NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Τα αγενή email έχουν αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους

Τα αγενή email έχουν αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους

​Δύο μελέτες με επικεφαλής ερευνητή του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο έδειξαν ότι η αντιμετώπιση αγενών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά τη διάρκεια της εργασίας μπορεί να δημιουργήσει παρατεταμένο άγχος και να επηρεάσει την ευημερία και την οικογενειακή ζωή.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Journal of Occupational Health Psychology, υποδηλώνει ότι τα αγενή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στις εργασιακές ευθύνες, την παραγωγικότητα, ακόμη και να συνδέονται με την αϋπνία, η οποία σχετίζεται με αρνητικά συναισθήματα το επόμενο πρωί.

«Δεδομένης της διαδεδομένης χρήσης email στο χώρο εργασίας, είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι αυτό το πρόβλημα γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητικό», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Zhenyu Yuan, επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Στην πρώτη μελέτη, ο Γιουάν και οι συν-συγγραφείς ερεύνησαν 233 εργαζόμενους υπαλλήλους στις Η.Π.Α. σχετικά με την εμπειρία τους γύρω από τα αγενή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη για να εξετάσουν τις επιδράσεις στην ευεξία, συμπεριλαμβανομένου του προβλήματος των εργαζομένων να κοιμηθούν.

Υπάρχουν δύο μορφές αγένειας μέσω email, σημειώνει ο Yuan. Η ενεργητική αγένεια μέσω email - με υποτιμητικές παρατηρήσεις από τον αποστολέα που γίνονται σχετικά με τον παραλήπτη - υποδηλώνουν στον παραλήπτη ότι ο αποστολέας τον έχει κακοποιήσει. Συγκριτικά, η παθητική - όπως η αγνόησή ενός αιτήματος ή της γνώμης του αποστολέα - καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε αν ο παραλήπτης απλώς ξέχασε να απαντήσει στο email ή πραγματικά σκόπευε να το αγνοήσει.

«Επειδή τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποθηκεύονται, τα άτομα μπορεί να έχουν την τάση να βλέπουν ξανά ένα ενοχλητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να ελέγχουν συνεχώς για μια απάντηση που ζήτησαν, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει την ταλαιπωρία», εξήγησε ο Γιουάν.

Για να μετριάσουν αυτό το άγχος, οι ερευνητές παροτρύνουν τους υπαλλήλους να «αποσυνδεθούν ψυχολογικά» από μια αγχωτική εργάσιμη ημέρα μετά τη λήψη αγενών email.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr