NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Α. Μαρκόπουλος, Prosperty: Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά ακινήτων

Α. Μαρκόπουλος, Prosperty: Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά ακινήτων

Ο Αντώνης Μαρκόπουλος, CEO της Prosperty, μιας πλατφόρμας που διαχειρίζεται ακίνητα αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ, μιλάει στο epixeiro.gr για την αγορά του real estate στην Ελλάδα και για το ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό για επενδύσεις στην χώρα μας.

Ποια είναι σήμερα η εικόνα της αγοράς του real estate στην Ελλάδα, που μπορεί να μας μεταφέρει η Prosperty; Σε ποιος τομείς παρουσιάζεται η μεγαλύτερη ζήτηση και πώς έχει επηρεαστεί από την πανδημία;

Η αγορά ακινήτων ακόμη δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία, τουλάχιστον όσον αφορά στις ενοικιάσεις και τις πωλήσεις κατοικιών/διαμερισμάτων. Η ζήτηση παραμένει υψηλή στα κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ασχέτως της χρονολογίας του ακινήτου, ενώ γενικότερα αυξημένη είναι και η κινητικότητα για σύγχρονα, νεόδμητα διαμερίσματα και πολύ περισσότερο για προσφάτως ανακαινισμένα ακίνητα μέχρι 100-120 τετραγωνικά.

Υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για ακίνητα που βρίσκονται στην χώρα μας; Από ποιες χώρες προέρχεται, κυρίως, αυτό, και ποιες ελληνικές περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο;

Σε τέσσερις μήνες λειτουργίας έχουμε καταγράψει πάνω από 100.000 αναζητήσεις προερχόμενες από 120 διαφορετικές χώρες. Η συγκεκριμένη ζήτηση είναι ενδεικτική της ανάκαμψης της αγοράς του real estate στη χώρα μας, η οποία σταδιακά εξελίσσεται σε έναν προορισμό κατοικίας (residential destination). Οι ελληνικές περιοχές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο είναι το κέντρο και τα Νότια προάστια της Αθήνας και το κέντρο της Θεσσαλονίκης μαζί με τη Χαλκιδική, ενώ κινητικότητα παρουσιάζουν και αρκετά νησιά, μεταξύ των οποίων η Πάρος και η Κρήτη αλλά και η Πελοπόννησος με τη Μεσσηνία. Στην παρούσα φάση, ο κυριότερος όγκος των αναζητήσεων εντοπίζεται στην Αμερική, Βόρεια Ευρώπη (για τουριστική κατοικία), στο Ισραήλ (επενδυτικά ακίνητα) και Ρωσία (κατοικίες σε Χαλκιδική, Κρήτη, κλπ).

Πώς διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η αγορά γύρω από τους επαγγελματικούς χώρους και ακίνητα; Υπάρχει ζήτηση για χώρους γραφείων;

Τα νέα δεδομένα που έχει φέρει ο κορονοϊός, όπως η τηλεργασία, είναι σαφές ότι θα επηρεάσουν την αγορά, η οποία ωστόσο μέχρι σήμερα δείχνει αντιστάσεις, κυρίως όσον αφορά στις τιμές. Παρόλα αυτά, η ζήτηση για μεγάλους επαγγελματικούς χώρους, για χρήση γραφείων ή εμπορική, έχει μειωθεί, σε αντίθεση με τα κέντρα διανομής (logistics centers) που προσελκύουν πολλούς επενδυτές. Από κει και πέρα, σταδιακά φαίνεται να διαμορφώνεται μια καινούργια τάση στην ενοικίαση γραφείων, όπου μικρομεσαίες εταιρείες αναζητούν χώρους λίγων τετραγωνικών, με γρήγορο δίκτυο και τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό, για να συναντιούνται ομάδες εργασίας.



Ποιες είναι οι υπηρεσίες που παρέχει η Prosperty και σε ποιες περιοχές δραστηριοποιείστε; Υπήρξε κάποιο κενό που θελήσατε να καλύψετε, κάτι που σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό;

Η Prosperty ψηφιοποιεί τον κλάδο του real estate στην Ελλάδα, o οποίος δεν είχε κατορθώσει μέχρι στιγμής να ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες, αφήνοντας έτσι πολλά περιθώρια δυσλειτουργίας και κακής εξυπηρέτησης. Η ψηφιοποίηση αφενός επιτρέπει στους χρήστες να προχωρούν σε συναλλαγές ακινήτων από τον καναπέ του σπιτιού τους, εξασφαλίζοντας την αναγκαία πλέον ασφάλεια λόγω κορονοϊού, αφετέρου υποστηρίζεται από μία σειρά καινοτόμων υπηρεσιών.

Χρησιμοποιούμε σύγχρονα μέσα παρουσίασης των ακινήτων, όπως είναι η 360 περιήγηση και η φωτογράφιση με drone, εξασφαλίζουμε στους χρήστες «ζωντανή» (live) παρακολούθηση της διαδικασίας αγοράς ή ενοικίασης, τους παρέχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται οι ίδιοι τις τιμές και φυσικά ελέγχουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις των ακινήτων προτού καν ανέβουν στην πλατφόρμα. Η ψηφιακή πλατφόρμα της Prosperty εδραιώνει τη διαφάνεια στις συναλλαγές, που έλειπε τόσο πολύ, και μέσω της online διαδικασίας μειώνει τη γραφειοκρατία, κερδίζει χρόνο στους χρήστες και προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία στους συναλλασσόμενους.

Διαχειρίζεστε ακίνητα που έχουν προέλθει και από μεγάλους Ομίλους (τράπεζες, funds κτλ). Δώστε μας μια εικόνα και για αυτά, για τον αριθμό τους, και για το ενδιαφέρον που υπάρχει.

Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις συνεργασίες με θεσμικούς ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων. Σήμερα έχουμε αναθέσεις για παραπάνω από 500 ακίνητα τα οποία σταδιακά θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα μας και θα είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί εκθετικά τα επόμενα δύο χρόνια όπου αναμένονται δεκάδες ή και μερικές εκατοντάδες ακίνητα να «πέσουν» στην αγορά. Η Prosperty προετοιμάζεται μέσω της τεχνολογίας στο να εξυπηρετήσει αυτούς του θεσμικούς ιδιοκτήτες/διαχειριστές με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο στη διαχείριση και στην αποτελεσματική προώθηση αυτών των ακινήτων τόσο στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά επενδυτών, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα και τους αλγορίθμους ανάλυσης αυτών.

Αξίζει σήμερα, εν μέσω πανδημίας και lockdown, να επενδύσει κάποιος σε ένα ακίνητο; Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξει;

Όπως σε κάθε κρίση, έτσι και στη σημερινή, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Είναι το σωστό χρονικό σημείο για να διαπραγματευτείς καλύτερες τιμές. Έτσι, κάποιος που έχει πρόσβαση σε κεφάλαια, αξίζει σήμερα να αναζητήσει ένα ακίνητο ελκυστικό προς επένδυση. Εμείς στην πλατφόρμα δίνουμε τη δυνατότητα για απευθείας διαπραγμάτευση της τιμή προς τον ιδιοκτήτη. Έτσι όσο ακριβό και να σου φαίνεται ένα ακίνητο, μπορείς ειδικά σε τέτοιες εποχές, να πετύχεις καλύτερη τιμή.

Η μετα-Covid εποχή αναμένεται να είναι εξαιρετικά θετική για τη χώρα. Έτσι, τόσο ο τουρισμός όσο και η εγχώρια κατανάλωση, θα ενισχυθεί σε ίσως καλύτερα επίπεδα από την pro-covid εποχή. Συνεπώς, σήμερα πρέπει να ετοιμαστεί κάποιος να πιάσει αυτό το νέο κύμα που αργά ή γρήγορα θα έρθει.

prosperty2.JPG?mtime=20201115142955#asset:224243:url

Nίκος Πατσιόγιαννης, Αντώνης Μαρκόπουλος και Αντώνης Δεσποτάκης


Έχει επηρεαστεί η λειτουργία της δικής σας εταιρείας και το γενικότερο επιχειρηματικό σας πλάνο από την κορονοϊό; Πώς έχετε προσαρμοστεί, μέσω διαδικασιών όπως η τηλεργασία κτλ;

Πυρήνας της λειτουργίας της Prosperty και κατ’ επέκταση του εταιρικού της DNA, είναι οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες. Θα ήταν παράλογο να προσφέρουμε τη δυνατότητα στους χρήστες να νοικιάζουν ή να αγοράζουν ακίνητα από τον καναπέ τους και εμείς να μην μπορούμε να εργαστούμε εξ αποστάσεως. Τηρούμε ευλαβικά όλα τα υγειονομικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, υιοθετώντας το μοντέλο του 50% τηλεργασίας. Επίσης, το επιχειρηματικό μας πλάνο δεν έχει επηρεαστεί, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που εντάσσουμε άλλα 500 ακίνητα στην πλατφόρμα, δημιουργώντας μια μεγάλη βάση για ένα πιο δυναμικό 2021. Σήμερα, διαχειριζόμαστε ακίνητα αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, όλο το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με πελάτες τηρεί όλα τα υγειονομικά εκείνα μέτρα για να διασφαλίζεται η υγεία τόσο του ίδιου όσο και των πελατών μας.

Η startup σας δραστηριοποιείται στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, εν έτει 2020. Υπάρχουν δυσκολίες σε αυτή τη διαδικασία; Ποιες οι προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος, ιδίως γύρω από καινοτόμες ιδέες;

Δυσκολίες πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, αν και αργά, βελτιώνεται. Γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν εμπόδια ετών. Ειδικά για τις Startup, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα της φαντασίας αλλά είναι μια ρεαλιστική δυνατότητα, αν θέλεις να υλοποιήσεις μια ιδέα που έχει νόημα. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη ζητήματα είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη αυτών των εταιρειών. Έχει γίνει πολύ λόγος ήδη για τις ασφαλιστικές εισφορές, για το συνολικό κόστος του εργοδότη, και πως αυτό αποτρέπει στο να μπορέσει να προσλάβει κάποια εταιρεία (και δη startup) καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό που θα τη βοηθήσει να πάει την εταιρεία του πολλά βήματα μπροστά.

Παρά τις αντιξοότητες, πρέπει να βλέπουμε μπροστά και αισιόδοξα. Ακόμα και μέσα στην πανδημία. Σε μια εποχή όπου ανατράπηκαν τα business plans πολλών startups, προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις ζητήματα βιωσιμότητας, οφείλουμε και εμείς αλλά και το κράτος να στηρίξει τις επιχειρήσεις προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας.

Το οικοσύστημα μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Πέρα από το θέμα χρηματοδότησης που μονοπωλεί τα τελευταία χρόνια, το νομικό πλαίσιο που καλύπτει τις ανάγκες μιας startup (π.χ stock option plan), τα φορολογικά κίνητρα για τις ίδιες (κυρίως οι ασφαλιστικές εισφορές) και για τους επενδυτές τους (π.χ tax benefits for business angels), η δημιουργία μιας σοβαρής δευτερογενούς αγοράς (Χρηματιστήριο), η δημιουργία ειδικού προϊόντος στις Ελληνικές τράπεζες για κεφάλαια κίνησης (με εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας) αλλά και η δημιουργίαςμιας Εθνικής στρατηγικής ενίσχυσης και παγκόσμιας προώθησης των Ελληνικών startup (“invest in Greek Startups” όπως invest in Greece) είναι ίσως κάποια από τα μέτρα που θα μπορούσαν να μελετηθούν και να υλοποιηθούν.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την Prosperty, οι επόμενοι στόχοι, όσον αφορά και στο θέμα της χρηματοδότησης; Προβλέπονται, ενδεχομένως, «ανοίγματα» σε διεθνείς αγορές;

Βασικός μας στόχος είναι να εδραιωθούμε ως ηγέτες του ψηφιακού μετασχηματισμού της εγχώριας αγοράς ακινήτων, παρέχοντας αποτελεσματικές και καινοτόμες υπηρεσίες σε ιδιώτες, επενδυτές και θεσμικούς φορείς. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε καθημερινά, αναβαθμίζοντας συνεχώς την τεχνολογία μας, κεφαλαιοποιώντας την συγκέντρωση και ανάλυση των δεδομένων και προσφέροντας σύντομα και νέες υπηρεσίες χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα. Τα μελλοντικά μας σχέδια προβλέπουν και την επέκτασή μας σε άλλες αγορές της Ευρώπης, η οποία θα υλοποιηθεί με τα κεφάλαια που θα αντλήσουμε από έναν δεύτερο γύρο χρηματοδότησης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr