NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

BIOPIX-T: Η ελληνική startup που αναπτύσσει συσκευή ανίχνευσης του κορονοϊού

BIOPIX-T: Η ελληνική startup που αναπτύσσει συσκευή ανίχνευσης του κορονοϊού

Ο Σέργιος Κατσαρός, επικεφαλής Commercial & Finance στην startup BioPiX-T, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για την IRIS, μια φορητή συσκευή μοριακής διάγνωσης που θα βοηθήσει στην ανίχνευση του κορονοϊού, μετά και την πρόσφατη χρηματοδότηση που έλαβε η εταιρεία από την Metavallon VC.

Μιλήστε μας για την BIOPIX-T και για το προϊόν που προσφέρει. Πώς προέκυψε η δημιουργία του, ποια η πορεία που υπήρξε μέχρι σήμερα;

Η BIOPIX-T είναι μια νεοφυής εταιρία που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από τους Γιώργο Παπαδάκη, Αλέξανδρο Πανταζή, Νικόλαο Φίκα, ερευνητές που συνεργάζονταν στον εργαστήριο των Βιοαισθητήρων του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ (IMBB – ITE) και την καθηγήτρια κα. Ηλέκτρα Γκιζελή, με σκοπό να διαθέσει στην αγορά μια φορητή συσκευή μοριακής διάγνωσης την οποία ονομάσαμε IRIS, η οποία βασίζεται σε μία μέθοδο και ένα σύστημα που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει.

Tο πρώτο πρωτότυπο δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2019 με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Proof-of-Concept», του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών. Αυτό ήταν και το πρόγραμμα που έδωσε τη δυναμική στην συγκεκριμένη τεχνολογία ώστε να μετουσιωθεί σε εταιρία, δίνοντας κατευθύνσεις και υποστήριξη στην ομάδα, καθώς επίσης και τη συμβουλή για την αναγκαιότητα ενός business co-founder, οπότε ουσιαστικά εντάχθηκα και εγώ στην ομάδα. Τον Ιούλιο του 2020 η εταιρία εγκαταστάθηκε στο Τεχνολογικό και Επιστημονικό Πάρκο Κρήτης.

Τον Αύγουστο του 2020 κατοχυρώθηκε στην BIOPIX-T μέσω μίας κοινοπραξίας, Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την άμεση πιστοποίηση και κυκλοφορία της συσκευής μας. Ταυτόχρονα, τον Σεπτέμβριο του 2020, έκλεισε η χρηματοδότηση από το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Metavallon VC, σε συνδυασμό με Έλληνες ιδιώτες επενδυτές από το χώρο της υγείας.

Τι είναι, λοιπόν, το IRIS και σε τι σημείο βρίσκεται η ανάπτυξη του; Πώς λειτουργεί και ποια είναι τα διαθέσιμα τεστ; Μπορεί, στην πορεία, να προστεθούν και άλλες δυνατότητες;

Η IRIS είναι μια φορητή συσκευή μοριακής διάγνωσης, η οποία παράγεται με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης και χρησιμοποιεί ευρέως διαδεδομένα ηλεκτρονικά στοιχεία. Η καινοτομία της έγκειται στο γεγονός ότι πήραμε μία μέθοδο ανίχνευσης γενετικού υλικού, η οποία είχε δημιουργηθεί ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλον με έλλειψη υποδομών (μακριά από εργαστήρια) που ονομάζεται χρωματομετρική LAMP, και η οποία βασίζεται σε μία υποκειμενική παρατήρηση με γυμνό μάτι στο τέλος μίας αντίδρασης, και την μετατρέψαμε σε μία μεγάλης ακρίβειας μέθοδο ανίχνευσης σε πραγματικό χρόνο.

H IRIS είναι μια πολύ οικονομική συσκευή που ελέγχεται μέσω μίας συσκευής Android, και μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και με μπαταρία. Άρα καταφέραμε να διατηρήσουμε την ιδιότητα της μεθόδου να χρησιμεύει σε περιβάλλον με έλλειψη υποδομών, αναβαθμίζοντάς όμως την ευκολία χρήσης και την ακρίβεια στο αποτέλεσμα. Ο σκοπός ήταν και παραμένει, τελικά, αυτή η συσκευή να χρησιμοποιείται όχι μόνο από γιατρούς στα ιατρεία τους, αλλά και από μη εξειδικευμένο προσωπικό, ακόμα και από ιδιώτες στο σπίτι.

Αναφορικά με τα διαθέσιμα τεστ, σε πρώτη φάση θα κυκλοφορήσει η συσκευή με τα τεστ για την ανίχνευση του νέου κορονοϊού και της γρίπης τύπου Α, για χρήση αποκλειστικά και μόνο από κλινικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Αργότερα θα συμπληρωθεί η γκάμα των τεστ ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού καθώς και κάποια από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Στο απώτερο μέλλον, η συσκευή αυτή προορίζεται και για χρήση στην εξατομικευμένη ιατρική μέσω της φαρμακογονιδιωματικής, δηλαδή του ελέγχου της συμβατότητας του ασθενή με την προτεινόμενη θεραπεία. Ήδη στο εργαστήριο έχουμε αναπτύξει τεστ που σχετίζονται με καρδιολογικά και καρκινικά φάρμακα.

Ποια θα λέγατε πως είναι τα σημεία που διαφοροποιούν τη δική σας πρόταση από τον ενδεχόμενο ανταγωνισμό; Υπάρχουν παρόμοιες προτάσεις, αυτή τη στιγμή, στην αγορά;

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Υπάρχουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που προσφέρουν στην αγορά αξιόπιστες, αλλά ακριβές και όχι τόσο ευέλικτες λύσεις, όπως επίσης, λόγω της πανδημίας, εμφανίστηκαν και κάποιες αξιόλογες λύσεις από μικρότερες εταιρίες όπως η δικιά μας. Αυτό που μας χαροποίησε με την εμφάνιση των νέων συσκευών είναι ότι καμία δεν έχει καταφέρει να συνδυάσει την οικονομία, τη φορητότητα, την ακρίβεια και την ευκολία χρήσης όπως στην IRIS. Για να γίνει κατανοητό, η φτηνότερη «φορητή» συσκευή από τις εδραιωμένες εταιρίες κοστίζει 10 φορές περισσότερο και αναλύει ένα δείγμα τη φορά, όταν η IRIS μπορεί να αναλύσει έως και 8 δείγματα ταυτόχρονα.

Όσον αφορά στον κορονοϊό, θα μπορούσε το IRIS να βελτιστοποιήσει τον τρόπο κατά τον οποίο πραγματοποιούνται τα τεστ στην χώρα μας; Πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό και τι θα άλλαζε, σε σύγκριση με τις σημερινές διαδικασίες (rapid test, κόστος κτλ);

Η IRIS είναι μια συσκευή μοριακής διάγνωσης με ενίσχυση του γενετικού υλικού, άρα υπερτερεί σε ακρίβεια σε σχέση με οποιαδήποτε rapid-test τεχνολογία, είτε αντιγόνων, είτε αντισωμάτων. Επίσης, ο χρόνος ανίχνευσης είναι κάτω από 30 λεπτά, και συγκεκριμένα ένα θετικό δείγμα μπορεί να εμφανιστεί στο πρώτο 15λεπτο. Το κόστος του κάθε τεστ είναι μεγαλύτερο από τα rapid tests λόγο της διαφοράς τεχνολογίας και ο σκοπός μας είναι να βγει στην αγορά με ένα κόστος γύρω στα 25 ευρώ, αν και αυτό εξαρτάται πάντα και από τις χρεώσεις του τελικού χρήστη.

Ελπίζουμε ότι στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους η IRIS θα είναι διαθέσιμη στην αγορά και θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για το άνοιγμα της οικονομίας μετά το δεύτερο κύμα, καθώς λόγο του χαμηλού της κόστους θα μπορούσε να βρίσκεται σε εκατοντάδες σημεία ελέγχου ανά την Ελλάδα, ακόμα και σε κρουαζιερόπλοια.

Πόσο εύκολο είναι, στην Ελλάδα, να φτάσει μια τέτοια συσκευή από την ιδέα στο να γίνει πράξη; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε και ποια η γνώμη σας για το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας;

Σε οποιοδήποτε περιβάλλον είναι δύσκολο να βγει μια τεχνολογία από το εργαστήριο στην αγορά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Στην Ελλάδα ειδικότερα, όπου τα ερευνητικά ιδρύματα δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στην μεταφορά τεχνολογίας, γίνεται ακόμα δυσκολότερο, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας όπου δεν ξέρουν πως ακριβώς να τα διαχειριστούν. Επίσης, οι ερευνητές οι ίδιοι ίσως δεν προετοιμάζονται αρκετά για ένα τέτοιο βήμα, μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης επιχειρηματικότητας, όπως γίνεται σε αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα γίνονται τα τελευταία χρόνια αρκετά πράγματα για να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, αλλά όχι με αρκετά γρήγορους ρυθμούς και συνήθως αποσπασματικά. Ειδικά εάν μιλήσει κανείς για τα οικονομικά κίνητρα και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα startups, δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από αυτά για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ξεκινώντας από τη φορολογία στο στάδιο της χρηματοδότησης.

Ποια θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη μιας συσκευής όπως το IRIS; Πόσο κοντά είμαστε στο να προσφερθεί κάτι τέτοιο ευρέως και να χρησιμοποιείται όπως η μέτρηση των παλμών από τα smartwatches;

Είμαστε πολύ κοντά. Όπως προανέφερα, ο σκοπός της εταιρίας ήταν και παραμένει η διάδοση αυτών των συσκευών στο σπίτι, για προσωπική χρήση. Θα μπορεί κανείς σύντομα, δηλαδή, να έχει τη συσκευή σπίτι του και να αγοράζει τα συμβατά τεστ από το φαρμακείο, όποτε τα χρειάζεται, και να τεστάρει τον εαυτό του ή τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του. Ελπίζουμε να είμαστε εκεί το πολύ σε δύο χρόνια.

Γενικότερα, ακούμε συχνά για νέες και καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα της υγείας, από startups. Υπάρχει σήμερα το πλαίσιο, στην Ελλάδα και ευρωπαϊκά, ώστε αυτές να βρίσκουν υιοθέτηση και ανάπτυξη, στον χρόνο που απαιτείται και σε συμμόρφωση με όλες τις «δικλίδες» ασφαλείας; Ή υπάρχει γραφειοκρατία, ενδεχομένως και καθυστερήσεις, και πολλές τέτοιες ιδέες «χάνονται» στην πορεία;

Υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι γιατί μια startup δεν θα καταφέρει τελικά να βγει στην αγορά. Ειδικά στον χώρο της υγείας όμως, οι απαραίτητες πιστοποιήσεις για να κυκλοφορήσει ένα προϊόν είναι πολύ επίπονες και από πλευράς κόστους και από πλευράς απαιτήσεων. Μπορεί, λοιπόν, να αποθαρρύνουν μία προσπάθεια ή να εμποδίσουν την επιτυχία της.

Ο αρχικός στόχος μας ήταν να βγούμε στην αγορά σε δύο χρόνια από τη χρηματοδότηση. Ο λόγος ήταν ότι, ενώ το προϊόν ήταν αρκετά ώριμο, οι πολύ χρονοβόρες διαδικασίες πιστοποίησης, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο του IVDR, που προβλέπει την αδειοδότηση (CE) από κοινοποιημένο οργανισμό της ΕΕ, δεν θα μας το επέτρεπαν νωρίτερα. Η πανδημία του Covid-19 όμως και η αντίστοιχη χρηματοδότηση από την Ευρώπη, μας επιτρέπει να βγούμε στην αγορά νωρίτερα, εκμεταλλευόμενοι όμως και την επέκταση ισχύος, λόγο της πανδημίας, του υφιστάμενου και απλούστερου πλαισίου αδειοδότησης IVDD.

Δηλαδή, το δύσκολο περιβάλλον για τις startups που κινούνται στο χώρο της υγείας, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Μην ξαφνιαστείτε εάν δείτε και πολλά αδειοδοτημένα προϊόντα από εδραιωμένες εταιρίες να αποσύρονται από την αγορά, μη μπορώντας να αδειοδοτηθούν εκ νέου με το νέο πλαίσιο.

Μιλήστε μας για την πρόσφατη χρηματοδότηση που λάβατε, με τη συμμετοχή και της Metavallon VC. Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια; Στοχεύετε και σε νέες χρηματοδοτήσεις; Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Ένα από τα θετικά βήματα για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα ήταν η σύσταση του Equifund, μέλος του οποίου είναι και η Metavallon VC και η οποία εξειδικεύεται στο στάδιο της αρχικής χρηματοδότησης (seed funding). Όταν λάβαμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ήμασταν ήδη στη διαδικασία του due-diligence για να λάβουμε χρήματα από τη Metavallon VC, η οποία είχε πιστέψει στην ιδέα και το αρχικό πλάνο μας, πριν ακόμα ο κορονοϊός γίνει κεντρικό σημείο της ανάπτυξής μας.

Τα επιπλέον χρήματα που λάβαμε θα βοηθήσουν να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας και μας προσφέρουν μία ευχέρεια κινήσεων, ώστε να εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες που δεν θα μας επέτρεπε το αυστηρό πλαίσιο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Παρόλα αυτά, όταν μιλάμε για παγκόσμια ανάπτυξη στο χώρο της υγείας, τα κεφάλαια που απαιτούνται είναι πολύ μεγαλύτερα. Έτσι λοιπόν, προβλέπεται να προχωρήσουμε σχετικά άμεσα μετά την πρώτη κυκλοφορία του προϊόντος, σε ένα δεύτερο γύρο χρηματοδότησης (series A), όπου στοχεύουμε να προσελκύσουμε και διεθνείς θεσμικούς επενδυτές που θα διευκολύνουν την ανάπτυξή μας στο εξωτερικό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr