NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Παγκόσμιοι ηγέτες: Εάν δεν μας σκοτώσει η πανδημία, θα το κάνει η κλιματική αλλαγή

Παγκόσμιοι ηγέτες: Εάν δεν μας σκοτώσει η πανδημία, θα το κάνει η κλιματική αλλαγή
28_09_2020 | 14:41 28_09_2020 | 14:42
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Ενέργεια & Περιβάλλον

​Σε μια δύσκολη χρονιά, ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες στην ετήσια συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν ότι εάν δεν μας σκοτώσει ο COVID-19, θα το κάνει η κλιματική αλλαγή.

Με τη Σιβηρία να βλέπει τις υψηλότερες θερμοκρασίες της και τα τεράστια κομμάτια των πάγων στην Γροιλανδία και τον Καναδά να γλιστρούν στη θάλασσα, οι χώρες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Βλέπουμε ήδη μια εκδοχή ενός περιβαλλοντικού Αρμαγεδδών» δήλωσε ο πρωθυπουργός των Φίτζι, Frank Bainimarama, επικαλούμενος τις πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ και σημειώνοντας ότι το κομμάτι πάγου της Γροιλανδίας ήταν μεγαλύτερο από πολλά νησιωτικά έθνη.

«Σε άλλα 75 χρόνια, πολλά μέλη ενδέχεται να μην κατέχουν πλέον έδρες στα Ηνωμένα Έθνη, εάν ο κόσμος συνεχίσει την τρέχουσα πορεία του», δήλωσε η Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών και η Ομάδα των Λιγότερο Αναπτυγμένων Χωρών.

Το νησιωτικό έθνος του Παλάου δεν είχε ούτε ένα κρούσμα COVID-19, αλλά ο Πρόεδρος Tommy E. Remengesau Jr. προειδοποίησε ότι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα φέρουν την καταστροφή στην χώρα. «Η στιγμιαία μείωση των εκπομπών (άνθρακα) φέτος δεν επιτρέπεται να προκαλέσει εφησυχασμό για την παγκόσμια πρόοδο», είπε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός του Τουβαλού, Kausea Natano, έδωσε την ομιλία του στο Ηνωμένο Βασίλειο με μια θέα από τιρκουάζ νερά πίσω του, που πυροδότησαν αμέσως τις φαντασίες των θεατών.

Αλλά ο πρωθυπουργός γκρέμισε γρήγορα τα όνειρα τους. Ενώ το Τουβαλού είναι απαλλαγμένο από τον κορονοϊό, η πανδημία χτύπησε καθώς το νησιωτικό έθνος ξεπερνούσε το πλήγμα από ένα ζευγάρι τροπικών κυκλώνων.

Το υψηλότερο σημείο του Τουβαλού είναι μόλις λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η επίδραση της πανδημίας στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων εξέθεσε την επισιτιστική κρίση, καθώς η τοπική γεωργία γίνεται δυσκολότερη με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, δήλωσε ο Natano.

«Ενώ ο COVID-19 είναι η άμεση κρίση μας, η κλιματική αλλαγή παραμένει η μόνη μεγαλύτερη απειλή για τα μέσα διαβίωσης, την ασφάλεια και την ευημερία του Ειρηνικού και των λαών του μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο ίδιος.

Από τα Νησιά Μάρσαλ, επίσης απαλλαγμένα από το COVID-19, ο Πρόεδρος David Kabua χρησιμοποίησε το παράδειγμα του ιού για να ζητήσει περισσότερη βοήθεια.

«Η αλλαγή βασίζεται στην προστασία των πιο ευάλωτων, διότι εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή - είτε οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που παλεύουν την πανδημία είτε τα μικρά νησιωτικά έθνη που χτυπούν συναγερμό για την κλιματική αλλαγή - είναι κρίσιμα για την επιβίωση όλων μας», είπε.

«Τα έθνη των μικρών νησιών και της ατόλης όπως η δική μου δεν έχουν χρόνο για υποσχέσεις», πρόσθεσε ο Kabua.

Επείγουσες εκκλήσεις προέκυψαν επίσης από την Αφρική, η οποία συμβάλλει λιγότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά υποφέρει περισσότερο από αυτήν.

Με πληροφορίες από spectrumlocalnews.com

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr