NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Η πιο σημαντική πληροφορία για την επιτυχία σου

Η πιο σημαντική πληροφορία για την επιτυχία σου

Ο Thomas A. Edison έλεγε πως αυτό που είμαστε, θα φανεί σε αυτό που κάνουμε. Πίσω από κάθε προσπάθεια επίτευξης ενός στόχου, υπάρχει η ανθρώπινη φύση μας, η οποία επηρεάζεται από ένας σύστημα συγκεκριμένων αναγκών, συναισθημάτων, αξιών και πεποιθήσεων. Γι' αυτό και καθένας από εμάς δρα με έναν μοναδικό τρόπο για την επίτευξη των στόχων και των ονείρων του.

Όταν το σύστημα αυτό είναι ευθυγραμμισμένο με το στόχο μας, και τις ενέργειες που κάνουμε για να τον πετύχουμε, τότε το μυαλό μας λειτουργεί υπέρ αυτής της προσπάθειας, ενώ όταν πηγαίνουμε ενάντια στο σύστημά αυτό, το μυαλό μας σαμποτάρει την προσπάθεια αυτή.

Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την πιο σημαντική πληροφορία, πριν θεσπίσουμε και ξεκινήσουμε να δουλεύουμε πάνω σε έναν επιχειρηματικό, ή οποιοδήποτε στόχο. Και αυτή η πληροφορία είναι να γνωρίζουμε ποιοι πραγματικά ήμαστε! Όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες. Σύμφωνα με τον Tony Robbins, το διάσημο Προπονητή Στρατηγικής Παρέμβασης, οι ανθρώπινες ανάγκες χωρίζονται στις παρακάτω έξι:

  • Ανάγκη για σημαντικότητα
  • Ανάγκη για συνεισφορά
  • Ανάγκη για ασφάλεια
  • Ανάγκη για ποικιλία/ αλλαγή
  • Ανάγκη για αγάπη και κοινωνικότητα
  • Ανάγκη για εξέλιξη

Όλες οι παραπάνω ανάγκες υπάρχουν σε όλους μας, αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι πώς τις ιεραρχεί καθένας από εμάς, μέσα του. Πόσο σημαντικό είναι για εμάς να νιώθουμε ασφαλής ή σημαντικοί; Και πόσο πρόθυμοι είμαστε να πάρουμε ρίσκα, προκειμένου να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για αλλαγή ή ποικιλία; Επιπλέον, καθένας από εμάς έχει την προσωπική του ιστορία και τις εμπειρίες εκείνες ζωής, οι οποίες επηρέασαν τις πεποιθήσεις μας και διαμόρφωσαν τις αξίες μας. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το στόχο που θεσπίσαμε, και να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα πρέπει να δούμε αυτό το στόχο, ως κομμάτι του εαυτού μας. Και αν θέλουμε η επιτυχία μας να έχει διάρκεια, θα πρέπει να δούμε το στόχο μας ως μία σημαντική αποστολή την οποία πρέπει να πετύχουμε, επειδή αντιπροσωπεύει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον τρόπο που εμείς αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Θα πρέπει να βρούμε στο στόχο μας, έναν σκοπό που θα σημαίνει πολλά σε εμάς, έτσι ώστε όταν έρθουν οι δυσκολίες και τα εμπόδια στο δρόμο προς την επιτυχία, αυτός ο σκοπός να αποτελεί το κίνητρο που θα μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε και θα μας κάνει να πανηγυρίζουμε για κάθε ενδιάμεση μικρή νίκη.

Από την άλλη πλευρά, θεσπίζοντας ένα στόχο βασιζόμενοι σε τι είναι σημαντικό για την κοινωνία στην οποία ζούμε, και επηρεαζόμενοι από τον κοινωνικό μας περίγυρο, παραβλέποντας ταυτόχρονα να συνδέσουμε αυτό το στόχο με το τι πραγματικά θέλουμε εμείς και ποιοι είμαστε, δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυχίας, καθώς, υποσυνείδητα, προσπαθούμε να πάμε κόντρα στη θέληση και το όραμά μας σχετικά με το τι σημαίνει ευτυχία και επιτυχία για εμάς. Σου συνέβη ποτέ, ενώ βρίσκεσαι προς την επίτευξη ενός στόχου σου, ξαφνικά να σταματάς και να αναρωτιέσαι: «Γιατί πραγματικά το κάνω αυτό; Ποιο είναι το νόημα;» Πριν βρεθείς σε αυτή τη θέση λοιπόν, είναι σημαντικό να ακούσεις τον εαυτό σου και να βρεις το σωστό συνδυασμό μεταξύ του στόχου σου και του συστήματος αναγκών, πεποιθήσεων, αξιών και συναισθημάτων σου. Για παράδειγμα, αν ονειρεύεσαι να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση, και να καταφέρεις να κρατήσεις τη φλόγα του ονείρου σου ζωντανή καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, θα πρέπει να ελέγξεις πώς ο στόχος σου θα εξυπηρετεί το δικό σου σύστημα. Αν για παράδειγμα, για εσένα είναι ψηλά στην ιεραρχία των αναγκών σου, η ανάγκη για σημαντικότητα, θα πρέπει να βρεις τον τρόπο με τον οποίο θα κάνεις τη διαφορά στον κόσμο, μέσα από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου. Αν ηγείσαι μίας ομάδας, και δίνεις μεγάλη σοβαρότητα στην ανάγκη για συνεισφορά, μπορείς να ικανοποιήσεις αυτή την ανάγκη βοηθώντας τα μέλη της να εξελίσσονται και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εκφράζουν την προσωπικότητα και την δημιουργικότητά τους. Εάν η τιμιότητα είναι ισχυρός οδηγός στη ζωή σου, οι μέθοδοι και οι δρόμοι που θα επιλέξεις για να επιτύχεις το στόχο σου, θα πρέπει να πηγαίνουν χέρι χέρι με αυτή σου την αξία, καθώς το να χρησιμοποιήσεις μεθόδους, οι οποίες δεν είναι αποδεκτές από το εσωτερικό σου σύστημα, θα προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ της προσπάθειας επίτευξης του στόχου σου και το τι αντιπροσωπεύεις ως άνθρωπος.

Ο σκοπός λοιπόν αυτού του άρθρου είναι να δώσει έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις ποιος είσαι, ως παράγοντας επιτυχίας για το στόχο σου. Πίστεψέ με, μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε θέλεις, εφόσον έχεις κατανοήσει γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό για εσένα. Δεν έχει σημασία τι είδους στόχο θέλεις να πετύχεις. Αν αυτός ο στόχος είναι ένα κομμάτι του εαυτού σου και φροντίζεις να διατηρείς αυτή τη σύνδεση ζωντανή στο μυαλό σου, θα τον κάνεις πραγματικότητα! Αντιθέτως, το να προσπαθείς να πετύχεις ένα στόχο, ο οποίος δεν αντιπροσωπεύει αυτό που είσαι ή δεν έχεις βρει ένα συνδετικό κρίκο με το σύστημα αναγκών, αξιών και πεποιθήσεων σου, θα αποτελεί κάτι που δεν σε παρακινεί και οι πιθανότητες για επιτυχία δεν θα είναι με το μέρος σου.

Έτσι, αν έχεις μία ιδέα, που θέλεις να κάνεις πραγματικότητα, θέσπισε τη ως σωστό στόχο σύμφωνα με το σύστημα αναγκών και αξιών σου, κατανόησε γιατί είναι σημαντικός για εσένα και δούλεψε για αυτόν με όλη σου την καρδιά και την αφοσίωση για να το επιτύχεις! Επειδή, αυτός ο στόχος, θα είναι εσύ και αυτό θα φαίνεται μέσα από αυτό που κάνεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr