NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα [video]

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα [video]

​«Θα το πω ανοιχτά: Το δίλημμα είναι «αυτοπροστασία ή καραντίνα». Και γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια. Αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο» όπως τόνισε, κατά το σημερινό του τηλεοπτικό μήνυμα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε πως στον «πόλεμο» για την υγεία η κυβέρνηση χρειάζεται σύμμαχο «τον συνειδητό πολίτη» και πως για «να τιθασεύσουμε και το νέο κύμα της πανδημίας πρέπει κράτος, επιστήμονες και πολίτες να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, με περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλον», χαρακτηρίζοντας τη μάσκα ως «εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο» που πρέπει να μας γίνει συνήθεια και που η πολιτεία, όπου είναι απαραίτητο, «θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα» της.

«Μπροστά στη νέα έξαρση του κορονοϊού, έχω την ίδια πίστη στις δυνατότητές μας με εκείνη που είχα όταν σας καλούσα στην πρώτη αναμέτρηση μαζί του» τόνισε ο Πρωθυπουργός, αναφέροντας πως «ο ιός είναι εδώ, είναι παρών. Δεν έπαψε να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Και είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη», ενώ κράτη που θρήνησαν χιλιάδες θύματα στην αρχή «σήμερα βλέπουν τον εφιάλτη να επιστρέφει. Και το δεύτερο κύμα απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Τώρα, όμως, είμαστε πιο έτοιμοι. Ξέρουμε ποια μέτρα αποδίδουν περισσότερο. Και έχουμε διδαχθεί από τα λάθη άλλων χωρών, αλλά και από τα δικά μας. Παρά την τελευταία αύξηση κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Απ’ την αρχή της πανδημίας θρηνούμε 365 ζωές, όταν χώρες με ίδιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο, έχουν 2.000 θανάτους η πρώτη και 10.000 το δεύτερο».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, τονίζοντας πως το ΕΣΥ διαθέτει πλέον σχεδόν 1.000 ΜΕΘ, προσλήφθηκαν περίπου 6.200 νέοι νοσηλευτές και γιατροί «πολλοί από τους οποίους θα μείνουν μόνιμα», πολλαπλασιάστηκαν τα ημερήσια τεστ και «είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη που διαθέτουμε τα καινούργια rapid test αντιγόνων». «Σας βεβαιώνω ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια τους. Και φυσικά ενισχύονται διαρκώς».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε «σε μια νέα εγρήγορση», «χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια. Αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν. Και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική. Στόχος μας, οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν την μία και μεγάλη υποχώρηση της Υγείας και της Οικονομίας μας» ώστε να μην υπάρξει μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Υπογράμμισε πως όλα αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε χωρίς lockdown, καθώς τα καθολικά μέτρα «φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία». «Lockdown σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση. Και αν δεν είχαμε παρέμβει εγκαίρως με ένα τολμηρό και διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. [..] Ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες. Όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά».

Σημείωσε πως χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας μπορούν να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους, με τη μάσκα να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους και να αναπτυχθεί η τηλεργασία, ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά. Η μάσκα «αντίθετα με κάθε άλλο μέτρο, είναι μία κίνηση πολύ απλή, μας προστατεύει από κάποια στιγμιαία αμέλεια, έναν τυχαίο συγχρωτισμό».

«Οι εβδομάδες που έρχονται θα κρίνουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια. Και πρέπει να βρεθούμε και πάλι μπροστά από τον κορονοϊό, αντί να τον ακολουθούμε. Με στοχευμένα μέτρα πάντα, όπου χρειάζεται. Άλλωστε, η παγκόσμια κινητοποίηση για το εμβόλιο δίνει ελπίδες ότι όχι πολύ αργά αυτό θα ανακαλυφθεί. Μέχρι τότε, η Πολιτεία θα επαγρυπνεί, θα εμπιστεύεται τους ειδικούς, θα δρα με διαφάνεια πάντα και θα ενημερώνει». «Μαζί θα πετύχουμε και πάλι ή μαζί θα χάσουμε την ευκαιρία» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr