NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ιστορική στιγμή: Το Perseverance πάτησε στον Άρη και έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες

Ιστορική στιγμή: Το Perseverance πάτησε στον Άρη και έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες
18_02_2021 | 23:54 18_02_2021 | 23:58
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Καινοτομία & έρευνα

Το ρόβερ Perseverance της NASA μπήκε στην ατμόσφαιρα του Άρη και προσγειώθηκε με ασφάλεια μέσα σε έναν τεράστιο κρατήρα, στην πρώτη του στάση στην αναζήτηση για ίχνη αρχαίας μικροβιακής ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Οι επικεφαλής της αποστολής, στο Jet Propulsion Laboratory της NASA κοντά στο Λος Άντζελες, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραύγαζαν, καθώς τα ραδιοσήματα επιβεβαίωναν ότι το ρόβερ είχε επιβιώσει από την επικίνδυνη κάθοδο και είχε φτάσει εντός της ζώνης - στόχου, μέσα στον κρατήρα Jezero, όπου βρισκόταν κάποτε η κοίτη μιας λίμνης.

Το ρομποτικό όχημα ταξίδευσε στο διάστημα για σχεδόν επτά μήνες, καλύπτοντας 293 εκατομμύρια μίλια (472 εκατομμύρια χλμ) πριν περάσει την Αρειανή ατμόσφαιρα στα 12.000 μίλια την ώρα (19.000 χλμ. την ώρα) για να ξεκινήσει την προσέγγισή του στην επιφάνεια του πλανήτη.

Λίγο μετά μετά το «touchdown», το Perseverance έστειλε πίσω τις πρώτες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την επιφάνεια του Άρη, μία από τις οποίες δείχνει τη σκιά του ροβερ στον ερημικό, βραχώδη χώρο προσγείωσης.

Επειδή τα ραδιοκύματα χρειάζονται 11 λεπτά για να ταξιδέψουν από τον Άρη στη Γη, το ρόβερ είχε ήδη φτάσει στην επιφάνεια του Άρη τη στιγμή που η άφιξή του επιβεβαιώθηκε από τα σήματα που μεταδόθηκαν στη Γη, από έναν από τους πολλούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

«Είναι πραγματικά η αρχή μιας νέας εποχής», δήλωσε ο αναπληρωτής διαχειριστής της NASA, Thomas Zurbuchen, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκπομπής της NASA.

Η προσγείωση αντιπροσώπευε το πιο ριψοκίνδυνο κομμάτι της διετούς προσπάθειας, κόστους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της οποίας πρωταρχικός στόχος είναι η αναζήτηση πιθανών απολιθωμένων σημαδιών μικροβίων που μπορεί να εντοπίζονταν στον Άρη πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο τέταρτος πλανήτης από τον ήλιο ήταν πιο ζεστός, πιο υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν βιολογικά ίχνη που το ρόβερ έχει σχεδιαστεί να εξαγάγει από τον Άρη για μελλοντική ανάλυση πίσω στη Γη - τα πρώτα δείγματα αυτού του είδους που θα συλλεγούν από την ανθρωπότητα σε άλλο πλανήτη. Δύο αποστολές σχεδιάζονται για να ανακτήσουν τα δείγματα και να τα επιστρέψουν στη NASA την επόμενη δεκαετία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr