NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Η επιτυχία του στόχου σου είναι προσωπική υπόθεση

Η επιτυχία του στόχου σου είναι προσωπική υπόθεση

Υπάρχουν στιγμές που όλα νομίζουμε πως πάνε στραβά. Η αλλαγή που είχαμε αποφασίσει να κάνουμε στον επαγγελματικό τομέα δεν μας βγαίνει όπως ακριβώς την είχαμε φανταστεί.

Ίσως ποντάραμε στα χρήματα της επιδότησης που τελικά δεν πήραμε, ίσως στη βοήθεια κάποιου φίλου που όμως την στιγμή που τη θέλαμε δεν ήρθε, σε μία πληροφορία από κάποιον γνωστό, που θα μας βοηθούσε να πάρουμε μία απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω στο στόχο μας, την οποία ακόμη περιμένουμε. Νιώθουμε απογοήτευση και ταυτόχρονα ίσως θυμό με τους γύρω μας που η εξέλιξη του ονείρου μας εξαρτάται από αυτούς και γι' αυτό έχει κολλήσει.

Μήπως όμως περιμένουμε περισσότερα από τους άλλους από ότι από τον ίδιο μας τον εαυτό; Μερικές φορές, πάνω στο πάθος που νιώθουμε να πραγματοποιήσουμε το στόχο μας, αρχίζουμε να συμπεριφερόμαστε λες και όλος ο κόσμος γύρω μας δουλεύει για εμάς; Έτσι, ξοδεύουμε όλη μας την ενέργεια στην αναμονή της βοήθειας και ταυτόχρονα σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο, μένοντας πίσω στο στόχο μας.

«Και τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση;», μπορεί να αναρωτηθείς. Να γίνεις εσύ υπεύθυνος για την εκπλήρωση του στόχου σου! Κανένας άλλος δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ (και δεν θα έπρεπε άλλωστε) περισσότερο από εσένα για το αν θα καταφέρεις να πετύχεις το στόχο σου. Είναι κάτι προσωπικό, καθώς η επιτυχία σου θα κάνει τη δική σου ζωή καλύτερη. Για αυτό λοιπόν πάρε την κατάσταση στα χέρια σου. Η βοήθεια των άλλων είναι σίγουρα πολύτιμη, όμως δεν μπορούμε να την απαιτούμε, ούτε και να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε αυτή. Ο κύριος παράγοντας επιτυχίας είσαι εσύ. Όλοι οι υπόλοιποι είναι υποστηρικτικές δυνάμεις. Για αυτό το λόγο, κάθε φορά που βασίζεσαι στη βοήθεια κάποιου ή ποντάρεις στην θετική εξέλιξη μίας κατάστασης (π.χ. στην χρηματοδότηση από ένα πρόγραμμα επιδότησης) θα πρέπει ήδη να έχεις αναπτύξει κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, σκέψου κάποιες άλλες πηγές χρηματοδότησης ή σπάσε το στόχο σου σε μικρότερα βήματα και κάνε τις ενέργειες εκείνες που μπορείς προς το παρόν να υποστηρίξεις οικονομικά, βρες τις απαραίτητες πληροφορίες μόνος σου μέσω internet κτλ. Επίσης δώσε κάποια διορία στον άλλον μέχρι πότε περιμένεις τη βοήθεια του και ταυτόχρονα εσύ δούλεψε το σενάριο της εναλλακτικής, ώστε να το εφαρμόσεις αν περάσει η διορία και δεν έλαβες τη βοήθεια που περίμενες.

Πολλές φορές η βοήθεια που περιμένουμε από τους άλλους μπορεί να είναι και μία δικαιολογία στον εαυτό μας, επειδή φοβόμαστε να προχωρήσουμε στην αλλαγή που λέμε πώς θέλουμε να κάνουμε. Αν όντως όμως η αλλαγή ή η αρχή μίας νέας επαγγελματικής πορείας είναι αυτό που επιζητάς, τότε άφησε τις δικαιολογίες και πάρε την ευθύνη πάνω σου. Αν ο στόχος σου δεν προχωρά, δεν πρέπει να τα βάζεις με τους άλλους, αλλά να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να συνειδητοποιήσεις ότι ίσως εσύ είσαι αυτός που δεν κάνει όσα έπρεπε για να φτάσεις εκεί που επιθυμείς. Κάνε λοιπόν τον εαυτό σου το βασικό παίκτη στην εκπλήρωση του στόχου σου και δέξου την βοήθεια των άλλων ως δώρο και όχι ως κάτι που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν για εσένα.

 

alt
alt

Η Βαλεντίνα Κόρδη είναι Προπονήτρια Ζωής & Εργασίας (Work & Life Coach) για Διοικητικά Στελέχη. Με πιστοποιημένες σπουδές στον τομέα του Mind Programming καθώς και σπουδές στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και HR Management και αντίστοιχη πολυετή εργασιακή εμπειρία, στηρίζει τους επαγγελματίες Διοίκησης στην επίτευξη των επαγγελματικών και προσωπικών τους στόχων. Δείτε την ιστοσελίδα της εδώ.

alt alt alt alt  
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr