NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Τέλος οι βελόνες; Επιστήμονες αναπτύσσουν εξετάσεις με... έμπλαστρο

Τέλος οι βελόνες; Επιστήμονες αναπτύσσουν εξετάσεις με... έμπλαστρο
Φωτογραφία: Srikanth Singamaneni

Οι μηχανικοί στο McKelvey School of Engineering στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανέπτυξαν ένα έμπλαστρο με μικροβελόνες που μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα, να συλλάβει έναν βιοδείκτη (αντισώματα που σηματοδοτούν ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη) και, χάρη στην άνευ προηγουμένου ευαισθησία του, να επιτρέψει στους γιατρούς να εντοπίσουν την παρουσία του.

Η τεχνολογία είναι χαμηλού κόστους, εύχρηστη για τους ιατρούς και τους ασθενείς και μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για λήψη δειγμάτων αίματος. Η έρευνα, από το εργαστήριο του Srikanth Singamaneni, δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στις 22 Ιανουαρίου, στο περιοδικό Nature Biomedical Engineering.

Εκτός από το χαμηλό κόστος και την ευκολία χρήσης, αυτά τα έμπλαστρα έχουν ένα άλλο πλεονέκτημα σε σχέση με τις ενέσεις, ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για μερικούς: «Είναι σχεδόν χωρίς πόνο», δήλωσε ο Singamaneni.

Η εύρεση ενός βιοδείκτη χρησιμοποιώντας αυτά τα έμπλαστρα είναι παρόμοια με την εξέταση αίματος. Αλλά αντί να εντοπίζουν τον βιοδείκτη στο αίμα, οι μικροβελόνες τον συλλαμβάνουν απευθείας από το υγρό που περιβάλλει τα κύτταρα στο δέρμα.

Αυτά τα έμπλαστρα έχουν μια σειρά από ιδιότητες που μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην ιατρική, τη φροντίδα των ασθενών και την έρευνα. Θα επέτρεπαν την παρακολούθηση των βιοδεικτών με την πάροδο του χρόνου, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αποκτάται η ανοσία σε ορισμένες ασθένειες.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές που εργάζονται σε εμβόλια γύρω από τον COVID-19 πρέπει να γνωρίζουν εάν οι άνθρωποι παράγουν τα σωστά αντισώματα και για πόσο καιρό. «Ας βάλουμε ένα έμπλαστρο», λέει ο Singamaneni, «και ας δούμε αν το άτομο έχει αντισώματα κατά του COVID-19 και σε ποιο επίπεδο».

Για άτομα με χρόνιες παθήσεις που απαιτούν τακτική παρακολούθηση, τα έμπλαστρα από μικροβελόνες θα μπορούσαν να εξαλείψουν τις περιττές μετακινήσεις στο νοσοκομείο, εξοικονομώντας χρήματα, χρόνο και δυσφορία.

Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, είπε ο Singamaneni. «Αλλά δεν θα να κάνουμε όλα αυτά μόνοι μας». Αντ 'αυτού, η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη σε ειδικούς σε διάφορους τομείς της ιατρικής. «Έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας», είπε. «Και μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να βρουν τον βιοδείκτη που τους ενδιαφέρει».

Με πληροφορίες από source.wustl.edu

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr