NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Ο πλανήτης Γη πνίγεται: Δισεκατομμύρια οι ζημιές από φυσικές καταστροφές το 2020

Ο πλανήτης Γη πνίγεται: Δισεκατομμύρια οι ζημιές από φυσικές καταστροφές το 2020

​Στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια διαμορφώθηκαν οι ασφαλισμένες ζημιές το 2020 έναντι 57 δισεκατομμυρίων το 2019, ωστόσο το σύνολο των οικονομικών ζημιών το 2020 ήταν αυξημένο, στα 210 δισεκατομμύρια έναντι 166 το 2019. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στην δημοσιότητα χτες η Munich Re, υπογραμμίζοντας ότι οι φυσικές καταστροφές το 2020 οδήγησαν στον θάνατο 8.200 ανθρώπινες ζωές.

Σχεδόν διπλάσιες από πέρυσι ήταν οι οικονομικές ζημιές στις ΗΠΑ. Ανήλθαν στα 95 δισεκατομμύρια το 2020 από 51 το 2019. Εκ του συνόλου τα 67 δισεκατομμύρια ήταν ασφαλισμένα έναντι 26 το 2019.

Τι δηλώνει ο Επικεφαλής για το κλίμα στην Munich Re

Ο Ernst Rauch, Επικεφαλής για το κλίμα και Γεωεπιστήμονας στην Munich Re, διευκρινίζει: «Ακόμα και αν οι καιρικές καταστροφές αναλόγως της διάρκειας τους δεν μπορούν να συνδεθούν άμεσα με την κλιματική αλλαγή, ούτως και πρέπει να μελετηθεί μια μία μεγαλύτερη χρονική περίοδο για να εκτιμηθεί η σημασία τους, αυτές οι ακραίες τιμές ταιριάζουν με τις αναμενόμενες συνέπειες που υπολογίζαμε σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, μία δεκαετία πριν. Ένας αυξανόμενος αριθμός θερμικών κυμάτων και ξηρασίας τροφοδοτούν πυρκαγιές, σοβαροί τροπικοί κυκλώνες και καταιγίδες συμβαίνουν όλο και πιο συχνά. Η έρευνα δείχνει ότι γεγονότα όπως τα φετινά κύματα στη βόρεια Σιβηρία είναι 600 φορές πιο πιθανό να συμβούν από ό, τι στο παρελθόν».

Συνολικά, το ποσοστό των μη ασφαλισμένων ζημιών το 2020 υπολογίζεται στο 60%, καταδεικνύοντας για μία ακόμα φορά πως μόνο ένα μικρό ποσοστό φυσικών καταστροφών ήταν ασφαλισμένο, στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια έφτασαν οι ζημιές από τις πλημμύρες στην Κίνα, στην διάρκεια των θερινών βροχών, εκ των οποίων μόνο το 2% ήταν ασφαλισμένο. Συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της χώρας, με άλλα λόγια την σύντομη επιστροφή της οικονομικής ζωής και των επιχειρήσεων σε συνθήκες ομαλότητας.

Πέντε χρόνια μετά τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική, οι καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή συνεχίζονται όπως με τα επί σειρά ετών πολύ θερμά καλοκαίρια. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία (Ιανουάριος - Νοέμβριος) το 2020 ήταν περίπου 1,2° C, υψηλότερη από τα επίπεδα των ετών της βιομηχανικής επανάστασης (1880-1900). Οι περιοχές βόρεια του Αρκτικού Κύκλου κατέγραψαν απότομη αύξηση της θερμοκρασίας υπερδιπλάσια της μέσης παγκόσμιας αύξησης. Σε τμήματα της βόρειας Σιβηρίας καταγράφηκαν εκτεταμένες πυρκαγιές και θερμοκρασίες άνω των 30° C.

Σε χαμηλά επίπεδα οι καταστροφές στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, τα στοιχεία για τις φυσικές καταστροφές για το 2020 ήταν σε σχετικά καλά επίπεδα. Οι συνολικές απώλειες ανήλθαν σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια (10,6 δισεκατομμύρια ευρώ), με τις ασφαλισμένες ζημίες στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια (3,1 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2019).

Υπήρχαν απώλειες σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες ήταν χαρακτηριστικές για τη φθινοπωρινή περίοδο και προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου της νότιας Γαλλίας και της Ιταλίας. Σε ορισμένες περιοχές η πυκνότητα των βροχοπτώσεων έφτασε τα 400 mm (λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο) σε διάστημα έξι ωρών. Στις αρχές Οκτωβρίου, η παραμεθόρια περιοχή μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας δέχτηκε έως και 600 mm βροχής σε μία ημέρα. Οι πλημμύρες που ακολούθησαν κατέστρεψαν εκατοντάδες σπίτια, γέφυρες και δρόμους.

Στις 29 Δεκεμβρίου, η Κροατία υπέστη τον ισχυρότερο σεισμό της στα τελευταία 140 χρόνια. Το επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 6,4 εντοπίστηκε κοντά στη μικρή πόλη Petrinja, 50 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, Ζάγκρεμπ. Σημειώθηκαν σοβαρές ζημίες σε τοπικό επίπεδο και, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα. Χάρη στη χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού της περιοχής κοντά στο επίκεντρο, τα ποσά απώλειας αναμένεται να είναι περιορισμένα, αν και είναι ακόμη είναι πολύ νωρίς για αξιόπιστες εκτιμήσεις.

Τον περασμένο Μάρτιο, σεισμός μεγέθους 5,3 έπληξε την περιοχή βόρεια του Ζάγκρεμπ. Το επίκεντρο ήταν μόλις 10 χλμ. Από το Ζάγκρεμπ. Οι απώλειες περιουσίας ανήλθαν σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (1,6 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η Βόρεια Αμερική γράφει τις υψηλότερες ζημιές

Το πιο καταστροφικό συμβάν κατηγορίας 4 ήταν ο τυφώνας Λάουρα, με την ταχύτητα των ανέμων να φτάνει τα 240 χιλιόμετρα την ώρα. Οι συνολικές ζημιές στην περιοχή διαμορφώθηκαν στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 10 ήταν ασφαλισμένα.

Η δράση των τυφώνων στον Βόρειο Ατλαντικό ήταν πολύ έντονη το 2020. Κατεγράφη το ρεκόρ των 30 καταιγίδων εκ των οποίων οι 13 μετατράπηκαν σε τυφώνες, ξεπερνώντας τα επίπεδα ρεκόρ του 2005 όπου σημειώθηκαν 28 καταιγίδες, όπου εξ’ αυτών οι 15 μετατράπηκαν σε τυφώνες. Στις ΗΠΑ σημειώθηκε επίσης ρεκόρ τροπικών κυκλώνων. 12 τω αριθμώ σε μία σεζόν, με το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ να φτάνει στους 9. Οι συνολικές απώλειες από την εποχή των τυφώνων έφτασαν τα 43 δισεκατομμύρια εκ των οποίων τα 26 ήταν ασφαλισμένα.

Σε χαμηλά επίπεδα η Ασία

Στην Ασία, οι απώλειες από φυσικές καταστροφές ήταν χαμηλότερες από ό, τι το προηγούμενο έτος, αν και οι καλοκαιρινές πλημμύρες στην Κίνα αντιπροσώπευαν το καταστροφικότερο γεγονός παγκοσμίως. Οι συνολικές απώλειες στην Ασία ανήλθαν σε 67 δισεκατομμύρια δολάρια (2019: 77 δισεκατομμύρια δολάρια), με τις ασφαλισμένες ζημίες να βρίσκονται στα επίπεδα των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2019: 18 δισεκατομμύρια δολάρια).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr