NEWSFLASH...
ανάγνωση

Υπέρ της ανάπλασης της ΔΕΘ οι παραγωγικοί φορείς

Υπέρ της ανάπλασης της ΔΕΘ οι παραγωγικοί φορείς

Υπέρ του σχεδίου ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τάσσονται 19 τω αριθμώ αυτοδιοικητικοί και επιχειρηματικοί φορείς της Βόρειου Ελλάδας με στόχο η πόλη της Θεσσαλονίκης να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το σχέδιο ανάπλασης προβλέπει την ανάπτυξη ενός Μητροπολιτικού Πάρκου σε μία έκταση που καταλαμβάνει το 50% περίπου του σημερινού οικοπέδου της ΔΕΘ. Την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης 2.000 και πλέον αυτοκίνητων, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του οξύτατου κυκλοφοριακού προβλήματος. Τα κτίρια θα καλύπτουν τα σύγχρονα πρότυπα βιοκλιματικών κατασκευών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Μεταξύ άλλων, η ΔΕΘ-Helexpo συνεργάστηκε με το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ και με το Τεχνικό Επιμελητήριο-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υποβάλλοντας το 2017 αίτημα για την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, που δόθηκε από την Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Το Σχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2019 και έχει ενσωματώσει, στην τελική του μορφή, σημαντικές παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν κατά την διάρκεια αυτής.

Η έγκριση του ΕΧΣ και των Περιβαλλοντικών Όρων, έγινε ομόφωνα τον Απρίλιο του 2020 από το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, ενώ πρόσφατα υπογράφτηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έχει την υποστήριξη τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής Κυβέρνησης, αναδεικνύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις αρετές της τεκμηρίωσης και της ευρύτερης συναίνεσης.

Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί Μάιο με Ιούνιο του 2021 και θα επιλεχθεί η τελική πρόταση για την ανάπλαση του οικοπέδου των περίπου 180 στρεμμάτων που ανήκει στην ΔΕΘ.

Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα έργο καταλύτη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και εκθεσιακό σταυροδρόμι για τη Βόρεια Ελλάδα και την περιοχή της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο ΣΒΕ υποστηρίζει ακράδαντα το υφιστάμενο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ

savvakis-athanassios.jpg?mtime=20210131194940#asset:241936

Ευθυγραμμισμένος με τα σχέδια της ανάπλασης της ΔΕΘ ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ελλάδος όπου δια στόματος του Προέδρου του, Αθανασίου Σαββάκη ζητά να πρυτανεύσει η κοινή λογική προτάσσοντας τρία επιχειρήματα

Η θέση του ΣΒΕ για το θέμα της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ έχει ήδη εκφρασθεί με το κοινό ανακοινωθέν που συντάχθηκε και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, με πρωτοβουλία του «Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης». (ΕΒΕΘ). Ως εκ τούτου, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος εξακολουθεί να υποστηρίζει το υφιστάμενο σχέδιο ανάπλασης με τη μορφή που έχει σήμερα.

Όμως, κι επειδή η δημόσια συζήτηση που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο μήνα μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα οπισθοδρόμηση την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή, κάνω έκκληση να πρυτανεύσει η κοινή λογική.

Στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγουν τρία σημαντικά θέματα που συνηγορούν στην υιοθέτηση της λύσης της ανάπλασης:

  1. η συγκριτική μελέτη βιωσιμότητας του 2013 απέδειξε τεχνοκρατικά ότι η μόνη βιώσιμη λύση για τη ΔΕΘ είναι η ανάπλαση του υφιστάμενου εκθεσιακού κέντρου,
  2. το θέμα της ανάπλασης έχει παρουσιαστεί πριν από αρκετά χρόνια. Έγινε εκτενής διαβούλευση που έχει προ καιρού ολοκληρωθεί και έως πολύ πρόσφατα δεν είχαν εκφραστεί αντίθετες απόψεις, και τέλος
  3. το έργο έχει την πλήρη υποστήριξη και της σημερινής και της προηγούμενης Κυβέρνησης, γεγονός που από μόνο του αποδεικνύει ότι για το έργο υπάρχει μια ευρεία πολιτική συναίνεση ώστε το έργο να υλοποιηθεί χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις.

Εμμανουήλ Βλαχογιάννης: Η ΔΕΘ παράγει εισόδημα και φέρνει κοντά τη ζήτηση με την προσφορά

Emmanouil_Vlachogiannis_EBETH.jpg?mtime=20210131195159#asset:241937

Ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννης απαντώντας σε ερωτήματα που έθεσε το epixeiro.gr για την συμβολή της ΔΕΘ στην οικονομία επικεντρώνεται πολύ σύντομα, μεταξύ άλλων, στα εμπορικά οφέλη της ΔΕΘ υπογραμμίζοντας ότι η Έκθεση προωθεί την απτή επικοινωνία μεταξύ των συντελεστών της ζήτησης και της προσφοράς.

Ο κ. Βλαχογιάννης αναφέρει ότι: «Η ΔΕΘ με την ετήσια Γενική Έκθεσή της, τις διαρκώς αναπτυσσόμενες κλαδικές και τις συνεδριακές εκδηλώσεις της συγκροτεί έναν από τους βασικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της. Πέραν των πολλαπλασιαστικών της αποτελεσμάτων για το παραγόμενο εισόδημα και την απασχόληση της περιοχής συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των επιμέρους αγορών που υπηρετούν οι εκθεσιακές δραστηριότητές της προωθώντας την απτή επικοινωνία μεταξύ των συντελεστών της ζήτησης και της προσφοράς. Παρέχει στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πληρέστερη εικόνα για τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις καινοτομίες, τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες στους δυναμικούς κλάδους. Επιδιώκει την αποτελεσματική προσαρμογή της στο διαρκώς μεταβαλλόμενο και εξόχως ανταγωνιστικό περιβάλλον για να μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή της διεκδικώντας με αξιώσεις έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα εκθεσιακά δρώμενα της ΝΑ Ευρώπης».

Γιώργος Φιλιππίδης: Το έργο θα μετατρέψει την πόλη σε διεθνή εκθεσιακό και τουριστικό προορισμό

veth.jpg?mtime=20210131213823#asset:241945:freeHeight

Τις άκαρπες καθυστερήσεις που έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση του εμβληματικού έργου για την ανάπλαση της ΔΕΘ καυτηριάζει στο epixeiro.gr o Διευθυντής του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Φιλιππίδης, ο οποίος σημειώνει στη δήλωσή του:

«Η ανάπλαση της ΔΕΘ, ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που σχεδιάζονται στον πυρήνα της Θεσσαλονίκης, είναι ένα ζήτημα που χρονίζει. Οι συζητήσεις επί συζητήσεων καθυστέρησαν ένα εμβληματικό έργο, το οποίο με την υλοποίησή του θα έχει έντονο αντίκτυπο για την πόλη, αλλά και την ελληνική οικονομία ευρύτερα, καθώς θα αποτελέσει έναν εκθεσιακό κόμβο που θα ενισχύσει, περαιτέρω, την εξωστρέφεια της πόλης.

Το σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο που θα προκύψει στην καρδιά της πόλης μετά την ανάπλασή του θα συμβάλει στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως διεθνή εκθεσιακό και τουριστικό προορισμό.

Η διαδικασία για την πραγματοποίηση του έργου, το οποίο στηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε καλό δρόμο και οι όποιες συζητήσεις που εδράζονται στο παρελθόν (μετεγκατάσταση στα δυτικά) αποτελούν τροχοπέδη χωρίς να συνεισφέρουν στην αλλαγή σελίδας που τόσο έχει ανάγκη ο εκθεσιακός φορέας της Θεσσαλονίκης.»

Μανώλης Μπαλτάς - ΚΕΕΕ: Η ΔΕΘ χαράσσει νέο δρόμο αφήνοντας πίσω τις αγκυλώσεις

Manolis_Baltas_a.jpg?mtime=20210131190627#asset:241915

Μία κάπως διαφορετική δήλωση για τη ΔΕΘ, την οποία χαρακτηρίζει εθνικό σύμβολο κάνει ο Τεχνικός Σύμβουλος της ΚΕΕΕ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβολος της REDEPLAN, Μανώλης Μπαλτάς ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «οφείλουμε ένα ευχαριστώ στις αέναες προσπάθειές της για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

«Σε λίγα χρόνια, το 2026, η ΔΕΘ θα γιορτάσει τα 100 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας και προσφοράς της, με εξαίρεση τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» αναφέρει ο κ. Μπαλτάς.

«Οφείλουμε ένα ευχαριστώ στις αέναες προσπάθειές της για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, της μεταποίησης, του εμπορίου, του τουρισμού» σημειώνει ο κ. Μπαλτάς και προσθέτει:

«Κυρίως όμως οφείλουμε να παράσχουμε τη στήριξή μας σε μια γιγάντια προσπάθεια αναδιοργάνωσης και αναπροσανατολισμού που κάνει ο Οργανισμός. Αυτό το Εθνικό Σύμβολο, τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, χαράσσει το νέο δρόμο του αφήνοντας πίσω του συγκρούσεις, αγκυλώσεις, διοικητικές ακαμψίες του πάλαι πότε κρατισμού, υιοθετώντας νέες εκθεσιακές πρακτικές της εποχής των τεχνολογιών και του e-commerce και απευθυνόμενο σε νέες αγορές και προϊόντα καινοτομίας και έξυπνης εξειδίκευσης, σ’ ένα καινούριο σύμπλεγμα αρχιτεκτονικού και λειτουργικού πολιτισμού του νέου εκθεσιακού κέντρου που σχεδιάζεται για την πόλη και τους ανθρώπους της, για την εθνική οικονομία και τη χώρα.»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr