NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Οι πλούσιοι έχουν ήδη ανακάμψει από την πανδημία - Οι φτωχοί θα χρειαστούν μια 10ετία

Οι πλούσιοι έχουν ήδη ανακάμψει από την πανδημία - Οι φτωχοί θα χρειαστούν μια 10ετία

Εννέα μήνες χρειάστηκαν οι 1.000 κορυφαίοι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο για να ανακάμψουν από την πανδημία. Περισσότερο από μια δεκαετία θα χρειαστεί για να ανακάμψει ο φτωχότερος πληθυσμός, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Oxfam International.

Η έκθεση, που διατέθηκε την Κυριακή, πριν από την διαδικτυακή συνάντηση των πολιτικών και οικονομικών ηγετών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που συνήθως πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, παρουσιάζει τον διαφορετικό αντίκτυπο του ιού σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία θα μπορούσε να αυξήσει την οικονομική ανισότητα σχεδόν σε κάθε χώρα, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με την Oxfam.

«Είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης ανισότητας από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές. Το βαθύ χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών αποδεικνύεται τόσο θανατηφόρο όσο ο ιός», δήλωσε η Gabriela Bucher, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam. «Οι ανθεκτικές οικονομίες διοχετεύουν πλούτο σε μια πλούσια ελίτ που ξεπερνά την πανδημία με πολυτέλεια, ενώ εκείνες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας - υπάλληλοι στα καταστήματα, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και πωλητές της αγοράς - αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς και να βάλουν φαγητό στο τραπέζι».

Ο κορονοϊός, ο οποίος έχει μολύνει σχεδόν 100 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει κοστίσει περισσότερες από 2,1 εκατομμύρια ζωές, έχει ως επίκεντρο την ανισότητα. Ο τρόπος με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι διέφερε ανάλογα με τη φυλή, το φύλο και το εισόδημα. Για παράδειγμα, περίπου 22.000 Αφροαμερικάνοι και Ισπανόφωνοι Αμερικανοί θα ήταν ακόμα ζωντανοί, από τον Δεκέμβριο, εάν οι απώλειες ήταν στους ίδιους ρυθμούς με τους Λευκούς Αμερικανούς, σύμφωνα με την Oxfam. Και 112 εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες θα κινδύνευαν να χάσουν το εισόδημα ή τη δουλειά τους, αν οι άνδρες και οι γυναίκες εκπροσωπούνταν εξίσου σε τομείς που πλήττονται από την πανδημία.

Εν τω μεταξύ, οι πλούσιοι αντιμετωπίζουν την πανδημία αρκετά καλά. Αν και οι χρηματιστηριακές αγορές κατέρρευσαν κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, η κατάσταση αντιστράφηκε - χάρη εν μέρει στην πρωτοφανή οικονομική βοήθεια που παρείχαν οι κυβερνήσεις. Παγκοσμίως, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του Μαρτίου και του τέλους Δεκεμβρίου, όπως υπολόγισε η Oxfam.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr