NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Η κατανάλωση καφεΐνης βρέθηκε να αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου

Η κατανάλωση καφεΐνης βρέθηκε να αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον όγκο της γκρίζας ύλης στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτά τα ευρήματα δεν υπονοούν ότι η καφεΐνη επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο, αλλά αντίθετα προτείνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ένα είδος προσωρινής νευρικής πλαστικότητας που αξίζει περαιτέρω διερεύνησης.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να σχετίζεται με οξείες μειώσεις του όγκου της γκρίζας ύλης. Ωστόσο, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να προκαλέσει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα, επιβραδύνοντας τις συνέπειες ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Το επίκεντρο αυτής της νέας μελέτης ήταν να διερευνήσει συγκεκριμένα τις επιδράσεις της καφεΐνης στον όγκο της γκρίζας ύλης σε νεαρά και υγιή άτομα. Ένα συγκεκριμένο ερώτημα που οι ερευνητές ήθελαν να απαντήσουν ήταν εάν η επίδραση της καφεΐνης στην γκρίζα ύλη ήταν αποτέλεσμα της επίδρασης της στον ύπνο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η στέρηση ή διαταραχή του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε οξείες μειώσεις στην γκρίζα ύλη.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν σημαντικές μειώσεις στην γκρίζα ύλη μετά από 10 ημέρες κατανάλωσης καφεΐνης. Αυτές οι μειώσεις δεν παρατηρήθηκαν μετά από 10 ημέρες κατανάλωσης placebo. Και ακόμη πιο σημαντικά, η μελέτη δεν διαπίστωσε καμία διαφορά στη δραστηριότητα ύπνου. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μειώσεις της γκρίζας ύλης που εντοπίστηκαν δεν σχετίζονται με διαταραχές του ύπνου αλλά ίσως με κάποιο μοναδικό χαρακτηριστικό της καφεΐνης.

Η Carolin Reichert, συγγραφέας της νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, σημειώνει ότι αυτές οι αλλαγές στην γκρίζα ύλη που προκαλούνται από την καφεΐνη φαίνεται να ανακάμπτουν αρκετά γρήγορα μετά τη διακοπή της κατανάλωσης καφεΐνης.

«Οι αλλαγές στη μορφολογία του εγκεφάλου φαίνεται να είναι προσωρινές, αλλά μέχρι στιγμής λείπουν συστηματικές συγκρίσεις μεταξύ όσων καταναλώνουν καφέ και εκείνων που συνήθως καταναλώνουν λίγη ή καθόλου καφεΐνη», λέει η Reichert.

Η Reichert σημείωσε ότι αυτή η μελέτη δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση καφεΐνης βλάπτει τη γνωστική λειτουργία. Στην πραγματικότητα, υπήρξε αξιοσημείωτος όγκος πρόσφατης έρευνας που δείχνει το αντίθετο, δείχνοντας ότι η καφεΐνη φαίνεται να είναι σχετικά νευροπροστατευτική, επιβραδύνοντας τις επιδράσεις σε ηλικιωμένα άτομα με υψηλό κίνδυνο παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

«Τα αποτελέσματά μας δεν δείχνουν απαραίτητα ότι η κατανάλωση καφεΐνης έχει αρνητικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο», τονίζει η Reichert. «Αλλά η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης επηρεάζει προφανώς το γνωστικό μας υλικό, το οποίο από μόνο του θα πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω μελέτες».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr