NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν παράλυτα ποντίκια να περπατήσουν ξανά

Επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν παράλυτα ποντίκια να περπατήσουν ξανά
27_01_2021 | 11:01 27_01_2021 | 11:03
epixeiro icon Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα, Υγεία

Γερμανοί επιστήμονες κατάφεραν να αποκαταστήσουν την ικανότητα της κίνησης σε ποντίκια που είχαν μείνει παράλυτα μετά από πλήρη τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.

Η ομάδα δημιούργησε μια πρωτεΐνη η οποία έφτασε στους οργανισμούς των ποντικιών μέσω του εγκέφαλου τους, διεγείροντας τα νευρικά τους κύτταρα ώστε να αναγεννηθούν.

Οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού σημαίνουν πως κατεστραμμένες νευρικές ίνες ενδέχεται να μην είναι πλέον σε θέση να μεταδίδουν σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών, με αποτέλεσμα την παράλυση στα κάτω άκρα. Ακόμη χειρότερα, αυτοί οι άξονες δεν μπορούν να αναγεννηθούν.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές από το Ruhr-Universität Bochum (RUB) στη Γερμανία δοκίμασαν την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων αξόνων με μια πρωτεΐνη που ονομάζουν υπερ-ιντερλευκίνη-6 (hIL-6). Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή είναι μια συνθετική εκδοχή ενός φυσικώς απαντώμενου πεπτιδίου, το οποίο έχει τροποποιηθεί για να διεγείρει την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων.

Στη μελέτη, η ομάδα δοκίμασε την hIL-6 σε ποντίκια που είχαν υποστεί πλήρη σύνθλιψη του νωτιαίου μυελού, με αποτέλεσμα την απώλεια λειτουργίας και στα δύο πίσω άκρα.

Όχι μόνο οι κινητικοί νευρώνες κοντά στο σημείο της ένεσης άρχισαν να παράγουν hIL-6, αλλά το πέρασαν σε άλλους νευρώνες υπεύθυνους για ενέργειες όπως το περπάτημα. Και μέσα σε λίγες εβδομάδες, τα ποντίκια μπορούσαν να κινήσουν τα πίσω πόδια τους, ακόμη και μετά από μία μόνο ένεση.

Όσο απίστευτα και αν ακούγονται τα αποτελέσματα, είναι προφανώς πολύ πρώιμες στιγμές για την έρευνα. Η ομάδα λέει ότι τα επόμενα βήματα είναι να διερευνήσουν εάν παρόμοια αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν σε περίπτωση που η θεραπεία χορηγηθεί μερικές εβδομάδες μετά τον τραυματισμό στα ποντίκια, παρά αμέσως μετά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr