NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Για «ξέπλυμα χρήματος» τουλάχιστον 2 τρισ. δολ. κατηγορούνται τραπεζικοί κολοσσοί

Για «ξέπλυμα χρήματος» τουλάχιστον 2 τρισ. δολ. κατηγορούνται τραπεζικοί κολοσσοί
21_09_2020 | 15:47 21_09_2020 | 15:57
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

Oι «Banksters» ξεσκεπάζονται ξανά και μαζί τους καταρρέει η όποια εμπιστοσύνη είχε απομείνει για την ηθικότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος μετά τις νέες αποκαλύψεις για «ξέπλυμα χρήματος» ύψους τουλάχιστον 2 τρισ. δολ. ανάμεσα στο χρονικό διάστημα 1999 - 2017, όπως αποκαλύπτει παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.

Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι τράπεζες που ονοματίζονται μέσα στην έκθεση της FinCen είναι οι JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon. Κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού είχαν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

«Παλιά, ξινά σταφύλια» απαντούν οι τράπεζες

Οι τράπεζες, με πρώτη την Deutsche Bank, η οποία είχε κατηγορηθεί και στο παρελθόν για «ξέπλυμα χρήματος» αναφέρουν ότι οι κατηγορίες αυτές δεν είναι καινούργιες και ότι στο διάστημα αυτό, έχουν ενισχύσει τους εσωτερικούς τους ελέγχους και τους εποπτικούς τους μηχανισμούς. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Deutsche Bank φέρεται να έχει διευκολύνει πάνω από 1 τρισ. δολάρια από ύποπτες συναλλαγές που είχαν επισημανθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση της HSBC της οποίας η μετοχή υποχωρούσε σήμερα κατά (-5%). Mε επίσημη δήλωσή της τράπεζας στο Reuters την Κυριακή, η HSBC ανέφερε ότι «όλες οι πληροφορίες που παρέχονται από το ICIJ είναι ιστορικές». Η τράπεζα σημείωσε ότι από το 2012 έχει ξεκινήσει ένα «πολυετές ταξίδι για να αναθεωρήσει την ικανότητα του να καταπολεμά το οικονομικό έγκλημα».

Η Standard Chartered αναφέρει ότι ανέλαβε την ευθύνη του να καταπολεμήσει το οικονομικό έγκλημα και ότι έχει επενδύσει ουσιαστικά στα προγράμματα συμμόρφωσης. Η μετοχή της υποχωρούσε κατά (-4,6%).

Η Deutsche Bank έχει προηγουμένως κατηγορηθεί ότι διευκολύνει χρηματοοικονομικές συναλλαγές που παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις. Το 2015, η γερμανική τράπεζα συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμα ύψους 258 εκατομμυρίων δολαρίων για τη συνεργασία με χώρες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις στις ΗΠΑ, όπως το Ιράν, η Συρία, η Λιβύη, το Σουδάν και η Μιανμάρ, σύμφωνα με την DW.

Τα έγγραφα της FinCEN που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι η τράπεζα συνέχισε να κινεί ύποπτα κεφάλαια μετά τον διακανονισμό του 2015, ανέφερε η έκθεση.

Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια

Τα αποτελέσματα της διεθνούς αυτής έρευνας (σε συνδυασμό και με τους φόβους για τον covid 19) βύθισαν τις τραπεζικές μετοχές κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Οι μεγάλοι ξένοι δείκτες κατέγραψαν την μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Ιούλιο, όπως και οι τραπεζικές μετοχές ενώ τα κρατικά ομόλογα (treasuries) κινήθηκαν έντονα ανοδικά.

Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι το παγκόσμιο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον έχει εστιαστεί σήμερα περισσότερο στην εξάπλωση του covid 19 και λιγότερο στο «νέο» τραπεζικό σκάνδαλο.

Στην Ελλάδα, οι τραπεζικές μετοχές κατέγραφαν (στη μέση της συνεδρίασης) πτώση (-5,15%).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr