NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

IATA: Η ΕΕ να υιοθετήσει την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

IATA: Η ΕΕ να υιοθετήσει την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προέτρεψε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19 που θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς τεστ.

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Ursula von der Leyen, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ολόκληρη την ΕΕ, ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA, Alexandre de Juniac, κάλεσε τα κράτη της ΕΕ να συντονίσουν μια πολιτική που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αποκομίσει με ασφάλεια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ελευθερία κινήσεων, ξεκινώντας από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί.

«Η πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού πρέπει να υιοθετηθεί επειγόντως από την Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη. Ο εμβολιασμός είναι ένα θεμελιώδες κλειδί για το άνοιγμα των συνόρων με ασφάλεια και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης. Ένα πανευρωπαϊκό αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την παροχή εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις ώστε να ανοίξουν τα σύνορά τους με ασφάλεια, [δίνοντας] και στους επιβάτες την εμπιστοσύνη να πετάξουν χωρίς τα εμπόδια της καραντίνας» δήλωσε ο de Juniac

Η ελληνική πρόταση αφορά σε ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλει «στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, που αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας στα προ κρίσης επίπεδα». Η απαίτηση για εναρμονισμένη επανεκκίνηση της ασφαλούς αεροπορίας «είναι πιο επείγουσα από ποτέ, ενόψει των νέων lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο.

Καθώς ο ιός έρχεται σταδιακά υπό έλεγχο, οι ικανότητες για τεστ βελτιώνονται και ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί αυξάνεται, ο de Juniac τόνισε την ανάγκη να προετοιμαστούν οι κυβερνήσεις για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας με καλά συντονισμένο σχεδιασμό. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να χρησιμοποιεί τον πιο αποτελεσματικό συνδυασμό δυνατοτήτων εμβολιασμού και τεστ.

«Βρισκόμαστε στις πολύ σκοτεινές μέρες αυτής της πανδημίας. Αλλά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την ελευθερία κινήσεων. Αυτό θα σώσει θέσεις εργασίας, θα μειώσει την ψυχική αγωνία, θα ξανασυνδέσει τις οικογένειες και θα αναζωογονήσει την οικονομία.

Για να γίνει αυτό με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ο προγραμματισμός είναι βασικός. Η πρόταση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για πιστοποιητικά εμβολίων θα αποτελέσει βασικό παράγοντα. Μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στην εξάλειψη ή τη μείωση των καραντίνων με τα πρωτόκολλα για τεστ. Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να συνεργάζονται πολύ πιο αποτελεσματικά. Οι μονομερείς κυβερνητικές ενέργειες μπόρεσαν να διαλύσουν γρήγορα την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Η ανακατασκευή θα χρειαστεί συντονισμό», σημείωσε ο de Juniac.

Οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ συναντιούνται την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου και η πρόταση Μητσοτάκη θα είναι στην ημερήσια διάταξη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr