NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

«Διερευνάται» η έκδοση ενός ψηφιακού ευρώ - Συνεργασία ΕΚΤ και Κομισιόν

«Διερευνάται» η έκδοση ενός ψηφιακού ευρώ - Συνεργασία ΕΚΤ και Κομισιόν
21_01_2021 | 12:40 21_01_2021 | 12:42
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Δημόσια Διοίκηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσαν πως συνεργάζονται για να διερευνήσουν τα πολιτικά, νομικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν από την πιθανή εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ.

Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση μιας δημόσιας διαβούλευσης επί του θέματος, η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα εξετάσει τώρα εάν θα ξεκινήσει ένα ψηφιακό έργο για το ευρώ στα μέσα του έτους, καθώς αναζητά απαντήσεις σε σχεδιαστικά και τεχνικά ζητήματα πριν από οποιαδήποτε απόφαση.

Η ΕΚΤ και η ΕΚ προχωρούν στη δημιουργίας μιας κοινής τεχνικής ομάδας για να εξετάσουν τις πολιτικές, νομικές και τεχνικές πτυχές της πιθανής εισαγωγής ενός ψηφιακού ευρώ, με την ΕΚΤ «να διερευνά τη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού ευρώ».

Ωστόσο, η Κομισιόν τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη χρηματοοικονομική ένταξη, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα, η οποία βρίσκεται πιο μπροστά στις προσπάθειές της για ένα ψηφιακό γουάν, προχωρά στην ανάπτυξη ενός παγκοσμίου δικτύου πληρωμών που θα βασίζεται στα CBDC.

Το κρατικό Service Network (BSN) έχει εκπονήσει σχέδια για τη δημιουργία ενός «δικτύου πληρωμών ψηφιακού νομίσματος σε πέντε χρόνια, βάσει των CBDC διαφόρων χωρών και σταθερών νομισμάτων, σε συνεργασία με διάφορες διεθνείς τράπεζες και εταιρείες τεχνολογίας».

«Αυτό το ψηφιακό δίκτυο πληρωμών θα αλλάξει εντελώς την τρέχουσα μέθοδο πληρωμής και κυκλοφορίας, επιτρέποντας μια τυποποιημένη μέθοδο μεταφοράς ψηφιακού νομίσματος και διαδικασία πληρωμής για οποιοδήποτε σύστημα πληροφοριών.

Η δοκιμαστική έκδοση αυτής της βολικής και φιλικής προς το κόστος λύσης πληρωμών θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021» σημειώνεται σχετικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr