NEWSFLASH...
ανάγνωση

Θεσσαλονίκη: Το startup οικοσύστημα που «βλέπουν» τα ελληνικά VC funds

Θεσσαλονίκη: Το startup οικοσύστημα που «βλέπουν» τα ελληνικά VC funds

Μια σειρά επιχειρηματικών προτάσεων έχουν λάβει, προς αξιολόγηση, τα pre-seed και seed venture capital funds που δραστηριοποιούνται (και) στην πόλη της Θεσσαλονίκης, επιλέγοντας μια σειρά εταιρειών για χρηματοδότηση. Άλλωστε, το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων της συμπρωτεύουσας δείχνει να παράγει ολοένα και περισσότερες καινοτόμες ιδέες, που με την κατάλληλη στήριξη μπορούν να αναδειχθούν και να αναπτυχθούν, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες τους.

Οι προτάσεις και οι επενδύσεις

Το TECS Capital Fund, για παράδειγμα, που έχει ως περιοχή αναφοράς τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ήδη λάβει ένα σημαντικό αριθμό επενδυτικών προτάσεων «εξαιρετικής ποιότητας», όπως τονίζεται, ενώ αναμένει πως μέσα στον επόμενο μήνα θα ανακοινώσει και τις πρώτες του επενδύσεις. Το TECS Capital θα επενδύσει σε 10 - 15 νέες εταιρίες, με ένα αρχικό ποσό που μπορεί να φτάνει τις 200.000 ευρώ και με follow on επένδυση περίπου τις 450.000.

Το Uni.Fund, από την άλλη, από την έναρξη της λειτουργίας του, έχει λάβει περισσότερα από 80 επιχειρηματικά σχέδια προς αξιολόγηση από εταιρείες της Θεσσαλονίκης και έχει χρηματοδοτήσει δύο από αυτά. Πρόκειται για τις K-Invent και PLiN Nanotechnology. Και οι δύο αξιοποίησαν αποτελέσματα έρευνας που παράχθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η πρώτη στον χώρο της βιοκινητικής και η δεύτερη στον χώρο της νανοτεχνολογίας.

Ένα ακόμη VC που δραστηριοποιείται και στη συμπρωτεύουσα είναι το Velocity.Partners. Έχοντας εξετάσει περισσότερες από 150 προτάσεις, που προέρχονται από διάφορα εργαστήρια του ΑΠΘ και του ΕΚΕΤΑ, αλλά και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, έχει επενδύσει στη Loceye. Η συγκεκριμένη ιδρύθηκε το 2018 από μια ομάδα αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που αξιοποιεί πρωτογενή δεδομένα για να προβλέψει τα αποτελέσματα διαφημιστικών καμπανιών.

Τέλος, από την ίδρυση του Metavallon VC, όπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Καραντώνης, Partner, «η Θεσσαλονίκη είναι σίγουρα ο προορισμός μέσα στην Ελλάδα που ταξιδέψαμε και μείναμε περισσότερο. Γνωρίσαμε εξαιρετικούς ανθρώπους, ακούσαμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και ξοδέψαμε χρόνο να τις αξιολογήσουμε και να τις παρακολουθήσουμε. Η προσπάθεια αυτή δεν κατέληξε σε κάποιο επενδυτικό deal μέχρι σήμερα, για συγκυριακούς νομίζω λόγους, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα αποδώσει καρπούς στο αμέσως επόμενο διάστημα.».

Επιχειρηματικό περιβάλλον

«H Θεσσαλονίκη αποτελεί μια δυναμική κυψέλη καινοτομίας όπου μπορεί κανείς να εντοπίσει νέες startup εταιρείες που ειδικεύονται σε διάφορους τομείς. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης τόσο για startups όσο και για επενδυτές από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων» τονίζει, στο epixeiro.gr, ο Αχιλλέας Πετρόπουλος, Co-Founder & Operating Partner του Velocity.Partners.

«Το οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει να επιτύχει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και πιστεύουμε ότι και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει την ανάπτυξή του με ταχύτατους ρυθμούς» σημειώνει, με τη σειρά της, η Κατερίνα Πραματάρη, Partner του Uni.Fund.

Ο Σωτήρης Σιάγας, Partner του TECS Capital, υπογραμμίζει πως η πόλη «αποτελεί το ιδανικό επιχειρηματικό περιβάλλον για την εκκίνηση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων. Είναι μια πόλη που οι επιχειρήσεις της είχαν πάντοτε έντονη εξωστρέφεια, λόγω της απόστασης από τα κέντρα των αποφάσεων, αλλά και εξαιρετικές δημιουργικές κοινότητες. Πιστεύουμε ότι με τη σωστή επιχειρηματική προσέγγιση, τόσο στο startup όσο και στο ερευνητικό περιβάλλον, μπορούμε να έχουμε σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα».

«Το startup οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης είναι ίσως το πληρέστερο και πιο ανεπτυγμένο της χώρας μετά την Αθήνα» σύμφωνα με τον κ. Καραντώνη, καθώς συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα συστατικά στοιχεία, όπως το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, το Αριστοτέλειο, αλλά και το ΕΚΕΤΑ, «τα οποία συμπληρώνονται από εξειδικευμένους mentors και συμβούλους, όπως και δομές φιλοξενίας και επιτάχυνσης, αλλά και από σημαντικές εταιρίες τεχνολογίας με έδρα στην περιοχή και, πρόσφατα, από μεγάλα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης κορυφαίων εταιριών παγκοσμίως, όπως η Pfizer».

Πανεπιστήμια και συνεργασίες

Σημαντική, είναι, λοιπόν, και η σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά. Σύμφωνα με την κ. Πραματάρη, «τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα της περιοχής έχουν να επιδείξουν διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο, το οποίο βρίσκει τον δρόμο του προς την αγορά, μέσω και των μηχανισμών μεταφοράς τεχνολογίας που έχουν αναπτύξει οι αρμόδιοι φορείς, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που πρωτοπορεί στον τομέα αυτό».

«Προτείνουμε ήδη συνεργασίες με Πανεπιστήμια και Ερευνητικούς Οργανισμούς για την ανάπτυξη soft skills, με τη συνδρομή και τη βοήθεια του TECS Capital» σημειώνει ο κ. Σιάγας. «Το ίδιο κάνουμε και με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και από την ανακοίνωση της συνεργασίας μας με το DT&S Cisco Center. Οι συνεργασίες μεταξύ φορέων είναι το κλειδί για την επιτυχία και εμείς, ως επενδυτικός οργανισμός αναζητούμε συνεχώς ευκαιρίες συνεργειών με προστιθέμενη αξία, αλλά και συνεπενδύσεων με άλλα funds από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Για το επενδυτικό ενδιαφέρον, η κ. Πραματάρη μας αναφέρει πως αυτό αναπτύσσεται, τόσο από τα υπάρχοντα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια και από νέα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα και στοχεύουν την περιοχή, αλλά και από επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και έχουν γνωρίσει και προσεγγίσει το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης, μέσω επιτυχημένων ενεργειών δικτύωσης των φορέων της περιοχής.

Άλλωστε, ο κ. Πετρόπουλος τονίζει πως το Velocity.Partners έχει ήδη αναπτύξει συνεργασίες τόσο με τοπικούς επενδυτικούς φορείς (όπως το Anthology Ventures, η Atlantis Consulting και το TECS Capital) «με τους οποίους μοιραζόμαστε επενδυτικές ευκαιρίες», όσο και με δημόσιους φορείς, «ανταλλάσσοντας σκέψεις για την περαιτέρω προώθηση της Θεσσαλονίκης σαν το startup κέντρο των Βαλκανίων, καθώς πιστεύουμε ότι υπάρχει άπλετο ταλέντο και προοπτικές για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εταιρειών».

Η συμβολή του OK!Thess

Σημαντική, για το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως στάθηκε και η δημιουργία του OK!Thess, το οποίο, λέει η κ. Πραματάρη, «έδωσε ουσιαστική υποστήριξη στους ανθρώπους της περιοχής να στραφούν στην επιχειρηματικότητα και να ωριμάσουν τις ιδέες τους. Έτσι, και ο αριθμός και η ωριμότητα των startups με έδρα τη Θεσσαλονίκη έχει αισθητά αυξηθεί».

«Τα demo days που οργανώνει το OK!Thess έχουν πλέον γίνει θεσμός, συγκεντρώνοντας πάνω από 40 startups και 25 επενδυτές, επιτρέποντας τη διεξαγωγή περίπου 200 συναντήσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων» αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως από ένα τέτοιο event προέκυψε και η επένδυση στην Loceye, την εταιρεία που αναφέρθηκε νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Καραντώνη από το Metavallon VC, το ΟΚ!Τhess παίζει ρόλο στο συντονισμό και την προβολή του τοπικού οικοσυστήματος. «Αποτελεί πραγματικό παράδειγμα ο τρόπος που τοποθετήθηκε μη ανταγωνιστικά στο οικοσύστημα και έφερε κοντά όλους τους φορείς διευκολύνοντας αφάνταστα το έργο μας. Παράλληλα, κατάφερε να προσελκύσει και το Βαλκανικό οικοσύστημα επενδυτών και να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε σχέσεις μαζί τους».

Άλλωστε, ο υπεύθυνος για την δημιουργία του OK!Thess και πρώην προεδρεύων, Σίμος Μπενσασσών, γράφει, σε άρθρο του εδώ στο epixeiro.gr, πως «στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που χαρακτηρίζεται από συντηρητισμό στο κοινωνικό αλλά και στο οικονομικό επίπεδο, τα πράγματα άρχισαν σιγά σιγά να αλλάζουν γύρω στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2010 που είδαν, μεταξύ άλλων, και τη δημιουργία εταιριών διεθνούς εμβέλειας».

«Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες, τύπου OK!Thess, και το γενικότερο κίνημα που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, που συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων, συμβάλλει στη δημιουργία του κλίματος καινοτομίας. Στην ίδια περίοδο, υπήρξε μια σημαντική βελτίωση στις ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσα από διάφορα εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Equifund» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπενσασσών.

Ο Αντώνης Ηλίας, συντονιστής σήμερα του προγράμματος, υπογραμμίζει πως οι ομάδες που υποστηρίχθηκαν από το OK!Thess έχουν λάβει συνολικά 2,8 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις από Grants, Angel funding, Microloans και VCs. Από τα VCs συγκεκριμένα, οι επενδύσεις έφτασαν τις 800.000 ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και εταιρείες που έλαβαν επένδυση συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του OK!Thess, το ποσό αυτό υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο.

Το μέλλον

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα; Σύμφωνα με την κ. Πραματάρη «θεωρούμε ότι το επιστημονικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης, η συνεργασία όλων των φορέων που συνδέονται με την επιχειρηματικότητα, η στρατηγική γεωγραφική θέση της πόλης και οι πρωτοβουλίες τόσο του πολιτικού όσο και του επιχειρηματικού κόσμου που αναπτύσσονται, θα ενισχύσουν περαιτέρω στο άμεσο μέλλον και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την επενδυτική δραστηριότητα στην περιοχή, με σημαντικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την οικονομία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής». Από την άλλη, ο κ. Καραντώνης αναφέρεται σχετικά «στη γοητεία που είδαμε να ασκεί η Θεσσαλονίκη σε όλους τους Βαλκάνιους και στην ευκαιρία που της δίνεται σε αναδειχτεί στην πρωτεύουσα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των Βαλκανίων».

Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής, όπως γράφει ο Μιχάλης Κούπκας, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, «ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να ενισχύσει τον αντίκτυπο που έχουν στην κοινωνία της πόλης. Πανεπιστήμια, ερευνητικοί φορείς, πολυεθνικές επιχειρήσεις αλλά και τοπικές που καινοτομούν, τοπική αυτοδιοίκηση, επενδυτικά κεφάλαια και εργαλεία χρηματοδότησης συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο με συμπληρωματικά χαρακτηριστικά και ανταγωνιστικά στοιχεία. Στόχος και επιδίωξη είναι να έρθουν ακόμα πιο κοντά και να συνεργαστούν όλοι εκείνοι οι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, που ασκούν καινοτόμο δραστηριότητα. Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η Θεσσαλονίκη, ως σύγχρονο αστικό κέντρο, επιδιώκει και στηρίζει στην πράξη ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, προσελκύει επενδύσεις και ενισχύει το όνομα της πόλης διεθνώς».

Εν κατακλείδι, όλα δείχνουν πως στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται συνεχώς ένα οικοσύστημα που «εμπλέκει» όλους τους φορείς, δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος, σε μια διαδικασία που δίνει την ευκαιρία σε νέες ιδέες να κάνουν την εμφάνιση τους. Καινοτόμες προτάσεις που, τελικά, «τραβούν» το ενδιαφέρον επενδυτών, στηρίζοντας την νεοφυή επιχειρηματικότητα της πόλης και -κατ' επέκταση- την οικονομία της.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr