NEWSFLASH...
ανάγνωση

Μικρή η εκπροσώπηση της Β. Ελλάδας στο Χρηματιστήριο σε σχέση με την πραγματική δυναμική

Μικρή η εκπροσώπηση της Β. Ελλάδας στο Χρηματιστήριο σε σχέση με την πραγματική δυναμική

H δυναμική της βιομηχανίας και μεταποίησης της Βορείου Ελλάδος δεν αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο, καθώς είναι πολύ λιγότερες οι εισηγμένες με έδρα την Βόρεια Ελλάδα απ' ό,τι είναι οι μη εισηγμένες βιομηχανίες και μεταποιητικές εταιρείες με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων του Χρηματιστηρίου η αναλογία των εισηγμένων με τις μη εισηγμένες είναι 1/20. Αν όμως πάρουμε και αναλύσουμε την παρουσία όλων των εισηγμένων επιχειρήσεων και το επιχειρηματικό τους «αποτύπωμα» στη Βόρεια Ελλάδα, τότε μπορούμε να πούμε ότι η εκπροσώπηση εισηγμένων / μη εισηγμένων βιομηχανικών και μεταποιητικών στην Β. Ελλάδα κατεβαίνει στο 1/2.

Για παράδειγμα, ο Τιτάνας είναι η παλαιότερη εισηγμένη εταιρεία στο ελληνικό χρηματιστήριο (1913) με έδρα στην Αθήνα, αλλά το βασικό εργοστάσιο είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Άρα, θεωρητικά, έχει και η Βόρεια Ελλάδα έμμεση εκπροσώπηση μέσω του Τιτάνα.

Οι βιομηχανίες και οι μεταποιητικές εταιρείες της Βορείου Ελλάδας υπο-αντιπροσωπεύονται στο χρηματιστήριο της Αθήνας και σίγουρα θα μπορούσε να ήταν περισσότερες. Πάντως οι διοικήσεις του Χρηματιστηρίου τα τελευταία 20 χρόνια είχαν κάνει σημαντικές προσπάθειες για να «προσκαλέσουν» βιομηχανίες και γενικότερα επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας να ενταχθούν στο Χρηματιστήριο. Το γεγονός ότι η ασφαλιστική Interlife (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήχθη στο Χρηματιστήριο τα τελευταία 3,5 χρόνια αποτελεί μία θετική ένδειξη.

Ανάμεσα στις εισηγμένες με το ισχυρότερο «αποτύπωμα» στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι η ΑΛΟΥΜΥΛ (πολύ μεγάλη χρηματιστηριακή παρουσία και εξωστρέφεια), η αμιγώς εξωστρεφής Kleemann (με το μεγαλύτερο εργοστάσιο ανελκυστήρων των Βαλκανίων στο Κιλκίς), η ΕΥΑΘ που αποτελεί παραδοσιακό επενδυτικό στόχο ξένων επενδυτών, ο ΟΛΘ στον οποίο αύξησε την επενδυτική του παρουσία ο κ. Σαββίδης. Η δραστήρια A.S. Company, η Compucon, η FHL H. Κυριακίδης (Mermeren), η εταιρεία πληροφορικής Logismos, η MLS Πληροφορική, η εταιρεία επίπλων σπιτιού και γραφείου SATO, η εταιρεία επεξεργασίας ξύλου Ακρίτας, η Ελληνική Υφαντουργία, οι πρωτοπόροι στην καινοτομία Ευρωσύμβουλοι, η Μπουτάρης, η ιδιαίτερα δυναμική Κρι Κρι και η ανταγωνιστική Εβροφάρμα, ο εξωστρεφής Δρομέας και -η εταιρεία που ξεχώρισε το 2020 και διπλασίασε την τιμή της λόγω της κατασκευής ιατρικών μασκών- τα Πλαστικά Θράκης που έχουν και βιομηχανική παρουσία στο εξωτερικό και η ΚΡΕΚΑ AE στην Ελευθερούπολη Καβάλας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019, ένα στα πέντε προϊόντα που παράγει η χώρα μας προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα. Και όχι µόνο αυτό, αλλά η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας είναι εθνική πρωταγωνίστρια στην παραγωγή βιοµηχανικών και γεωργικών προϊόντων, καθώς εκεί παράγονται, κατά αναλογία, τα αγαθά των αντίστοιχων κλάδων µε τη µεγαλύτερη αξία σε σχέση µε οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της χώρας. Η αναλογία αυτή δεν φαίνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ιδιαίτερη είναι η συνεισφορά της Κεντρικής Μακεδονίας στη βιοµηχανία, καθώς παράγονται προϊόντα αξίας 3,1 δισ. ευρώ ή το 40% του συνόλου των βιοµηχανικών αγαθών της χώρας. Σε καµία άλλη περιφέρεια της χώρας δεν παράγονται βιοµηχανικά προϊόντα τόσο µεγάλης αξίας.

Διεθνές Περιφερειακό Παρατηρητήριο Ενέργειας Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε τον Ιούλιο 2020, το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας (Regional Security Coordinator, RSC) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από τους Διαχειριστές της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Ρουμανίας (Transelectrica) και της Βουλγαρίας (ESO-EAD). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, η επιλογή της συμπρωτεύουσας προέκυψε ως αποτέλεσμα των μακρόχρονων διαπραγματεύσεων του Διαχειριστή, τόσο με τον ESO-EAD, όσο και με τον Ευρωπαίο Σύνδεσμο Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E).

Η δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας (RSC) στη Θεσσαλονίκη είναι υψηλής σημασίας, δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου ρόλου που αναλαμβάνουν οι συντονιστές για τη λειτουργία των συστημάτων των γεωγραφικών περιφερειών και για τη λειτουργία και ενοποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της ευρύτερης περιφέρειας. Επιπρόσθετα, ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι η ίδρυση αυτής της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη θα ενισχύσει την ενεργειακή και γεωπολιτική θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια, καθιστώντας την τον ισχυρότερο ενεργειακό πόλο έλξης στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια.

Για την επιλογή της συμπρωτεύουσας, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι εξαιρετικές σχέσεις της Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις με γειτονικούς Διαχειριστές, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για συμμετοχή περισσότερων από τεσσάρων Διαχειριστών.

Η ίδρυση του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου ανταποκρίνεται στο πνεύμα του Κανονισμού 2017/1485 της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο όλοι οι Ευρωπαίοι Διαχειριστές υποχρεούνται από το 2020 να αναθέσουν σε ένα RSC, με έδρα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε., μεταξύ άλλων τον ρόλο του φορέα συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας, την ανάπτυξη του κοινού μοντέλου δικτύου, καθώς και τον συντονισμό της περιφερειακής επιχειρησιακής ασφάλειας. Οι υπόλοιπες αρμοδιότητες του RSC είναι ο συντονισμός των περιφερειακών διακοπών και η αξιολόγηση της περιφερειακής επάρκειας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr