NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

5 δισ. € στις επιχειρήσεις για «πράσινες» εφαρμογές και 10 δισ. για κρατικές ψηφιακές υποδομές

5 δισ. € στις επιχειρήσεις για «πράσινες» εφαρμογές και 10 δισ. για κρατικές ψηφιακές υποδομές

Το σχέδιο ανάπτυξης (εισηγητικό σχέδιο) της ομάδας Πισσαρίδη προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και Ταμείο Ανάπτυξης (που έχει φρακάρει λόγω αντιδράσεων Ουγγαρίας-Πολωνίας) αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ή μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

Το προσχέδιο που έχει διαρρεύσει στον Τύπο θυμίζει οικονομικό προγραμματισμό άλλων εποχών. Με έμφαση στην «πράσινη ανάπτυξη» και τον ψηφιακό μετασχηματισμό ουσιαστικά αποτελεί μία έκφραση καλής θέλησης για προσαρμογή στη νέα εποχή μετά τον κορωνοιό. Όσα έχουμε διαβάσει το τελευταίο διάστημα θυμίζουν «έκθεση ιδεών» για την «αειφόρα ανάπτυξη και την τεχνολογία». Θα θέλαμε να δούμε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για την «πράσινη ανάπτυξη» και πως θα συνεισφέρει αυτή στην γρήγορη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Οι «πράσινες» επιχειρηματικές εφαρμογές έχουν μεγάλο κόστος ενώ ακόμη μεγαλύτερο κόστος έχει ο μετασχηματισμός μίας επιχείρησης σε «πράσινη» επιχείρηση. Για παράδειγμα ένα εργοστάσιο θα χρειαστεί να επενδύσει αρκετά εκατομμύρια προκειμένου να ανταποκριθεί στους περιβαλλοντικούς κανόνες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τις επιχειρήσεις να στέκονται στην άκρη του γκρεμού, οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες θα πρέπει να συνοδεύονται με οικονομική αποδοτικότητα. Για παράδειγμα, εάν υιοθετηθούν περιβαλλοντικές πρακτικές και κανόνες στις επιχειρήσεις θα πρέπει να συνοδευτούν μέσα στο 2021 ή 2022 με αντίστοιχα αποτελέσματα αύξησης τζίρου και μείωσης λειτουργικού κόστους. Υπάρχουν μελέτες ότι η «πράσινη» ανάπτυξη θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε μεγάλη ανάπτυξη αλλά αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια. Όχι μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια που χρειάζονται κεφάλαια για να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις και ειδικά στην Ελλάδα.

Τα λεφτά προς τις επιχειρήσεις μαζί με τα «πράσινα» business plans

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα θα χρειαστεί άμεσες ανάσες περίπου 4-5 δισ. ευρώ (το 2021) προκειμένου να επιβιώσει και άλλα τόσα για να μετασχηματιστεί. Υποθέτω ότι τα 4-5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν εμμέσως προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα συνοδεύονται από επιχειρηματικά σχέδια ήπιου περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Ψηφιακός μετασχηματισμός- υποδομές

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και ιδιαίτερα το ελληνικό κράτος. Οι επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια τις διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Γενικά, μία μέση ελληνική επιχείρηση του 2020 δεν έχει καμμία σχέση με την εικόνα της που είχε προ του 2010. Πάρτε για παράδειγμα τις περισσότερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών το 2020. Καμμία σχέση με τις ίδιες επιχειρήσεις του 2010 σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές εφαρμογές.

Το ελληνικό κράτος κατάφερε μέσα σε 6 μήνες να καλύψει μεγάλο μέρος από το handicap που είχε με τον ιδιωτικό τομέα. Από την εποχή των φακέλων και του fax, οδηγούμαστε στην εποχή του mail , του skype και του zoom. Ηλεκτρονικά πρωτόκολλα και ψηφιακή υπογραφή.

Αν συνεχιστεί η πρόοδος του 2020 και το 2021, τότε η σύζευξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα επιτευχθεί μέχρι το 2023.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr