NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Σκάνδαλο ή νέα πραγματικότητα για τα Χρηματιστήρια;

Σκάνδαλο ή νέα πραγματικότητα για τα Χρηματιστήρια;

«Πανδαιμόνιο» επικρατεί στη Wall Street μετά τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών, σχετικά με τη μαζική επένδυση σε μετοχές «κλειδιά» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η νέα πραγματικότητα και η αμεσότητα των πολιτών ως προς το trading, κοινώς την επένδυση σε αξιόγραφα όπως οι μετοχές, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους μεγαλοεπενδυτές και στις εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων. Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, ώστε να μπορέσουμε να εξάγουμε τα σωστά συμπεράσματα.

Η αφορμή

Όλα ξεκινούν από την πλατφόρμα Reddit που λειτουργεί ως φόρουμ για το κοινό και πιο συγκεκριμένα σε μία ομάδα με το προσωνύμιο /WallStreetBets. Εκεί, πολλοί μικροεπενδυτές και αναλυτές αποφάσισαν, λόγω και της έκτασης και του αντίκτυπου της σελίδας, να επενδύσουν σε συγκεκριμένες μετοχές. Οι μετοχές αυτές, με πρώτο και τρανταχτό παράδειγμα τη GME, μετοχή της Gamestop Corp, αλυσίδας καταστημάτων αγοραπωλησίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, μετά τη μαζική αγορά τους εμφάνισαν πολύ μεγάλες ανόδους στις τιμές τους. Πιο συγκεκριμένα, από τα 19,94 δολάρια, στις 12 Ιανουαρίου 2021, η τιμή της εκτοξεύθηκε σε 468,49 την 28η Ιανουαρίου. Σε αυτό το σημείο, πολλοί θα αναρωτηθούν πως μία τέτοια αλλαγή μπορεί να φέρει τα άνω κάτω στην αγορά αξιογράφων και στις επενδυτικές εταιρείες. Και όμως, πρόκειται ίσως για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του 21ου αιώνα στο Χρηματιστήριο.

Gamestop

Όντας μία αλυσίδα καταστημάτων αγοραπωλησίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, και έχοντας μεγάλες ζημίες λόγω της μη συμπόρευσης της με το Streaming, η Gamestop είναι στο χείλος της κατάρρευσης, με τα καταστήματα της που υπολογίζονται να κλείσουν να είναι πάνω από 400 εντός του 2021. Με την έλευση νέων επενδυτών εντός του 2020, και με την αλλαγή της στρατηγικής της εταιρείας, η μετοχή της είδε μία αξιοσημείωτη άνοδο. Σε εκείνο το σημείο, για τους επενδυτές στη Wall Street, εμφανίστηκε μία επενδυτική ευκαιρία. Έχοντας θεωρήσει ότι πλέον η αξία της μετοχής έχει φτάσει στο «ταβάνι» της, αποφάσισαν να ποντάρουν ενάντια στην περαιτέρω άνοδο της, διατηρώντας θέσεις short* αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια στρατηγική ακολούθησαν πολλά funds σε παρόμοιες μετοχές, όπως η AMC, η NOK κ.α, και η οποία κατά πάσα πιθανότητα να πετύχαινε αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο και η αμεσότητα που αυτό προσφέρει.

yahoofinance_gamestop.png?mtime=20210131164608#asset:241880

Hedge Funds

Στον αντίποδα με τους μικροεπενδυτές, μεγάλα hedge funds, δηλαδή εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τα κεφάλαια από επενδυτές, βρέθηκαν μπροστά σε μία πρωτοφανή κατάσταση. Οι ίδιες μετοχές στις οποίες είχαν βασιστεί οι προβλέψεις τους και οι επενδύσεις τους, ξεκίνησαν ένα χρηματιστηριακό ράλι το οποίο τους ζημίωσε, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτεθειμένες σε θέσεις δισεκατομμυρίων. Τα hedge funds, έχοντας την υποχρέωση να επαναγοράσουν τις εν λόγω μετοχές, βρέθηκαν ζημιωμένες από τη μία ημέρα στην άλλη, μην έχοντας διέξοδο από την επενδυτική τους στρατηγική, παρά να πληρώσουν το τίμημα.

Robinhood

Πρόκειται για μία πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών, η οποία εν μέσω των παραπάνω γεγονότων αποφάσισε να αναστείλει τις συναλλαγές που αφορούν στη μετοχή της Gamestop καθώς και τις υπόλοιπες με παρόμοια επενδυτικά ενδιαφέροντα. Η απόφαση αυτή έφερε θύελλα αντιδράσεων, τόσο στο επενδυτικό όσο και στο πολιτικό κοινό. Κατατέθηκαν αγωγές για χειραγώγηση της αγοράς και για προστασία θεσμικών επενδύσεων σε βάρος των απλών χρηστών της πλατφόρμας. Από τη μεριά της, η εταιρεία τονίζει ότι ο λόγος της αναστολής ήταν η μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών των μετοχών και πως προέβη σε αυτή την κίνηση ώστε να κρατήσει τους χρήστες της ενημερωμένους. Η κίνηση της Robinhood έχει απασχολήσει και το Κογκρέσο, το οποίο τάσσεται υπέρ των μικροεπενδυτών, με τόσο τους Ρεπουμπλικανούς όσο και τους Δημοκρατικούς να συμπορεύονται σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος.

GameStart

Δίχως να έχει αποσαφηνιστεί από ποια ιδέα προέκυψε η τάση για τη μαζική αγορά των μετοχών που αναλύσαμε, έχουν τεθεί ορισμένα καίρια ερωτήματα. Προέκυψε από την πληροφορία ότι μεγάλα hedge funds έχουν λάβει θέσεις short; Από εμπειρικές αναλύσεις; Ή από απλά μία «τρελή» ιδέα κάποιων αναλυτών; Αν και η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα θα κρίνει ίσως σε αρκετές δικαστικές διαμάχες στο μέλλον σχετικά με την πιθανή χειραγώγηση της αγοράς, ίσως δεν είναι εξίσου σημαντική όσο ο αντίκτυπος που έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη τάση.

Πλέον, οι επαγγελματίες επενδυτές είναι ευάλωτοι στις αγορές, και ο κίνδυνος δεν έχει να κάνει μόνο με τις διακυμάνσεις της αγοράς, αλλά και με κοινωνικά φαινόμενα. Η αμεσότητα των πολιτών/μικροεπενδυτών με το χρηματιστήριο, και η δυνατότητα συσπείρωσης τους για την επίτευξη ενός στόχου, φέρνουν μία νέα καθημερινότητα στην αγορά αξιογράφων. Το χρηματιστήριο δεν είναι πλέον μία «κλειστή» αγορά, αλλά μία αγορά προσβάσιμη στον καθένα. Ένας νέος παίχτης έχει εισέλθει στο Χρηματιστήριο, και καλό θα είναι να ληφθεί υπόψη από όλους τους υπόλοιπους αντισυμβαλλόμενους. Σίγουρα, μιλάμε για μία ιστορία παρόμοια με αυτή μεταξύ Δαβίδ και Γολιάθ, αλλά ποιος θα είναι ο Δαβίδ στο τέλος; «Ίσως τελικά η Gamestop, δίχως στην ουσία να συμμετάσχει, έφερε μία καινοτομία και σήμανε τη νέα πραγματικότητα στο παιχνίδι του Χρηματιστηρίου».

Ίσως να υπάρχει ένα ακόμα ερώτημα που θα πρέπει να αναρωτηθεί ο καθένας μας και που κατά πάσα πιθανότητα θα κρίνει το μέλλον της αγοράς. Τι θα συμβεί στην οικονομία αν οι πολίτες συσπειρωθούν συστηματικά ώστε να καθορίζουν τις τιμές των αξιογράφων; Και, εντέλει, πόσο εκτεθειμένοι είναι οι μεγαλοεπενδυτές στο νέο αυτό trend;

*Θέση Πώλησης (Short): Η θέση που διατηρεί ένας επενδυτής στο Χρηματιστήριο, όταν ευελπιστεί ότι η τιμή μίας μετοχής θα πέσει. Στην ουσία, ο επενδυτής δανείζεται μία μετοχή και την πωλεί στην αγορά, με στόχο να την επαναγοράσει στο μέλλον με χαμηλότερη τιμή και να εισπράξει το κέρδος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr