NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Νέα χρονιά, νέος τρόπος σκέψης: Η επιτυχία και η αποτυχία δεν έρχονται σε μία νύχτα

Νέα χρονιά, νέος τρόπος σκέψης: Η επιτυχία και η αποτυχία δεν έρχονται σε μία νύχτα

Σε λίγο μπαίνουμε σε μία νέα χρονιά και όπως γίνεται πάντα λίγο πριν το τέλος κάθε έτους που διανύουμε, κάνουμε τον απολογισμό των στόχων μας και των αποτελεσμάτων που τελικά πετύχαμε, κάνοντας διάφορες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Και σε αυτό το σημείο είναι που μας πιάνει απογοήτευση, καθώς βλέπουμε ότι άλλα περιμέναμε και αλλού βρισκόμαστε τελικά. Συνήθως, είχαμε θέσει στόχους που δεν καταφέραμε ακριβώς να πετύχουμε, στην καλύτερη περίπτωση, ή δεν καταφέραμε καθόλου να πετύχουμε, στη χειρότερη, και το λαμβάνουμε αυτό ως αποτυχία.

Γι' αυτό το λόγο και εγώ λοιπόν, σκέφτηκα πως αντί να γράψω κάποιο άρθρο που θα εστιάζει στο ποιοι θα είναι οι νέοι στόχοι, τους οποίους θα θέσετε για το 2016, να κάνετε κάτι διαφορετικό. Να στρέψετε την προσοχή σας στον τρόπο σκέψης σας και στον τρόπο που λειτουργείτε καθημερινά, και που τελικά ευθύνονται για αν πετυχαίνετε τους στόχους σας, μακροπρόθεσμα, ή τα παρατάτε στην πορεία, καθώς και για το γεγονός ότι μπορεί να οδηγείστε σε κάποιου είδους αποτυχία.

Πολλοί από εμάς πιστεύουν λοιπόν, ότι τόσο η επιτυχία, όσο και η αποτυχία, είναι κάτι που μοιάζει με τα δώρα του Άγιου Βασίλη. Θα κοιμηθούμε το βράδυ και το πρωί θα τα βρούμε κάτω από το δέντρο μας. Αν και στην περίπτωση της αποτυχίας, θα προτιμούσαμε να μας έλειπε τέτοιο δώρο... Όπως και να έχει όμως, και στις δύο περιπτώσεις, δεν συμβαίνει αυτό. Και η επιτυχία και η αποτυχία είναι αποτελέσματα που έρχονται ως συνέπεια συσσωρευμένων, καθημερινών ενεργειών.

Όσον αφορά την επιτυχία, τι κάνατε καθημερινά για να φροντίσετε οι στόχοι σας να εκπληρωθούν; Παρακολουθούσατε την εξέλιξή τους; Ελέγχατε ποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσατε λειτουργούσαν αποτελεσματικά, ώστε να τις διατηρήσετε, και ίσως να τις ενισχύσετε, και ποιες δεν αποδίδανε, ώστε να τις αντικαταστήσετε με κάποιες άλλες; Τα βήματα που ακολουθούσατε τα κάνατε συνειδητοποιημένα; Γνωρίζατε για ποιο λόγο κάνατε την κάθε ενέργεια και τι ακριβώς αποτέλεσμα θέλετε να πετύχετε με αυτή; Οι ενέργειες που κάνατε για την επίτευξη των στόχων σας, ήταν μέρος των καθημερινών σας εργασιών, και ενσωματωμένες με αυτές, ή θυμόσασταν μία στις τόσες ότι υπάρχουν και κάποιοι στόχοι και κάνατε σποραδικές και σπασμωδικές κινήσεις να καλύψετε τον χαμένο χρόνο; Οι επίτευξη των στόχων απαιτεί συνέπεια, συνέχεια, επιμονή και φυσικά υπομονή και όλα αυτά θα σας επιβραβεύσουν με επιτυχία, μακροχρόνιας διάρκειας.

Και από την άλλη, θα πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, σχετικά με το τι μπορεί να πήγε στραβά και τελικά δεν καταφέρατε να πετύχετε κάποιο στόχο που είχατε θέσει ή τι πήγε στραβά και η επιχείρησή σας πήγε από το κακό στο χειρότερο. Σίγουρα, οι εξωτερικοί παράγοντες δεν ήταν καθόλου ευνοϊκοί, και ιδιαίτερα για όσους ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα, όμως μήπως βάλατε και εσείς λίγο το χεράκι σας στο να βρεθείτε μπροστά σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση; Πολλές φορές, εμφανίζονται διάφορες δυσκολίες, τις οποίες θεωρούμε πως αν τις αγνοήσουμε προσωρινά, θα βαρεθούν και θα σηκωθούν να φύγουν. Στην πραγματικότητα όμως δεν συμβαίνει αυτό, αλλά το αντίθετο. Ότι δεν αντιμετωπίζουμε στην ώρα του, και κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε, έρχεται η στιγμή που θα αναγκαστούμε να το δούμε και δεν θα μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Εάν βλέπατε ότι τα έξοδα αρχίσανε να παίρνουν την ανηφόρα, ασχοληθήκατε εγκαίρως ώστε να διαχειριστείτε την κατάσταση ή αφήνατε το πρόβλημα συνεχώς για την επόμενη μέρα; Αν παρατηρήσατε κάποια μείωση στις πωλήσεις, αναρωτηθήκατε και ψάξατε το γιατί ή ρίξατε όλο το φταίξιμο στην οικονομική κρίση και στους εξωτερικούς παράγοντες και το αφήσατε στη μοίρα του; Σκεφτήκατε μήπως είναι η ώρα να βρείτε κάποιους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προώθησης των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας; Τυχόν παράπονα που μπορεί να είχατε από κάποιους πελάτες σας, τα λάβατε υπόψη, προκειμένου να βελτιώσετε την επιχείρησή σας ή θεωρήσατε πως ήταν ακόμη ένας στριμμένος που είχε δύσκολη μέρα; Όλα αυτά τα μικρά και καθημερινά, στα οποία πολλές φορές δεν δίνουμε σημασία, απορροφημένοι από την καθημερινότητα, το άγχος και το τρέξιμο, είναι που τελικά φέρνουν τα δυσάρεστα αποτελέσματα. Και επειδή εμείς, απλώς δεν έχουμε το χρόνο να τους δώσουμε την προσοχή που θα έπρεπε και τα παραβλέπουμε, έρχεται η μέρα που το μεγάλο πρόβλημα μας χτυπάει την πόρτα και τότε μας φαίνεται ξαφνικό.

Το νέο έτος λοιπόν, μην σας πω και πριν από αυτό, κάντε το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας, το οποίο θα σας βοηθήσει να επιτύχετε πολλούς από τους στόχους σας, όχι μόνο για το 2016, αλλά και για όλες τις επόμενες χρονιές: Επενδύστε στην αλλαγή του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς σας! Συνειδητοποιήστε πως η επιτυχία θέλει συνεχή δουλειά και αφοσίωση και μάθετε να ξεπερνάτε τους φόβους σας, ερχόμενοι μπροστά σε κάθε δύσκολη κατάσταση και αντιμετωπίζοντάς την, όχι παραβλέποντάς την. Και είμαι σίγουρη πως η ζωή σας και η επιχείρησή σας θα πάρει ξανά το δρόμο προς την επιτυχία! Επειδή, σημασία έχουν οι αποφάσεις που παίρνουμε και οι ενέργειες που κάνουμε, και όχι οι συνθήκες, που καθορίζουν το πεπρωμένο μας, όπως λέει και ο Τόνι Ρόμπινς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr