NEWSFLASH...
ανάγνωση

Θεσσαλονίκη: H ατμομηχανή της οικονομίας της Ελλάδας

Θεσσαλονίκη: H ατμομηχανή της οικονομίας της Ελλάδας
Η Θεσσαλονίκη το 1875-1878, φωτό από ΜΙΕΤ

​Στην Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ποντάρει η ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας, αλλά και η ανάπτυξη της μεταποιητικής βάσης στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα σημαντικοί είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εδρεύουν στην Βόρεια Ελλάδα για την εγχώρια οικονομία και την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας. Πρωταγωνιστούν σε πολλούς τομείς μεταξύ άλλων και τις εξαγωγές. Η Βόρειος Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην παραγωγή βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων και εκεί παράγονται κατά αναλογία τα αγαθά με την μεγαλύτερη αξία σε σχέση με όποια άλλη περιφέρεια της χώρας.

Ιδιαίτερη είναι η συνεισφορά της Κεντρικής Μακεδονίας στον κλάδο της βιομηχανίας, καθώς εκεί παράγονται προϊόντα αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων ή περίπου 40% του συνόλου των βιοµηχανικών αγαθών της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά 25% στο ΑΕΠ της χώρας συμμετέχουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις Βόρειας Ελλάδας πρωταγωνιστώντας σε κλάδους αιχμής, όπως ο αγροδιατροφικός, καθώς πάνω από το 60% του κλάδου εξάγεται από επιχειρήσεις με έδρα στις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας

Οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της Βορείου Ελλάδος είναι πολύ μεγάλες και σε αυτό μπορεί να συνεισφέρει και ο ΤΑP.

Ας ρίξουμε και μία ματιά στο συνολικό αποτύπωμα του κλάδου της βιομηχανίας της χώρας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ.

Η βιομηχανία της χώρας συνεισφέρει περίπου κατά 11,5% στην παραγωγή του ΑΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας παραγωγής της μεταποίησης, στο ΑΕΠ της Ελλάδας προστίθενται 3,1 ευρώ, ενώ για κάθε 1 εκατ. € κύκλου εργασιών της μεταποίησης, στην απασχόληση προστίθενται συνολικά 22 θέσεις εργασίας. Το οικονομικό κλίμα δείχνει μία μικρή βελτίωση με τις οικονομικές προβλέψεις να ενισχύονται, αν και ακόμα είναι νωρίς, καθώς δεν έχουν καταγραφεί και υπολογιστεί όλες οι επιπτώσεις από τα μέτρα περιορισμού κινήσεων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

ΕΛΛΑΔΑ: Μικρή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ΙΟΒΕ υποχώρησε ελαφρώς τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις 90,7 μονάδες, έναντι 91,8 μονάδων τον Δεκέμβριο.

Παραμένουν σημαντικές εστίες αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, από ζητήματα όπως η ροή της παραγωγής εμβολίων, η ταχύτητα του εμβολιασμού, οι μεταλλάξεις του COVID-19 και το βάθος των τελικών οικονομικών επιπτώσεων.

Επιπλέον, η προσωρινή χαλάρωση των ανασταλτικών μέτρων σε ορισμένες δραστηριότητες δεν αίρει τη γενικότερη κόπωση και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή τους. Οι εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι καθοριστικές σε πολλά επίπεδα για τη συνολική πορεία της οικονομίας το 2021.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε ήπια, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν έντονα και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν περαιτέρω.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή αμβλύνθηκαν σημαντικά, σε αντίθεση με τις αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες υποχώρησαν ηπιότερα.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν οριακά σε αντίθεση με τις αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους οι οποίες εξασθενούν σημαντικά με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται.
  • στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβλήθηκαν ελαφρά, οι αντίστοιχες για τη ζήτηση μεταβλήθηκαν ελαφρώς, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της αμβλύνθηκαν ήπια.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντείνονται, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ παράλληλα βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και η πρόθεση για αποταμίευση.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Ενίσχυση στις επιχειρηματικές προσδοκίες, λόγω βελτίωσης εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση, καθώς και προβλέψεων παραγωγής

iove_biom_1.jpg?mtime=20210206203340#asset:243646

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο στις 94,9 (από 93,3 τον Δεκέμβριο) μονάδες, επίπεδο ωστόσο σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (105,8 μον.). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση υποχώρησε ήπια, το ύψος των αποθεμάτων ενισχύθηκε σημαντικά, ενώ το ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε αισθητά.

Αναλυτικά στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύθηκε αισθητά και διαμορφώθηκε στις +16 μονάδες (από +5), με το 30% (από 23%) των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και μόλις το 14% (από 18%) μείωσή της.

Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο σχεδόν διπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε στις +25 (από +13) μονάδες, με το 30% (από 23%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 4% (από 10%) να δηλώνει το αντίθετο.

Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Ιανουάριο μεικτές τάσεις: Στις +2 μονάδες (από +10), οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ήταν ουσιαστικά αμετάβλητες, στις -12 (από -11) μονάδες, ενώ οι θετικές προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν σημαντικά (+27 μονάδες από +17).

Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν αισθητά και το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +19 μον. από +8, με το 33% (από 28%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα και το 13% (από 19%) μείωσή τους. Παράλληλα, ο ήπια αρνητικός δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις άλλαξε τάση και διαμορφώθηκε στις +5 (από -1) μονάδες, με το 27% (από 33%) των ερωτηθέντων να εκτιμά μείωσή τους.

Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση υποχώρησε και στράφηκε αρνητικός στις -8 μονάδες (από +6 μονάδες), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 10% (από 14%) και το 18% (από 8%) να αναμένει υποχώρηση.

Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 49% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες, ένα 21% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης και το 14% άλλους συγκυριακούς λόγους.

Σχετικά με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον προορισμό των εξαγωγών τους προσεχείς μήνες, καταγράφεται ισχυρή βελτίωση στους σχετικούς δείκτες σε σχέση με τη μέτρηση Οκτωβρίου προς την ΕΕ (+44 από +15 μον.), ηπιότερη, αλλά σημαντική, προς λοιπές χώρες (+36 από +15 μον.), ενώ ως προς τις βαλκανικές χώρες παρατηρείται ακόμα ηπιότερη ενίσχυση (+21 από +9 μον.).

Ήπια υποχώρηση στην ΕΕ και την Ευρωζώνη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ήπια τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 91,5 μονάδες στην Ευρωζώνη και στις 91,2 μονάδες στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία (+0,9) και στις Κατασκευές (+0,3) η αύξηση ήταν οριακή, ενώ αντίθετα έντονη εξασθένιση παρατηρήθηκε στο Λιανικό Εμπόριο (-6,0) και ηπιότερη στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη (-1,7) και στις Υπηρεσίες (-0,7). Όσον αφορά στις μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε ήπια στην Γαλλία (-2,6) και στην Γερμανία (-2,3), ενώ αντίθετα ενισχύθηκε στην Ισπανία (+2,4), στην Ολλανδία (+0,6) και στην Ιταλία (+0,4).

iove_biom_eu.jpg?mtime=20210206203358#asset:243647


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr