NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Greek Economic Summit 2020: Πώς μπορεί να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Greek Economic Summit 2020: Πώς μπορεί να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Ολοκληρώθηκε η τρίτη και τελευταία ημέρα του Greek Economic Summit-GES2020, το οποίο διοργανώθηκε, για 31η συνεχή χρονιά, από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και με τη στρατηγική συνεργασία των U.S. Chamber of Commerce και Atlantic Council.

Κατά την διάρκεια των εργασιών της τρίτης ημέρας του ψηφιακού συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 1 έως την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, με κεντρικό θέμα #Forging Ahead in Challenging Times, φιλοξενήθηκαν οι απόψεις σημαντικών πολιτικών της Ελλάδας, της Ευρωβουλής και παραγόντων από την οικονομία και την πολιτική των ΗΠΑ. Οι διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μέσα από την κρίση του κορονοϊού. Παρουσίασαν τα στοιχεία για να μπορέσει η χώρα μας να γίνει ελκυστικός προορισμός για νέες επενδύσεις και ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους η καινοτομία και η τεχνολογία θα κάνουν την Ελλάδα πρωταγωνιστή των εξελίξεων στο μέλλον.

Πρόκληση σε αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα, ακολουθώντας εταιρείες όπως η Microsoft, Pfizer, Digital Realty, και άλλες, απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την τοποθέτησή του, τονίζοντας ότι «θέλουμε επενδύσεις από τις ΗΠΑ. Τις προσδοκούμε και τις καλωσορίζουμε.» «Οι αποφάσεις των αμερικανικών εταιρειών να επενδύσουν στη χώρα μας, δείχνουν ότι οι ΗΠΑ, ως σοβαρός, μεγάλος και δυνατός επενδυτής στην Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά» επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης. Αναφέρθηκε παράλληλα στην αλλαγή του οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας σημειώνοντας ότι το μήνυμα που στέλνει σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι «ότι είμαστε μία χώρα που εάν έρθεις δεν θα μπλέξεις, είμαστε μία χώρα που σεβόμαστε τον κόπο, το όραμα και τα χρήματά του».

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης, σημείωσε ότι η ζημία στις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας είναι κοινή για όλη την Ευρώπη και δήλωσε βέβαιος ότι η «ασπίδα της Ευρώπης» θα φροντίσει να βοηθήσει όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις. «Σε επίπεδο Ευρώπης θα βρεθεί μια κοινή και συνολική λύση την οποία θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα εργαλείο αυτής της λύσης. Ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Την ανάγκη για την καλλιέργεια δεξιοτήτων και μέσω των εκπαιδευτικών δομών, επεσήμανε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στα εργαστήρια δεξιοτήτων που έχουν εισαχθεί στα σχολεία από τον Σεπτέμβρη.

«Είναι βασική αποστολή και του σχολείου η καλλιέργεια δεξιοτήτων και γι΄ αυτό έχουμε ήδη αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες για να το ενισχύσουμε και αν όλα πάνε καλά από τον προσεχή Σεπτέμβρη, αυτά τα εργαστήρια θα είναι σε όλα τα σχολεία της χώρας» τόνισε η κ. Κεραμέως.

Στις δράσεις του υπουργείου του οποίου προΐσταται, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης τονίζοντας ότι «η πανδημία απέδειξε ότι αυτό που ήταν η μεγάλη εκκρεμότητα του κράτους, κατέστη πλέον η αναγκαιότητα του κράτους».

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο θέμα του εμβολίου σημείωσε: «Έχουμε ήδη προβλέψει να χρησιμοποιήσουμε την άυλη συνταγογράφηση για τον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών αλλά και ξεχωριστές ψηφιακές πλατφόρμες σε σχέση με το πώς θα μπορούν να κλείνονται τα ραντεβού. Από εκεί και πέρα θα προβλέψουμε κανάλια που δεν είναι αμιγώς ψηφιακά αλλά θα αφορούν τους πολίτες που δεν έχουν τις έστω και τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και θα πρέπει να διευκολυνθούν».

Tη συνεργασία με τη Google για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης. «Πρόκειται για μια άτυπη σύμπραξη, δεν είναι κάποιο συμβόλαιο, αλλά μια συνεργασία με τη Google. H Google θα επιμορφώσει λιανεμπόρους προκειμένου να κάνουν ένα e-shop, δωρεάν και εμείς από την πλευρά μας σχεδιάζουμε μέχρι τέλους του χρόνου μία δράση επιδότησης για e-shop λιανεμπορίου» εξήγησε ο κ. Τσακίρης. Επίσης τόνισε: «Η πανδημία επιτάχυνε κάποιες αλλαγές, οι οποίες είχαν ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, όπως αλλαγές στο μοντέλο του λιανεμπορίου».

Στους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα σχετικά με το 5G αναφέρθηκε o Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος. «Η συνδεσιμότητα είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας στη συνολική προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Το 5G είναι ίσως το πιο εμβληματικό έργο. Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιαγράμματα στον διαγωνισμό. Στόχος είναι μέσα στην 3ετία, αρχής γενομένης από το 2021, να έχουμε κάλυψη στο 60% του πληθυσμού και στο 94% του πληθυσμού, στο τέλος της 6ετίας».

Tη σημασία των επενδύσεων που γίνονται από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα υπογράμμισε η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή η οποία τόνισε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι βλέπουμε ίσως για πρώτη φορά, τόσο σημαντικές και γενναίες επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα. Ήταν κάτι που πάντα επιδιώκαμε, ακόμα κι από τους Ελληνοαμερικανούς και δεν συνέβαινε. Το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό βήμα με γεωπολιτική σημασία, όχι μόνο με τον επενδυτικό της χαρακτήρα. Για να μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερες και να γίνει πιο ελκυστικός προορισμός η Ελλάδα, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να κινηθούμε με μεγαλύτερες ταχύτητες» τόνισε.

Στη συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αναφορικά με την τεχνολογική έρευνα αναφέρθηκε ο Michael Kratsios U.S. Chief Technology Officer, The White House, Acting Under Secretary for Research and Engineering, Department of Defense.

«Μετά από χρόνια οικονομικής δυσκολίας η Ελλάδα, είναι έτοιμη να αναδυθεί πολύ πιο ισχυρή, αποφασιστική και καλύτερα προετοιμασμένη για την οικονομία του 21ου αιώνα. Η χώρα βρίθει ελπίδας, υψηλού βεληνεκούς επιστημονικό δυναμικό και επιχειρηματιών υψηλών προδιαγραφών και προσόντων» τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη ότι «η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, σε ότι αφορά την καινοτομία, είναι πάντα πολύ ισχυρή και συνεχίζει να ισχυροποιείται».

Τις νέες τάσεις στις πλατφόρμες επικοινωνίας παρουσίασε η Wendy Mars President, Europe, Middle East, Africa and Russia region Cisco, U.K. , η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στους τομείς που επηρεάστηκαν από την επιτάχυνση του μετασχηματισμού. «Αναφορικά με τις πλατφόρμες επικοινωνίας στο μέλλον, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τις κατάλληλες δεξιότητες, ικανότητες, προσόντα προκειμένου να αποκομίσουμε τα οφέλη που αναμένουμε από τις επενδύσεις που έχουμε κάνει συνολικά» τόνισε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr