NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Διεθνής συνασπισμός για την ανάπτυξη ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμών

Διεθνής συνασπισμός  για την ανάπτυξη ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμών
14_01_2021 | 16:12 14_01_2021 | 16:14
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Δημόσια Διοίκηση

Οι αεροπορικές εταιρείες, οι χώροι εργασίας και τα γήπεδα ενδέχεται σύντομα να απαιτούν από τους ανθρώπους να αποδεικνύουν πως έχουν κάνει εμβόλιο για τον covid-19, μέσω σχετικού πιστοποιητικού που θα βρίσκεται στα smartphone τους.

Ένας συνασπισμός κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών, οργανισμών υγείας και μη κερδοσκοπικών ομάδων - συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Oracle, Salesforce, Cerner, Epic Systems και Mayo Clinic - ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναπτύσσει τεχνολογικά πρότυπα για να επιτρέψει στους καταναλωτές να αποκτήσουν και να μοιραστούν τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά μέσω εφαρμογών που θα αποτελούν διαβατήρια υγείας.

«Για κάποιο χρονικό διάστημα, οι περισσότεροι από εμάς θα πρέπει να επιδεικνύουμε είτε αρνητικά τεστ Covid-19 είτε μια πιστοποίηση εμβολιασμού για να ακολουθήσουμε τις κανονικές ρουτίνες της ζωής μας», δήλωσε ο Dr. Brad Perkins, επικεφαλής ιατρός στο Commons Project Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στη Γενεύη που είναι μέλος της πρωτοβουλίας.

Αυτό θα απαιτείται, πρόσθεσε ο Δρ. Perkins, «όταν κάποιος μπαίνει σε αεροπλάνο και πηγαίνει σε διαφορετική χώρα, όταν πηγαίνει στη δουλειά του, στο σχολείο, στο μανάβικο, σε ζωντανές συναυλίες ή αθλητικές εκδηλώσεις». Οι εφαρμογές θα μπορούσαν να καλύψουν μια σημαντική ανάγκη για αεροπορικές εταιρείες, εργοδότες και άλλες επιχειρήσεις.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αναπτύξει χάρτινες κάρτες που αναφέρουν τον κατασκευαστή, τον αριθμό παρτίδας και την ημερομηνία εμβολιασμού. Αλλά δεν υπάρχει ομοσπονδιακό σύστημα για εύκολη πρόσβαση στα αρχεία εμβολιασμού.

Μερικές αεροπορικές, συμπεριλαμβανομένων των United Airlines και JetBlue, δοκιμάζουν ήδη το Common Pass, μια εφαρμογή διαβατηρίου υγείας από το Commons Project. Αυτή επιτρέπει στους επιβάτες να ανακτούν τα αποτελέσματα των τεστ από τους παρόχους. Στη συνέχεια, τους δίνει έναν κωδικό επιβεβαίωσης που τους επιτρέπει να επιβιβάζονται σε ορισμένες διεθνείς πτήσεις. Το σύστημα πιστοποίησης εμβολιασμού θα λειτουργούσε με παρόμοιο τρόπο.

Υπενθυμίζεται πως τη θέσπιση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού πρότεινε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επιστολή που έστειλε προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συνεννόηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διευκολύνει τις μετακινήσεις και συνεπώς τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, ενώ παράλληλα θα δώσει επιπρόσθετο κίνητρο για τον εμβολιασμό των ευρωπαίων πολιτών.

Πριν από λίγες ώρες, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε πως «ο συντονισμός είναι απαραίτητος και η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία στον συγκεκριμένο τομέα. Δεν πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω. Πέρσι είχαμε περιορισμούς κατά τη μετακίνηση των τουριστών. Αυτή τη μετακίνηση πρέπει να την έχουμε και φέτος. Φέτος, ωστόσο, έχουμε δύο μεγάλα εργαλεία στα χέρια μας. Το πρώτο είναι τα γρήγορα τεστ, τα οποία είναι και πιο ασφαλή και πιο φθηνά και θα μας επιτρέψουν να προκαλέσουμε λιγότερη ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες. Το δεύτερο εργαλείο είναι ο εμβολιασμός. Όποιος έχει εμβολιαστεί, θα μπορεί να μετακινείται ελεύθερα», τονίζοντας πως «ο εμβολιασμός δεν θα αποτελέσει προϋπόθεση για να μπορεί να ταξιδέψει κάποιος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr