NEWSFLASH...
Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Έρευνα καταναλωτών Ιούλιος 2012: Περαιτέρω άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Έρευνα καταναλωτών Ιούλιος 2012: Περαιτέρω άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
03_08_2012 | 07:25 15_11_2016 | 12:23

Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώνεται και τον Ιούλιο, για πέμπτο κατά σειρά μήνα, και διαμορφώνεται στις -64,7 μονάδες (από -70,4), στην υψηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας.

altΟ ρόλος του εκλογικού κύκλου διατήρησε την ιστορική του τάση που θέλει κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές την ανάκαμψη των προσδοκιών των πολιτών – καταναλωτών. Υπάρχουν προσδοκίες για αλλαγή στην εφαρμοζόμενη πολιτική, ενώ είναι σαφές ότι και η ίδια η άρση της κυβερνητικής αδράνειας των προηγούμενων μηνών επηρεάζει θετικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ωστόσο έχει επίσης ιστορικά επιβεβαιωθεί η μετεκλογική υποχώρηση αυτής της αισιοδοξίας, καθώς μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση οι αβεβαιότητες παραμένουν και αφορούν τον προσανατολισμό και τη θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον. Άλλωστε, οι Έλληνες παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι ευρωπαίοι, ενώ ακολουθούν σταθερά η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται ανοδικά σε 12 ευρωπαϊκές χώρες τον Ιούλιο, ενώ θετικοί δείκτες καταγράφονται εκ νέου στην Φινλανδία, την Σουηδία και την Δανία. Αναλυτικότερα για την Ελλάδα:

Αισθητή υποχώρηση των αρνητικών προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών

Οι αρνητικές προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών τον Ιούλιο για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες αμβλύνονται περαιτέρω, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -54,5 μονάδες (από -62,9). Το 20% (από 12%) των καταναλωτών κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική τους κατάσταση δεν θα μεταβληθεί, ενώ υπάρχει και ένα 8% (από μηδενικό ποσοστό) που θεωρεί ότι θα βελτιωθεί ελαφρά. Οι σχετικοί δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη διαμορφώνονται αντίστοιχα στις -9,0 και -10,3 μονάδες.

Περιορίζονται και οι έντονα δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Αντίστοιχη εξέλιξη καταγράφεται και στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει 4 μονάδες και να διαμορφώνεται στις -57,6 μονάδες, στην καλύτερη επίδοση των τελευταίων 2 ετών. Το ποσοστό των καταναλωτών που προβλέπουν ελαφρά ή αισθητή βελτίωση διπλασιάζεται στο 12%, ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -26,6 και -27,9 μονάδες.

Πτώση της πρόθεσης για αποταμίευση

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες τον Ιούλιο υποχωρεί κοντά στην ιστορικά χαμηλή επίδοση του Μαΐου, στις -79,8 μονάδες. Το 81% (από 79%) από τα ελληνικά νοικοκυριά δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, ενώ το 7% (από 8%) τη θεωρεί αρκετά πιθανή. Οι αντίστοιχοι αρνητικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη περιορίζονται ελαφρά στις -9,6 και -11,2 μονάδες.

Σημαντικά εξασθενημένες οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνεται για τρίτο κατά σειρά μήνα, κερδίζοντας 12 μονάδες τον Ιούλιο και φθάνοντας στις 67 μονάδες. Το ποσοστό των πολιτών που προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί ελαφρά ή αισθητά περιορίζεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 78%, ενώ το 9% (από 3%) προβλέπει το αντίθετο. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αυξάνονται στις +35,7 και +36,5 μονάδες.

Σε ιστορικό χαμηλό οι προβλέψεις για μείζονες αγορές

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) περιορίζεται σημαντικά τον Ιούλιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -78,8 μονάδες (από -70,1). Το 83% των Ελλήνων καταναλωτών (από 81%) προβλέπει ότι θα προβεί σε πολύ ή λίγο λιγότερες δαπάνες, έναντι του 2% (από 4%) που δηλώνει το αντίθετο. Οι σχετικοί ευρωπαϊκοί δείκτες αυξάνονται οριακά στις -24,3 και -23,7 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα.

Αναμενόμενη υποχώρηση τιμών

Ο δείκτης πρόβλεψης των τιμών τους προσεχείς 12 μήνες καταγράφει περαιτέρω έντονη πτώση των 10 περίπου μονάδων και αυτόν το μήνα και διαμορφώνεται για πρώτη φορά σε αρνητικά επίπεδα, υποδηλώνοντας την ασθενή κυριαρχία των αποπληθωριστικών προσδοκιών από τους Έλληνες καταναλωτές. Έτσι, ο δείκτης καταγράφει ιστορικό χαμηλό στις -2,8 μονάδες, στη χαμηλότερη ευρωπαϊκή επίδοση. Το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν αύξηση τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό περιορίζεται στο 35% (από 41%), ενώ όσοι αναμένουν σταθερότητα αυξάνονται στο 30% (από 25%). Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις +21,4 και +21,6 μονάδες.

Άνοδος του ποσοστού εκείνων που «μόλις τα βγάζουν πέρα»

Στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» αυξάνεται ελαφρά στο 58% (από 56%), ενώ το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους περιορίζεται στο 15% (από 18%). Το 10-11% των καταναλωτών το τελευταίο δίμηνο δηλώνει ότι αποταμιεύει λίγο ή πολύ, ενώ τέλος παραμένει στο 15% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί.

Τον Ιούλιο, στην έρευνα καταναλωτών εξετάζονται τρία επιπρόσθετα ζητήματα, σε τριμηνιαία βάση, τα οποία εξειδικεύουν ακόμα περισσότερο την πρόθεση για μείζονες αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητο, κατοικία) και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως πρόδρομοι δείκτες για την ιδιωτική κατανάλωση. Αναλυτικότερα:

  • Η πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου εντός των επόμενων 12 μηνών κινείται ελαφρώς ανοδικά από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Απριλίου, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται κατά 2 μονάδες υψηλότερα, στις -94,5 μονάδες. Οι σχετικοί δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη μεταβάλλονται οριακώς θετικά, φθάνοντας στις -74,6 και -77,7 μονάδες αντίστοιχα. Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που δηλώνει ότι είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να προβεί σε αγορά αυτοκινήτου το επόμενο 12μηνο αυξάνεται στο 2% (από 1%).
  • Σε νέο διαδοχικό ιστορικά χαμηλό ρεκόρ διαμορφώνεται τον Ιούλιο η πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να περιορίζεται στις -98,2 μονάδες (από -96,9). Η επίδοση αυτή είναι δυσμενέστερη από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι μειώνονται οριακά στις -89,1 και -90,3 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Στην περιοχή κάτω του 1% κινείται το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να προβεί σε αγορά/ κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο.
  • Πτωτική σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα είναι τον Ιούλιο και η πρόθεση πραγματοποίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση / ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -88,8 μονάδες (από -88,1). Οι ευρωπαϊκοί δείκτες μειώνονται επίσης ήπια στις -58,5 και -61,0 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που δηλώνουν ότι είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν σημαντικές σχετικές δαπάνες το επόμενο διάστημα περιορίζεται και άλλο στο 10% (από 12%).
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr