NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Είναι επίσημο: Στο Λαύριο το data center της Microsoft - «Ακολουθεί η Amazon»

Είναι επίσημο: Στο Λαύριο το data center της Microsoft - «Ακολουθεί η Amazon»

Στο Λαύριο θα εγκατασταθεί το πρώτο data center της Microsoft στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε, πριν από λίγο, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού συνεδρίου Sm@rt Cities – Digit@l Citizens 2020.

Όπως τόνισε «συζητείται και μάλλον έχει κλείσει μια πρωτοβουλία που έχει πάρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, για την επένδυση της Microsoft του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ». Σύμφωνα με τον ίδιο και βάσει των πληροφοριών, «έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση ο Δήμος Λαυρεωτικής και ειδικότερα η πόλη του Λαυρίου στο λιμάνι, όπου πραγματικά θα είναι ένα κέρδος για όλη την χώρα μας και την Αττική και θα έχουμε έναν σύμμαχο στην μετατροπή των Δήμων μας σε έξυπνες πόλεις».

Όπως ανέφερε, το data center θα γίνει στον χώρο του παλαιού εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον», σε μια έκταση 120 στρεμμάτων που ανήκει σε fund το οποίο τον είχε διαθέσιμο προς πώληση. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, υπάρχουν και συζητήσεις για επιπλέον 100 στρέμματα με στόχο τη δημιουργία αποθηκών, ενώ η εταιρεία αναζητά στην πόλη του Λαυρίου (κάτι που μάλλον θα γίνει σε δημοτική έκταση) άλλα 100 στρέμματα σε παραλιακή περιοχή, για τη δημιουργία σπιτιών που θα φιλοξενήσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λουκάς, μετά από ερώτηση του epixeiro.gr όσον αφορά στα κριτήρια κατά τα οποία έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, αυτά είναι η εγγύτητα σε σχέση με το αεροδρόμιο και την πρωτεύουσα, το λιμάνι «που αποτελεί ευρωπαϊκή πύλη εισόδου - εξόδου», η χαμηλή σεισμικότητα της περιοχής, αλλά και το ότι, λόγω των μετάλλων που έχει το έδαφος της περιοχής, δεν απαιτείται η ύπαρξη συστημάτων κλιματισμού για τη μείωση της θερμότητας που δημιουργούν οι server κατά τη λειτουργία τους. Παράλληλα, είναι μια περιοχή «ενιαία», όπου θα γκρεμιστούν τα ερείπια του εργοστασίου και θα μπουν οι νέες μεταλλικές κατασκευές.

Ο Δήμαρχος εκτιμά ότι από τη συγκεκριμένη επένδυση θα ωφεληθεί όλη η χώρα, «γιατί πραγματικά γίνεται η "αποθήκη" όλων των δεδομένων της Ευρώπης». «Είναι προφανής η σημασία της επένδυσης, διότι, από πληροφορίες που έχουμε, ακολουθεί η Amazon, καθώς είναι μια εταιρεία που ακολουθεί κατά πόδας την Microsoft σε ότι επένδυση γίνεται. Αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί εφοπλιστές με μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή του λιμανιού του Λαυρίου, οι οποίοι είναι έτοιμοι να επενδύσουν σε σχέση με την επένδυση της Microsoft. Και σίγουρα, ο στόχος και ο πόθος να έρθει ο προαστιακός και να επεκταθεί η Αττική Οδός μέχρι το λιμάνι, πιστεύω ότι αναθερμαίνεται πάλι. Και είναι μια σειρά έργων που θα γίνουν για να αναβαθμίσουν όλη την περιοχή».

Οι θέσεις που θα δημιουργηθούν από την επένδυση υπολογίζονται στις 2.000, με τον Δήμαρχο να σημειώνει πως θα έρθουν στην Ελλάδα στελέχη από όλο τον κόσμο. «Εμείς θα κοιτάξουμε τι ειδικότητες θέλουν, ώστε - επειδή θα γίνει η λειτουργία μετά από 2-3 χρόνια - να αποκτηθούν [από τους ενδιαφερόμενους] τα απαραίτητα εφόδια μέσω μεταπτυχιακών, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας που θα δημιουργηθεί». Ο ίδιος σημείωσε πως η τοπική κοινωνία έχει αντιδράσει «πάρα πολύ θετικά» στις εξελίξεις, καθώς ο Δήμος θα γίνει «συνώνυμος με τεχνολογίες αιχμής και καινοτομίες. «Το να είσαι αναγνωρίσιμος σε όλη την υφήλιο είναι ένα μεγάλο κέρδος για την επισκεψιμότητα και τον τουρισμό, καθώς ο Δήμος έχει εξελιχθεί σε μια περιοχή παροχής υπηρεσιών τουρισμού».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr