NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Πρόστιμο 450.000 ευρώ στην Twitter, σε μια ευρωπαϊκή απόφαση - ορόσημο

Πρόστιμο 450.000 ευρώ στην Twitter, σε μια ευρωπαϊκή απόφαση - ορόσημο

Η ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας επέβαλε πρόστιμο 450.000 ευρώ στην Twitter, λόγω ενός σφάλματος που εμφάνισε tweets που ήταν ιδιωτικά, στην πρώτη κύρωση εναντίον αμερικανικής εταιρείας στο πλαίσιο του νέου συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το απόρρητο των δεδομένων.

Το καθεστώς «One Stop Shop» του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ (GDPR) καθιστά την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας επικεφαλής ρυθμιστική αρχή επί των Twitter, Facebook, Apple και Google στο μπλοκ, λόγω της θέσης της έδρας τους στην ΕΕ.

Ο GDPR ισχύει από το 2018, ωστόσο, η υπόθεση της Twitter είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα επίλυσης διαφορών, σύμφωνα με το οποίο ένας κύριος εθνικός ρυθμιστής λαμβάνει απόφαση πριν συμβουλευτεί τους άλλους εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς της ΕΕ.

Ορισμένες ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ αντιτάχθηκαν στην προκαταρκτική απόφαση της Ιρλανδίας όταν εκδόθηκε τον Μάιο, προκαλώντας παραπομπή στο όργανο επίλυσης διαφορών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB).

Στην τελική της απόφαση, η ιρλανδική DPC δήλωσε ότι είχε αρχικά επιδιώξει να επιβάλει πρόστιμο 150.000 - 300.000 δολαρίων, αλλά το αύξησε αφού οι αυστριακές, γερμανικές και ιταλικές ρυθμιστικές Αρχές ισχυρίστηκαν ότι ήταν πολύ χαμηλό.

Το πρόστιμο σχετίζεται με έρευνα του 2019 για σφάλμα στην εφαρμογή Android, όπου ορισμένα ιδιωτικά tweets δημοσιοποιήθηκαν.

«Αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη για αυτό το λάθος και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι για την προστασία του απορρήτου και των δεδομένων των πελατών μας», ανέφερε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr