NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ασία: «Έπεσαν» οι υπογραφές για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο

Ασία: «Έπεσαν» οι υπογραφές για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο
16_11_2020 | 11:53 16_11_2020 | 11:54
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Εμπόριο

​Η Κίνα και 14 άλλες χώρες συμφώνησαν να σχηματίσουν το μεγαλύτερο μπλοκ ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο, καλύπτοντας σχεδόν το ένα τρίτο της οικονομικής δραστηριότητας, σε μια συμφωνία που πολλοί στην Ασία ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάκαμψης από την πανδημία.

Η Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση, ή RCEP, υπογράφηκε την Κυριακή στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

«Η RCEP σύντομα θα επικυρωθεί από τις χώρες που την έχουν υπογράψει και θα τεθεί σε ισχύ, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID», δήλωσε ο Nguyen Xuan Phuc, πρωθυπουργός του Βιετνάμ, ο οποίος φιλοξένησε την τελετή ως πρόεδρος της ASEAN.

Η RECP θα επιβάλει ακόμη χαμηλότερους δασμούς στο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών. Θα αντιπροσωπεύει το 30% της παγκόσμιας οικονομίας, το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και θα φτάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια καταναλωτές, σύμφωνα με το Βιετνάμ.

Εκτός από τα 10 έθνη της ASEAN, η συμφωνία περιλαμβάνει την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η συμφωνία αφήνει ανοιχτή την πόρτα για την Ινδία, η οποία αποσύρθηκε λόγω της έντονης εγχώριας αντίθεσης στις απαιτήσεις ανοίγματος της αγοράς.

«Μετά από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα, φτάσαμε τελικά στη στιγμή που θα σφραγίσουμε τη συμφωνία RCEP», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Μαλαισίας Μοχάμεντ Αζίν Αλί, σε δήλωση πριν από την τελετή.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr