NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Πληροφόρηση με ελληνική υπογραφή για το «Ορίζοντας Ευρώπη» των 95,5 δισ.

Πληροφόρηση με ελληνική υπογραφή για το «Ορίζοντας Ευρώπη» των 95,5 δισ.

Διαθέσιμη είναι η διαδικτυακή πύλη horizoneurope.gr, με την «υπογραφή» του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, προσφέροντας ολοκληρωμένη πληροφόρηση για το «Ορίζοντας Ευρώπη», το 9ο κατά σειρά πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, που έρχεται με προϋπολογισμό 95,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, Εθνικό Σημείο Επαφής για τα ευρωπαϊκά προγράμματα πλαίσιο από το 1999 και φορέας υποστήριξης επιχειρηματικότητας πάνω από 30 χρόνια, ανέπτυξε εξειδικευμένη διαδικτυακή πύλη για το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη». Η πύλη απευθύνεται στους φορείς του ελληνικού οικοσυστήματος με στόχο τη παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2021-2027.

Γιατί τώρα;

Με δεδομένο πως τα κριτήρια των προγραμμάτων-πλαίσιο και οι κανόνες για τη χρηματοδότηση έργων γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικά, ιδιαίτερα ενόψει του επικείμενου πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συστηματική και ολιστική υποστήριξη του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, προχώρησε στη δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας horizoneurope.gr με πολλαπλή λειτουργικότητα.

Η διαδικτυακή πύλη

Η διαδικτυακή πύλη horizoneurope.gr έχει σχεδιαστεί να είναι φιλική προς τον χρήστη με στόχο την παροχή πληροφόρησης για τα ακόλουθα:

  • δομή και στόχοι του «Ορίζοντα Ευρώπη»
  • νεωτερισμοί σε σχέση με τον «Ορίζοντα 2020»
  • κανόνες συμμετοχής
  • ανοικτές προκηρύξεις
  • νέα και ημερολόγιο εκδηλώσεων
  • σύνδεση με εργαλεία στο «Funding and Tenders Opportunities Portal»
  • δημοσιεύσεις και στατιστικά σε σχέση με την ελληνική συμμετοχή στα προγράμματα πλαίσιο
  • υπηρεσίες Help-Desk
  • επικοινωνία με τα Εθνικά Σημεία Επαφής του «Ορίζοντα Ευρώπη»

Το περιεχόμενο επιμελείται η ομάδα εθνικών σημείων επαφής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, η οποία, καθημερινά, παρακολουθεί τις εξελίξεις, συλλέγει πληροφορίες και επιλέγει τις πιο αντιπροσωπευτικές.

Ευρωπαϊκός μετασχηματισμός και Ορίζοντας Ευρώπη

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως κατά τη διαδοχή των προγραμμάτων πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει πολιτικές και εργαλεία με αρκετά κριτική ματιά με βάση το στρατηγικό της όραμα. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η ΕΕ καλείται να ανταποκριθεί όχι μόνο στην ανάγκη ανοικοδόμησης των ευρωπαϊκών οικονομιών λόγω της πανδημίας, αλλά και να διαχειριστεί τον επικείμενο ευρωπαϊκό μετασχηματισμό ως απόρροια των κλιματικών, τεχνολογικών και δημογραφικών μεταβολών. Η ΕΕ μέσω του Ορίζοντα Ευρώπη σκοπεύει να δώσει απτές λύσεις μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, κινητοποιώντας όχι μόνο τους οργανισμούς που διεξάγουν έρευνα και τη βιομηχανία, αλλά το σύνολο της κοινωνίας που περιλαμβάνει το δημόσιο, τις ΜμΕ και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Ανάγκη για εντατική υποστήριξη σε επίπεδο οικοσυστήματος

Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, αναγνωρίζοντας αυτήν τη νέα πραγματικότητα και παραμένοντας δίπλα στην ελληνική κοινότητα έρευνας και καινοτομίας πάνω από 30 χρόνια, είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις υποστήριξης υψηλής έντασης για την ενίσχυση της συμμετοχής των ελληνικών φορέων στον Ορίζοντα Ευρώπη, σε επίπεδο πλέον οικοσυστήματος.

Γνωρίζοντας καλά τις δυνατότητες της χώρας μας στο πεδίο της έρευνας και καινοτομίας, πεποίθηση μας είναι πως το ελληνικό σύστημα πρέπει να «βγει» δυναμικά και να διεκδικήσει μεγαλύτερη πίτα από τα κονδύλια του Ορίζοντα Ευρώπη. Ακόμα και οργανισμοί που δεν είναι τόσο ανταγωνιστικοί, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση για το νέο πρόγραμμα, τους κανόνες συμμετοχής του και τα κριτήρια αξιολόγησής του, ώστε προοδευτικά να «χτίσουν» αυτή τη δυνατότητα και να προσχωρήσουν στην ευρωπαϊκή κουλτούρα έρευνας και παραγωγής καινοτομίας.

Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, διαθέτοντας παρουσία σε 5 πόλεις της Ελλάδας με αξιόλογο δυναμικό έρευνας και καινοτομίας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος), θα παράσχει εύρος εξειδικευμένων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και δια ζώσης επισκέψεων, με στόχο την ενεργοποίηση των περιφερειακών οικοσυστημάτων.

Σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί αποτελεί όχι μόνο η αντιπροσωπευτική συμμετοχή των ελληνικών φορέων στα προγράμματα πλαίσιο, αλλά και η επί ίσοις όροις συμμετοχή τους έναντι των ευρωπαίων ομολόγων τους.

Τέλος, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, κεφαλαιοποιώντας το έρεισμά του από την πολυετή προσφορά του στο ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, θα αποτελέσει ενεργό δίαυλο ανατροφοδότησης σε εθνικό επίπεδο για τη στοχευμένη χάραξη ενισχυτικών πολιτικών εκ μέρους της Πολιτείας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr