NEWSFLASH...
ανάγνωση

The People’s Trust Θεσσαλονίκη: Η παρουσία, οι επιχειρήσεις, οι προοπτικές

The People’s Trust Θεσσαλονίκη: Η παρουσία, οι επιχειρήσεις, οι προοπτικές
22_02_2021 27_09_2021

Powered by:
The People's Trust Ενισχύουμε μικρές επιχειρήσεις
epixeiro icon

​Πάνε δύο χρόνια και τρεις μήνες που το The People’s Trust, ο οργανισμός που στηρίζει οικονομικά και συμβουλευτικά τις μικρές επιχειρήσεις, αποφάσισε να επεκτείνει τη δράση του στη Β. Ελλάδα. Ήταν το επόμενο φυσιολογικό βήμα μετά από μια επιτυχημένη εφαρμογή του μοντέλου στον νομό Αττικής.

Πρώτο στόχο αποτέλεσε αρχικά η Θεσσαλονίκη, όμως το ραντάρ του οργανισμού ήταν και είναι ανοιχτό και για άλλες μεγάλες πόλεις που βρίσκονται σε κοντινή ακτίνα. Το γραφείο του οργανισμού στήθηκε για αυτό το λόγο στην καρδιά της πόλης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκεί που χτυπά ο παλμός της επιχειρηματικότητας.

Η δραστηριοποίηση του οργανισμού επισφραγίζεται με την επί συνεχόμενα χρόνια παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και συμμετέχοντας σε πάνελ με κεντρικό θέμα την επιχειρηματικότητα ή διοργανώνοντας workshop για τους συμμετέχοντες.

Το προφίλ των επιχειρήσεων

Μέχρι στιγμής 35 επιχειρήσεις ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια του The People’s Trust. Επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αναπτύσσονται, αντιμάχονται τα εμπόδια που έρχονται στον δρόμο τους και προσπαθούν να δουν την επόμενη μέρα με αισιοδοξία. Ο οργανισμός, όπως είναι γνωστό, δεν κάνει κάποια διάκριση ως προς τον κλάδο της επιχείρησης. Όλοι οι μικροί επιχειρηματίες, οποιουδήποτε κλάδου, μπορούν να κάνουν αίτηση στον οργανισμό και δυνητικά όλοι μπορούν να λάβουν στήριξη, εφόσον πληρούνται πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις. Στο χαρτοφυλάκιο, λοιπόν, του οργανισμού θα συναντήσει κάποιος επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εστίαση, την πρωτογενή παραγωγή, την παροχή υπηρεσιών, το λιανικό εμπόριο, αλλά και start-up τεχνολογίας!

Η δράση του οργανισμού στη Β. Ελλάδα μέχρι στιγμής εκτείνεται σε πόλεις όπως η Βέροια, η Έδεσσα, ή το Πολύκαστρο, αλλά η πλειονότητα των αιτήσεων και των επιχειρήσεων που τελικά λαμβάνουν στήριξη, προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη.

Thessaloniki-business-1.JPG?mtime=20210216202301#asset:246121Ενδεικτικός χάρτης με τις επιχειρήσεις που έχουν στηριχθεί στη Β. Ελλάδα

Ας πάμε όμως να δούμε μερικές αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις των επιχειρήσεων αυτών.

Περήφανοι για την καινοτομία

Οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν και γεννούν τεχνολογία πάντα προκαλούν το ενδιαφέρον. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε τέτοια παραδείγματα επιχειρήσεων/τεχνολογικών start-up που έχουν στηριχθεί από τον οργανισμό, θα συμπεριλαμβάναμε τις ακόλουθες:

  • HAM Systems (Home Automation and More): οι Παναγιώτης Πάμπαλος και Λευτέρης Χατζηπέτρου ειδικεύονται στη δημιουργία συσκευών και λογισμικού για τον απομακρυσμένο έλεγχο ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να ειδοποιηθεί με sms ή τηλεφωνική κλήση, για την κατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών του.
  • Aidplex: οι Χάρης Γερεμτζές και Δημήτρης Μουστάκας, ήταν οι νικητές του διαγωνισμού Mindspace Challenge 2018. Διαγωνισμός καινοτομίας που στηρίζεται ενεργά από το The People’s Trust, το οποίο και χορηγεί το χρηματικό έπαθλο της πρώτης θέσης, αξίας 10.000 ευρώ. Η Aidplex κατασκευάζει θερμοπλαστικούς νάρθηκες με στόχο την πιο γρήγορη και πιο εύκολη αποκατάσταση ασθενών με κατάγματα. Τον τελευταίο χρόνο ασχολούνται και με αισθητήρες που μπορούν να μπουν σε πολλά ορθοπεδικά βοηθήματα και μπορούν να δώσουν στον γιατρό τη δυνατότητα να βλέπει απομακρυσμένα τους ασθενείς του. Σημαντική βοήθεια στο έργο τους δίνει η χρήστη 3D εκτυπωτών.
  • CtrlEat: Η Ιωάννα Δελήπαλτα και ο Χάρης Σαμαράς έχουν αναπτύξει μια πλατφόρμα online delivery φαγητού, που απευθύνεται σε χρήστες που ανήκουν σε ειδικές διατροφικές ομάδες, όπως vegan, vegetarian, διαβητικοί κ.ά. Μια αντίστοιχη πλατφόρμα για ειδικές διατροφικές κατηγορίες δεν υπάρχει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, ενώ στα μελλοντικά τους σχέδια είναι η επέκταση σε όλη τη Θεσσαλονίκη αρχικά και στη συνέχεια στην Αθήνα, αλλά και η δημιουργία app.
  • Chatzilia Food Innovation: Η Θεοδώρα Χατζηλία, με σπουδές στο Γεωπονικό και ειδίκευση στην Τεχνολογία Τροφίμων και σύμμαχο τον πατέρα της, που είναι Χημικός Τροφίμων, έχει το δικό της γραφείο παροχής υπηρεσιών τεχνολόγου τροφίμων. Σκοπός τους είναι να φέρουν την καινοτομία στην αγροδιατροφή ενώ, πρόσφατα, η έρευνα τούς οδήγησε στο να μετατρέψουν ένα υποπροϊόν του καφέ σε βρώσιμο χαρτί, το οποίο επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο σε τρόφιμα.
  • E(gg)xcel: Το πιο πρόσφατο μέλος του The People’s Trust είναι η νικήτρια του διαγωνισμού Mindspace Challenge 2020, η E(gg)xcel. Το όραμά της είναι να συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εισάγοντας μια αντίστοιχη τεχνολογία στις βαριές βιομηχανίες, με σκοπό να γίνουν πιο «πράσινες». Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί το κέλυφος του αυγού ως πρώτη ύλη για να δημιουργηθούν ροφητικά υλικά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά την εξαγωγή των καυσαερίων.

Πρωτογενής παραγωγή, πρωτοτυπία και design

Η δημιουργικότητα είναι παρούσα και στις επιχειρήσεις που έχει στηρίξει ο οργανισμός και οι οποίες ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή και το design.

  • Ο Αλέξανδρος Μέγας με την επιχείρηση Woof Woof, φτιάχνει χειροποίητα κολάρα και μαντίλια για σκύλους, με πρωτότυπα σχέδια και εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.
  • Ο Παντελής Κάλτσος με την 4 Legs, σχεδιάζει στο εργαστήρι του έπιπλα και αξεσουάρ για τους τετράποδους φίλους μας, σε custom made σχέδια.
  • Η Ευγενία Γραμματικοπούλου και ο Ρέζα Χακπούρ με την Arteavita, κατασκευάζουν premium ξύλινα μηχανικά μολύβια που έχουν λάβει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς design.
  • Η My Greek Soap των Πηνελόπη Τσομπανίδου και Λία Μιχαηλίδου ασχολείται με την παραγωγή premium χειροποίητων φυσικών σαπουνιών.
  • Κομμάτι του παζλ των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή είναι και το Κτήμα Πολιτεία, του Ανανία Σιδηρόπουλου. Ο Ανανίας ανέλαβε το οικογενειακό οινοποιείο με στόχο να φτιάξει υψηλής ποιότητας κρασιά στην περιοχή της Βέροιας.
  • Στο κομμάτι του ποτού δραστηριοποιείται άλλος ένας επιχειρηματίας, ο Αντώνης Παναγιωτίδης, που προέρχεται επίσης από οικογένεια με παράδοση στο κρασί. Η επιχείρησή του λέγεται Biodynamic Spirits και η ιδέα του Αντώνη είναι να φτιάχνει προσωποποιημένα blend αποσταγμάτων ιδιωτικής ετικέτας για εστιατόρια. Με αυτό τον τρόπο τους δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουν στους πελάτες τους εμφιαλωμένο τσίπουρο με τη δική τους επωνυμία.
  • Ένα κενό που υπήρχε στην αγορά ήρθε να καλύψει ο Βασίλης Χριστόπουλος, που ίδρυσε την SKG First Aid Training Programs. Πρόκειται για ένα πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο που παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών.
  • Στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης θα συναντήσει κάποιος το Αγρόκτημα Πολυδεύκης, το οποίο ασχολείται με την καλλιέργεια αρώνιας. Ιδρυτής του ο Πολυδεύκης Ρίσκος, ο οποίος παράγει τον καρπό χωρίς καμία απολύτως χρήση χημικών, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον καταναλωτή.
  • Φυσικά δεν λείπουν παραδοσιακές επιχειρήσεις όπως αυτές που ασχολούνται με τον καφέ και το φαγητό. Ο Μάνος Αγγελίδης είναι ιδιοκτήτης του Espresso House Café στο κέντρο της πόλης, ενώ ο Παντελής Κεσόγλου, είναι ο ιδρυτής του Tulip Espresso Bar στη Βέροια. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το ιταλικό εστιατόριο Nove a Quattro, στην περιοχή της Καρδίας, με επιχειρηματία τον Δημήτρη Μέρτζο. Στο Πολύκαστρο θα συναντήσει κάποιος το Sugar Pastry Bar, του Παύλου Καργιοτούδη, το οποίο προσφέρει brunch και φυσικά καφέ. Και τέλος, πάντα στο κομμάτι της διατροφής, υπάρχει το The Diet Clinic της Ιωάννας Τριφιάτη, πτυχιούχου Διατροφολόγου/Διαιτολόγου.
  • Δύο επιχειρηματίες που αγαπούν τα ζώα, έχουν ανοίξει τα δικά τους pet shop. Μιλάμε για την Μαριάννα Κεττ, με το Amil Pet Food and more στη Νέα Μηχανιώνα, αλλά και για τον Βασίλη Καραγιάννη με το just4dogs.gr, που διαθέτει τα πιο απίθανα πράγματα για το σκύλο και τη γάτα σας.
  • Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στο ζαχαροπλαστείο Laadeh με γλυκά από το Ιράν, του πρόσφυγα κουρδικής καταγωγής, Λογχμάν Γκασεμί, ο οποίος με επιμονή και όραμα, μπορεί πλέον να είναι χαρούμενος που έχει την επιχείρηση που είχε ονειρευτεί.

Το «αρχηγείο» του The People’s Trust στη Θεσσαλονίκη

Φυσικά δεν θα είχαμε ολοκληρωμένη άποψη, αν δεν μιλούσαμε και με τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για τις δράσεις του οργανισμού στη Β. Ελλάδα στο κομμάτι του Business Development, τον κ. Γιάννη Κουρτίδη. Όπως μας πληροφορεί ο ίδιος, «στην πόλη πνέει ένας ελπιδοφόρος αέρας γύρω από το περιβάλλον της καινοτομίας. Ενδεικτικά έχει δημιουργηθεί το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, ενώ και το Ok Thess έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μία ισχυρή start-up κοινότητα. Ταυτόχρονα τα πανεπιστήμια της πόλης φαίνεται να είναι πιο ανοιχτά σε συνεργασίες με ευρύτερους φορείς, γεγονός που συμβάλλει στη μετουσίωση της πρωτογενούς έρευνας σε τελικό προϊόν». Τέλος, όταν τον ρωτάμε για το μέλλον της Θεσσαλονίκης, δεν κρύβει την αισιοδοξία του για το ότι η πόλη μπορεί να αποτελέσει έναν πυρήνα καινοτομίας και ψηφιακής μετεξέλιξης της Β. Ελλάδας.

Το The People’s Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο οργανισμός έχει ως ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr