NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Υγεία και οικονομία σε κρίσιμα επίπεδα τον Οκτώβριο

Υγεία και οικονομία σε κρίσιμα επίπεδα τον Οκτώβριο

Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 θα είναι το πιο κρίσιμο τρίμηνο για το 2020, αλλά και για τις αρχές του 2021. Θα είναι κρίσιμο, τόσο για τις υγειονομικές εξελίξεις, όσο και για τις -άμεσα διασυνδεδεμένeς- οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.

Επειδή για την Ε.Ε υπάρχουν άλλοι που μπορούν να κάνουν μεγάλες αναλύσεις, θα επικεντρωθούμε στα “του οίκου” μας. Η χώρα βρίσκεται σε μία κατάσταση κόπωσης. Ψυχολογικής και οικονομικής. Κλάδοι έχουν βγει από το οικονομικό προσκήνιο, η ύφεση για το 2020 προβλέπεται (από το σύνολο των αναλυτών) ότι θα κυμανθεί μεταξύ 8% - 10% και ότι δύσκολα θα πιάσουμε την ανάπτυξη τύπου V που ελπίζαμε όλοι τον Μάιο. Πιθανότεροι τύποι η ανάπτυξη τύπου L (παραμονή σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα) ή ακόμη και W (πτώση και μετά άνοδος και μετά πτώση κ.ο.κ.).

Κατάσταση συναγερμού για τις ΜΕΘ

Υγειονομικά, ο Οκτώβριος δείχνει ότι μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας που θα δοκιμαστούν οι ανάγκες του συστήματος υγείας. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν ήδη μέση κάλυψη της τάξης του 40% περίπου με ανοδικές τάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι παραδοσιακά, οι ανάγκες για ΜΕΘ δεν ξεπερνούσαν το 30% της κάλυψης σε ένα έτος, άρα ήδη το έχουμε ξεπεράσει. Ωστόσο, έχουμε ακόμη περιθώρια να μην ανησυχούμε. Αλλά είμαστε στα μέσα Οκτωβρίου και ο covid 19 διασπείρεται. Το ζητούμενο είναι να διατηρηθούν τα κρούσματα σε τέτοιο επίπεδο που να αντέχει το υγειονομικό σύστημα. Δηλαδή να υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στις ΜΕΘ και για τα κρούσματα Covid 19, αλλά και για τους υπόλοιπους που τα χρειάζονται.

Με τους ρυθμούς του Οκτωβρίου, οι υγειονομικοί θεωρούν ότι το σύστημα θα αντέξει τον χειμώνα 2020. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Αν τα κρούσματα φτάσουν μέσα στον Νοέμβριο - Δεκέμβριο τα 1.000 την ημέρα, τότε αυτόματα η πληρότητα των ΜΕΘ θα αυξηθεί. Αυτό είναι που φοβούνται οι υγειονομικοί μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο «άσσος στο μανίκι» είναι οι κλίνες ΜΕΘ στο ιδιωτικό σύστημα υγείας που θα ενοικιαστούν.

Το φθηνό χρήμα μετριάζει τους φόβους της κυβέρνησης

Σε οικονομικό επίπεδο, τα πράγματα για το 2020 έχουν ξεκαθαρίσει. Οι επιχειρήσεις κάνουν πλέον διαχείριση κεφαλαίων και προγραμματίζουν βάσει των επόμενων αναγκών του 2021. Για την κυβέρνηση, υπάρχει ένα θετικό στοιχείο που θα το αξιοποιήσει επαρκώς όπως φαίνεται τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Ήδη το μέσο επιτόκιο δανεισμού για το ελληνικό κράτος (υπολογίζοντας ομόλογα και Εντοκα) κινείται πολύ κοντά στο 0,2% και είναι το χαμηλότερο κόστος που έχει πληρώσει ποτέ η Ελλάδα στα 200 χρόνια της ιστορίας της.

Η κυβέρνηση είναι τυχερή και μπορεί να δανειστεί όσο θέλει με πολύ χαμηλά επιτόκια εξαιτίας της πολιτικής της ΕΚΤ. Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε εάν οι αγορές ήταν κλειστές και δεν υπήρχε χρηματοδότηση μέσα σ' αυτόν τον «Αρμαγεδδώνα» που ζούμε.

Με τα κεφάλαια που έχει δανειστεί, αλλά και με το «μαξιλάρι» που είχε υποχρεωθεί η προηγούμενη κυβέρνηση να σχηματίσει με πρωτογενή πλεονάσματα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταφέρνει να καλύπτει ανάγκες, να κλείνει δημοσιονομικές «τρύπες» και να διατηρεί μία κοινωνική και οικονομική ισορροπία. Ο στόχος είναι να καταφέρουμε να φτάσουμε μέχρι τις εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες ουσιαστικά θα ανακουφίσουν αλλά και θα μετασχηματίσουν την ελληνική οικονομία. Αυτός ο στόχος να μετασχηματιστεί η ελληνική οικονομία και οι υποδομές, μοιάζει πολύ καλός για να είναι εφικτός για το 2021. Ίσως χρειαστεί να περιμένουμε περισσότερο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr