NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Τον πρώτο λόγο έχει ο covid 19 και μετά η πολιτική μέσα στην Ε.Ε.

Τον πρώτο λόγο έχει ο covid 19 και μετά η πολιτική μέσα στην Ε.Ε.

Βιάστηκε ο αξιωματούχος της Ε.Ε να πει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ισχύσουν οι κανόνες της δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2021 και μετά.

Μία δήλωση που έγινε με στόχο να «κτυπήσει καμπανάκια» στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε να μην προχωρήσουν σε υπερβολικές παροχές εν είδει επιδομάτων στήριξης.

Τον λόγο δεν θα τον έχει η Ε.Ε και η ΕΚΤ αλλά -δυστυχώς- ο κορονοϊός. Ήδη η εξέλιξη του δεύτερου κύματος οδηγεί σε νέο γύρο αυξημένων κρουσμάτων και θυμάτων στις χώρες της Ε.Ε. Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία βρίσκονται στην κορυφή. Η Ιταλία φαίνεται ότι μετά τον πρώτο γύρο και τις εκατόμβες των θυμάτων που θρήνησε στην Λομβαρδία, πήρε το μάθημα και είναι «πολύ σχολαστική» (έτσι για να θυμηθούμε το σποτ του lockdown). Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε στην Κεντρική Ευρώπη είναι και αυτές σε χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι στο διάστημα Μαρτίου - Μαΐου.

Το πρόβλημα στο δεύτερο κύμα είναι ότι η οικονομική υποχώρηση -εάν χειροτερέψουν τα πράγματα- θα υπολογιστεί πάνω σε χώρες σε μεγάλη ύφεση που δεν θα έχουν αντοχές και όχι σε χώρες που βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2020.

Αντέχουμε το ρίσκο της Σουηδίας;

Υπάρχει βέβαια και το «σουηδικό» μοντέλο, που θεωρεί τον ιό ως μία νομοτελειακή εξέλιξη με την οποία θα πρέπει να μάθουν να ζουν τα κράτη και οι πολίτες τους. Η Σουηδία καταγράφει πάνω από 5.000 νεκρούς από τον covid 19 τη στιγμή που εάν έπαιρνε μέτρα η εκτίμηση είναι ότι δεν θα ξεπερνούσαν τους 1.000. Κέρδισε η σουηδική οικονομία; Έχουμε αμφιβολίες.

Το ζητούμενο είναι εάν μπορεί η ελληνική κοινωνία να ανεχθεί αυτό το ιδιότυπο «triage», την επιλογή αυτών που θα διασωληνωθούν και αυτών που θα πεθάνουν που είδαμε στην Ιταλία. Αν οι Σουηδοί το ανέχονται, οι Έλληνες σίγουρα όχι. Και αυτό επικαλείται η κυβέρνηση όταν ζητά τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, πολύ φοβούμαστε ότι εάν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης τότε θα δούμε νέα υποχώρηση εσόδων, είτε εισφορών είτε φόρων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι επόμενοι 5 μήνες είναι γεμάτοι φόρους , εισφορές και τέλη κυκλοφορίας. Και βεβαίως υπάρχουν τα πάγια κόστη (ενέργεια, τηλεφωνία, νοίκια, ασφάλειες αυτοκινήτων κ.ά.). Ένα 5μηνο κόλαση για τους πολίτες.

Και ένα «φως στο τούνελ» της κρίσης

Ας πούμε και κάτι ελπιδοφόρο για την κατάσταση που δημιουργείται στην οικονομία στο β' εξάμηνο. Οι επιχειρήσεις και το Δημόσιο είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις τεχνολογικές απαιτήσεις. Η εξ αποστάσεως εργασία είναι πλέον μία γνωστή και συνηθισμένη διαδικασία στις επιχειρήσεις. Η αποστολή εγγράφων μέσω email προς το Δημόσιο θα γίνεται πιο εύκολα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα είναι ευκολότερος στις επιχειρήσεις και οι υπάλληλοι πιο εξοικειωμένοι. Η διαδικτυακή εργασία και οι διαδικτυακές πωλήσεις έχουν αυξητικές τάσεις. Ανεξάρτητα συγκυρίας, οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς είναι ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου στα καταστήματα λιανικής θα αγγίξουν το 50% επί του συνολικού τζίρου τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr