NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Πρόστιμα 18 εκατομμυρίων ευρώ για καρτέλ στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Πρόστιμα 18 εκατομμυρίων ευρώ για καρτέλ στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο στη Brose και την Kiekert συνολικού ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ για τη συμμετοχή σε δύο καρτέλ σχετικά με την προμήθεια εξαρτημάτων αυτοκινήτων στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Η Magna δεν αντιμετωπίζει πρόστιμο, καθώς αποκάλυψε και τα δύο καρτέλ στην Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται, η Magna, με έδρα τον Καναδά και η Brose, με έδρα τη Γερμανία συμμετείχαν σε διμερές καρτέλ σχετικά με την προμήθεια δομοστοιχείων θυρών και ρυθμιστών παραθύρων για ένα συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου του ομίλου Daimler.

Η Magna και η Kiekert, με έδρα τη Γερμανία, συμμετείχαν σε ένα ξεχωριστό διμερές καρτέλ σχετικά με την προμήθεια άλλων εξαρτημάτων στον όμιλο BMW και στον όμιλο Daimler. Και οι τρεις εταιρείες αναγνώρισαν τη συμμετοχή τους στα καρτέλ και συμφώνησαν να διευθετήσουν την υπόθεση.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Εξαρτήματα όπως [αυτά] είναι απαραίτητα για την ορθή λειτουργία των αυτοκινήτων, παρέχουν προστασία από τραυματισμούς και εξασφαλίζουν ασφάλεια και άνεση. Οι τρεις προμηθευτές συνεργάστηκαν για να αυξήσουν τα κέρδη τους από την πώληση αυτών των εξαρτημάτων. Αυτά τα καρτέλ έπληξαν τελικά τους Ευρωπαίους καταναλωτές και επηρέασαν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας».

«Οι τρεις προμηθευτές εξοπλισμού αυτοκινήτων που αναφέρονται στην απόφαση συντόνισαν τη συμπεριφορά τους ως προς τις τιμές και αντάλλαξαν εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες. Στόχος των τριών εταιρειών που συμμετείχαν και στα δύο καρτέλ ήταν να διατηρήσουν τις υπάρχουσες δραστηριότητες κάθε μέρους και να αποφευχθεί η επιδείνωση των επικρατούντων επιπέδων τιμολόγησης των προμηθειών. Ο συντονισμός πραγματοποιήθηκε μέσω συναντήσεων, τηλεφωνικών κλήσεων ή ανταλλαγών μέσω e-mail» σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr