NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

ΤΑΙΠΕΔ: Παρατείνεται έως την 1η Φεβρουαρίου ο διαγωνισμός για τις μονάδες της ΛΑΡΚΟ

ΤΑΙΠΕΔ: Παρατείνεται έως την 1η Φεβρουαρίου ο διαγωνισμός για τις μονάδες της ΛΑΡΚΟ

Την παράταση έως την 1η Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 17:00 της καταληκτικής ημερομηνίας για την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση του ορυχείου Λάρυμνας και του ορυχείου στο Λούτσι, ιδιοκτησίας του Δημοσίου ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ταμείου οι υπόλοιποι όροι και προϋποθέσεις παραμένουν χωρίς αλλαγή. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του (www.hradf.com)

Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Λειτουργεί ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα, στη Στερεά Ελλάδα, το οποίο επεξεργάζεται τους λατερίτες που αυτή εξορύσσει για την παραγωγή σιδηρονικελίου με περιεκτικότητα σε νικέλιο 18% -24%. Η ΛΑΡΚΟ διατηρεί επίσης δικαιώματα εξόρυξης σε τέσσερις περιοχές: τα ορυχεία του Αγίου Ιωάννη (κοντά στη Λάρυμνα), τα ορυχεία της Εύβοιας, τα ορυχεία της Καστοριάς και το ορυχείο λιγνίτη των Σερβίων. Ορισμένα εξ αυτών εκμισθώνονται από το κράτος ή τρίτους, ενώ άλλα ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 4664/2020 (ΦΕΚ A’ 32 / 14.02.2020) η ΛΑΡΚΟ έχει τεθεί σε ειδική διαχείριση από τις 28.02.2020 και έχει οριστεί ειδικός διαχειριστής.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει 55,2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, η Εθνική Τράπεζα 33,4% και η ΔΕΗ 11,4%.

Η ΓΔ Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθόρισε, με την υπ’ αριθμ. απόφασή της C (2014) 1818 final / 27.03.2014, ότι η ΛΑΡΚΟ έχει λάβει παράνομη κρατική ενίσχυση στο παρελθόν και ζήτησε την ανάκτηση των ποσών αυτών («Απόφαση Ανάκτησης της ΓΔ Ανταγωνισμού»). Σύμφωνα με την Απόφαση Ανάκτησης της ΓΔ Ανταγωνισμού, η μεταβίβαση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ μέσω συναλλαγής που διασφαλίζει τη διακοπή της οικονομικής συνέχειάς τους από τη ΛΑΡΚΟ («Transaction DG Comp Decision») έχει εγκριθεί από την άποψη κρατικών ενισχύσεων. Η Απόφαση Ανάκτησης της ΓΔ Ανταγωνισμού δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της Απόφασης Ανάκτησης της ΓΔ Ανταγωνισμού, σύμφωνα με το άρθρο. 55 παρ. 7 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ Α ’287), το Δημόσιο μπορεί να αναθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ τη διεξαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας σχετικά με ορισμένα δικαιώματα εξόρυξης και περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε αυτό, τα οποία επί του παρόντος εκμισθώνονται στη ΛΑΡΚΟ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr