NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η Microsoft λέει ότι Google και Facebook πρέπει να πληρώνουν τους εκδότες για ειδήσεις

Η Microsoft λέει ότι Google και Facebook πρέπει να πληρώνουν τους εκδότες για ειδήσεις

Η Microsoft δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υιοθετήσουν τη δική τους έκδοση ενός προτεινόμενου αυστραλιανού νόμου που θα υποχρεώνει την Google και τη Facebook να πληρώνουν τους εκδότες για την αξία που δημιουργούν οι ειδήσεις τους στις ψηφιακές πλατφόρμες τους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να αντιταχθούν σε μια δημιουργική πρόταση της Αυστραλίας που ενισχύει τη δημοκρατία απαιτώντας από τις εταιρείες τεχνολογίας να υποστηρίξουν τον ελεύθερο Τύπο», έγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Brad Smith, σε δημοσίευση την Πέμπτη. «Θα πρέπει να τον αντιγράψετε.»

Η Google αντιδρά στην αυστραλιανή νομοθεσία και έχει απειλήσει ακόμη και να κλείσει τη μηχανή αναζήτησης στην χώρα. Ο Smith και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, απευθύνθηκαν στον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Scott Morrison, για να πουν ότι θα ήταν ευτυχείς η Bing να παραμείνει στη χώρα, να πάρει μερίδιο αγοράς και να πληρώσει τον φόρο. Η Facebook δήλωσε ότι σκέφτεται να εμποδίσει τους Αυστραλούς από το να μοιράζονται ειδήσεις στους λογαριασμούς τους.

Ο Smith επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Microsoft, ως έναν τρόπο προώθησης μιας υγιούς βιομηχανίας ειδήσεων και δημοκρατικού λόγου, αλλά αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα σε αγορές όπου δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο - η Bing έχει μερίδιο μικρότερο από 5% στην Αυστραλία, όπου κυριαρχεί η Google.

Η Google αμφισβήτησε τον χαρακτηρισμό του Smith. «Δεν είμαστε αντίθετοι στην παροχή υποστήριξης στον κλάδο», δήλωσε ο Richard Gingras, αντιπρόεδρος ειδήσεων της Google. «Το ερώτημα είναι, τι πληρώνουμε; Και είναι αυτές οι ρυθμίσεις δομημένες με τρόπο που να είναι δίκαιες για το πλήρες οικοσύστημα των εκδοτών, καθώς και για τις εμπορικές μας συμφωνίες με αυτούς αυτούς;»

Η Facebook έχει μια περίπλοκη σχέση με τους εκδότες, οι οποίοι βασίζονται στο κοινωνικό δίκτυο για να προσεγγίσουν χρήστες αλλά επίσης αγωνίζονται να κερδίσουν χρήματα από την υπηρεσία. Το Facebook έχει δοκιμάσει διαφορετικές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός προϊόντος που ονομάζεται Instant Articles. Το 2018, ο γεννημένος στην Αυστραλία Rupert Murdoch, πρόεδρος της News Corp, κάλεσε δημόσια την Facebook να αρχίσει να πληρώνει ειδησεογραφικούς οργανισμούς για το έργο τους.

Ο προτεινόμενος αυστραλιανός νόμος ισχύει για τις Facebook και Google, οπότε η Bing δεν θα πληρώνει, υπό τους τρέχοντες όρους του. Η Microsoft αποζημιώνει ειδησεογραφικούς οργανισμούς μέσω συμφωνιών αδειοδότησης για το MSN και είπε πέρυσι ότι έχει πληρώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από το 2014. Η Google άρχισε να πληρώνει επιλεγμένα μέσα για την προβολή περιεχομένου στην εφαρμογή ειδήσεών της και έχει διαθέσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια στα πρώτα τρία χρόνια του προγράμματος. Η Facebook πληρώνει επίσης ορισμένους εκδότες για να μοιράζονται ιστορίες σε μια ειδική ενότητα Ειδήσεων της κύριας εφαρμογής της.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr