NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

ΕΚΤ: Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το ψηφιακό ευρώ - Τα πρώτα συμπεράσματα

ΕΚΤ: Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το ψηφιακό ευρώ - Τα πρώτα συμπεράσματα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ολοκλήρωσε χθες τη δημόσια διαβούλευση για το ψηφιακό ευρώ και τώρα θα αναλύσει λεπτομερώς τον μεγάλο αριθμό απαντήσεων. 8.221 πολίτες, επιχειρήσεις και ενώσεις του κλάδου υπέβαλαν απαντήσεις σε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, ρεκόρ για δημόσιες διαβουλεύσεις της ΕΚΤ.

Η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 2020, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Ευρωσυστήματος για ένα ψηφιακό ευρώ. Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει μια ολοκληρωμένη ανάλυση της δημόσιας διαβούλευσης την άνοιξη, η οποία θα χρησιμεύσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, όταν θα αποφασίσει γύρω από το εάν θα διαθέσει ένα ψηφιακό σχέδιο ευρώ.

Μια αρχική ανάλυση των ανεπεξέργαστων δεδομένων δείχνει ότι το απόρρητο των πληρωμών κατατάσσεται υψηλότερα μεταξύ των απαιτούμενων χαρακτηριστικών ενός δυνητικού ψηφιακού ευρώ (41% των απαντήσεων), ακολουθούμενο από την ασφάλεια (17%) και την πανευρωπαϊκή εμβέλεια (10%).

«Ο μεγάλος αριθμός απαντήσεων στην έρευνά μας δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών και των επιχειρήσεων της Ευρώπης για τη διαμόρφωση του οράματος για ένα ψηφιακό ευρώ», δήλωσε ο Fabio Panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και πρόεδρος της ομάδας εργασίας για ένα ψηφιακό ευρώ. «Οι απόψεις των πολιτών, των επιχειρήσεων και όλων των ενδιαφερομένων είναι υψίστης σημασίας για εμάς, καθώς εκτιμούμε σε ποιες περιπτώσεις χρήσης μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα το ψηφιακό ευρώ».

Η ειδική ομάδα του Ευρωσυστήματος, συγκεντρώνοντας εμπειρογνώμονες από την ΕΚΤ και 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, εντόπισε πιθανά σενάρια που θα απαιτούσαν την έκδοση ψηφιακού ευρώ. Αυτά τα σενάρια περιλαμβάνουν μια αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρονικές πληρωμές στη ζώνη του ευρώ που θα απαιτούσε ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό μέσο πληρωμής χωρίς κίνδυνο, μια σημαντική μείωση στη χρήση μετρητών ως μέσου πληρωμής στη ζώνη του ευρώ, την έναρξη παγκόσμιων ιδιωτικών μέσων πληρωμών που θα μπορούσαν να εγείρουν κανονιστικές ανησυχίες και να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την προστασία των καταναλωτών, καθώς και μια ευρεία απορρόφηση των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας που εκδίδονται από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Ένα ψηφιακό ευρώ, όπως αναφέρεται, θα ήταν μια ηλεκτρονική μορφή χρημάτων της κεντρικής τράπεζας προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις - όπως τα τραπεζογραμμάτια, αλλά σε ψηφιακή μορφή - για να πραγματοποιούν τις καθημερινές πληρωμές τους γρήγορο, εύκολο και ασφαλή τρόπο. Αναμένεται πως θα συμπληρώσει τα μετρητά και δεν θα τα αντικαταστήσει. Το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει να εκδίδει μετρητά σε κάθε περίπτωση.

«Ένα ψηφιακό ευρώ θα συνδυάζει την αποτελεσματικότητα ενός ψηφιακού μέσου πληρωμής με την ασφάλεια των χρημάτων της κεντρικής τράπεζας. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής θα είναι βασική προτεραιότητα, έτσι ώστε το ψηφιακό ευρώ να μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στις πληρωμές στην ψηφιακή εποχή» σημειώνεται σχετικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr