NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει τις πλημμύρες από τα τσουνάμι σε πραγματικό χρόνο

Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει τις πλημμύρες από τα τσουνάμι σε  πραγματικό χρόνο
17_02_2021 | 16:57 17_02_2021 | 17:00
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Καινοτομία & έρευνα

​Λόγω της υψηλής σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, τα τσουνάμι αποτελούν πραγματική απειλή για τους πολίτες της Ιαπωνίας - γεγονός που επιβεβαιώθηκε από το τσουνάμι του 2011 που προκάλεσε την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.

Τώρα, χρησιμοποιώντας τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο, οι Riken και Fujitsu ανέπτυξαν ένα ισχυρό εργαλείο πρόβλεψης μέσω AI που επιτρέπει προβλέψεις σε πραγματικό χρόνο για τις πλημμύρες που προκαλούνται από ένα τσουνάμι.

Το hardware που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του νέου εργαλείου πρόβλεψης τσουνάμι είναι ο Fugaku, ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο, ο οποίος ενεργοποιήθηκε πέρυσι και αναπτύχθηκε από τις δύο εταιρείες.

Μια ομάδα από τη Fujitsu, το Πανεπιστήμιο Tohoku και το Ινστιτούτο Σεισμικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Τόκιο, δημιούργησαν 20.000 πιθανά σενάρια τσουνάμι, για χρήση ως δεδομένα εκπαίδευσης για το μοντέλο AI.

Ένας αλγόριθμος deep learning μελέτησε και συνέκρινε τα δεδομένα της κυματομορφής των προηγούμενων τσουνάμι με τις προκύπτουσες συνθήκες πλημμύρας στην ξηρά. Με την πάροδο του χρόνου, το AI έμαθε να προβλέπει πλημμύρες από τσουνάμι σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, με υψηλή ανάλυση.

Αν και το μοντέλο απαιτούσε την τεράστια υπολογιστική ισχύ του Fugaku για εκπαίδευση, μπορεί να φορτωθεί σε κανονικούς υπολογιστές, όπου είναι σε θέση να πραγματοποιήσει προβλέψεις μέσα σε δευτερόλεπτα.

Η ακρίβεια του αλγορίθμου αποδείχθηκε σε προσομοιώσεις ενός μεγάλου σεισμού και τσουνάμι στο Τόκιο. Η πρόβλεψη σχεδόν σε πραγματικό χρόνο συνδυάστηκε με μοντέλα πλημμυρών από τις Αρχές.

Καθώς το εργαλείο μπορεί να φορτωθεί σε συνηθισμένους υπολογιστές, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα χρησιμοποιηθεί από ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών. Τέτοιες γρήγορες, ακριβείς προβλέψεις για τις πλημμύρες από τα τσουνάμι θα μπορούσαν ακόμη και να επιτρέψουν στις ομάδες να σχεδιάσουν τις αποστολές τους για να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές νωρίτερα.

tsunami-prediction_resize_md.jpg?mtime=20210217165639#asset:246347


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr