας για τη βιομηχανία και τις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας με υποστήριξη και πληρωμή από το κράτος ώστε να παίρνουν αποφοίτους των πανεπιστημίων και να εργάζονται στον πραγματικό κόσμο για ένα-δυο χρόνια «έτσι ώστε και να αποκτούν εμπειρία και η επιχείρηση να γλιτώνει το διάστημα που πρέπει η ίδια να επιμερίζεται το κόστος της μαθητείας των εργαζομένων της».

Για το επόμενο ΕΣΠΑ, υπογράμμισε πως «ένα μεγάλο κομμάτι για την πράσινη ενέργεια και ένα μεγάλο κομμάτι digital, θα αξιοποιηθεί κατά κόρον για την 4.0 επανάσταση στη βιομηχανία και ο λόγος που φτιάξαμε την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής (ΕΥΔΕ) για την βιομηχανία είναι για να μπορούμε να κατευθύνουμε για πρώτη φορά σημαντικούς πόρους ΕΣΠΑ προς αυτή. Έχουμε ξεκινήσει τώρα με 92 εκατομμύρια αλλά αυτό είναι μόνο για αρχή. Επαναλαμβάνω εθνικός μας στόχος είναι να αναγεννηθεί η ελληνική βιομηχανία».

Ως προς τις εξαγωγές, αυτές «το πρώτο εξάμηνο του 2020 άντεξαν μια χαρά. Για την ακρίβεια, χωρίς τα πετρελαιοειδή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο εξάμηνο του 2019 είχαμε εξαγωγές περίπου 13,67 δις και τώρα έχουμε πάει 13,83 δις. Είχαμε και μια πολύ ελαφριά αύξηση δηλαδή στις εξαγωγές».

Κλείνοντας, συμπλήρωσε πως «κεντρικός εθνικός στόχος όλων μας είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό στοχεύουν οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η Κυβέρνηση και όλη η προσπάθεια από την Επιτροπή Πισσαρίδη. Πιστεύω στο τέλος του μήνα θα έχουμε σε δημόσια διαβούλευση την τελική της πρόταση. Η τελική πρόταση όμως θα τεθεί σε διαβούλευση στο τέλος του Σεπτεμβρίου ώστε να συμπεριληφθεί στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και στις προτάσεις μας στο Ταμείο Ανάκαμψης που άτυπα θα πρέπει να έχουν δοθεί στις ευρωπαϊκές αρχές έως 15 Οκτωβρίου».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr